Bulionówka, czyli miseczka do zupy, to niezbędna w każdym domu część zastawy stołowej. Polska kuchnia słynie z pysznych zup, a podane w bulionówce barszcz, rosół czy popularne zupy-krem będą pięknie wyglądały i jeszcze lepiej smakowały.
Bulionówki stawiamy na stół szczególnie przy ważnych domowych okazjach. Wg "stołowego savoir-vivre'u" w bulionówkach powinniśmy podawać w szczególności zupy-kremy oraz jednolite zupy w rodzaju rosołu czy barszczu. Bulionówkę stawiamy na małym talerzu, zapobiegającym zabrudzeniu obrusu.
W polskiej kuchni bulionówki używane są również do podawania popularnych flaków - wtedy nazywamy je flaczarkami. Bulionówki (czy też flaczarki) to niewielkie miseczki do zupy, posiadające najczęściej dwa uchwyty po obu stronach, umożliwiające sprawne ich chwytanie i pochylanie
- Praktyczna, porcelanowa bulionówka idealnie dopasuje się do każdej zastawy stołowej
- Wygodne, odpowiednio wyprofilowane uchwyty zapewnią pewny chwyt bulionówki
- Wykonanie z gładkiej porcelany umożliwia łatwe czyszczenie z osadów oraz innych zanieczyszczeń
- porcelana typu "durable" charakteryzuje się wzmocnioną powłoką
- Taka wzmacniana porcelana może być formowana w bardziej wymyślne formy
- Produkt z porcelany wzmacnianej ma większą trwałość i odporność na drobne obtłuczenia
- Bulionówkę można używaćw piekarniku do 250 stopni celsjusza
- Porcelanowa flaczarka nadaje się do mycia w zmywarce