Rosół z kury to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Co do tego, czy kurę należy wkładać do zimnej, czy do ciepłej wody, zdania są podzielone. Nie ulega jednak wątpliwości, że do gotowania rosołu potrzebny jest odpowiedni garnek. Duży garnek emaliowany pozwoli na wygodne przygotowanie kilku litrów tej zupy, ponieważ ma pojemność aż 10 litrów.
Emalia to powłoka szklista, więc wszystkie zalety garnków emaliowanych wynikają z właściwości szkła. Szkło jest bardzo gładkie, więc uniemożliwia gromadzenie i namnażanie się bakterii. Jest szczelne, zabezpiecza przed uwalnianiem się substancji szkodliwych i uczulających, niezależnie od temperatury. Powłoka garnków emaliowanych jest kwasoodporna i nie wchodzi w reakcje z substancjami odżywczymi, nie pochłania zapachów.
- Nie zawiera niklu, więc jest zupełnie bezpieczny dla alergików.
- Bardzo pojemny, ugotujesz w nim przynajmniej 8 litrów rosołu za jednym razem.
- Przeznaczenie garnka sugeruje wesoła dekoracja umieszczona na kremowej emalii.
- Duży garnek emaliowany do rosołu jest idealny również do przygotowywania potraw jednogarnkowych.
- Dzięki powłoce szklistej, garnek jest bardzo higieniczny.
- Łatwo utrzymać go w czystości, można myć w zmywarce, do jego czyszczenia można też bez przeszkód używać substancji naturalnych, takich jak kwasek cytrynowy, ocet czy soda.
- Nadaje się na wszystkie rodzaje kuchenek.
- Jego największą zaletą jest duża pojemność. Garnek do rosołu ma aż 10 litrów.