Garnki emaliowane o prostym, klasycznym kształcie są zupełnie bezpieczne dla alergików. Nie zawierają bowiem żadnych elementów niklowanych, a ich powierzchnia nie wchodzi w reakcję z kwasami.
Emalia to powłoka szklista, więc zalety garnków emaliowanych wynikają z właściwości szkła. Szkło jest bardzo gładkie, uniemożliwia gromadzenie i namnażanie się bakterii. Jest szczelne, zabezpiecza przed uwalnianiem się substancji szkodliwych i uczulających, niezależnie od temperatury. Powłoka garnków emaliowanych jest kwasoodporna, nie pochłania zapachów.
Duży garnek emaliowany pozwoli Ci gotować smacznie i zdrowo, a także przechowywać nawet kwaśne potrawy w lodówce, bez konieczności przekładania ich z garnka do innego naczynia.
- Dzięki powłoce szklistej, garnek jest bardzo higieniczny.
- Nie zawiera niklu, więc jest zupełnie bezpieczny dla alergików.
- Jest trwały i odporny na korozję. Na długo zachowa świeże kolory.
- Nadaje się na wszystkie rodzaje kuchenek.
- Jego powłoka szklista nie wchodzi w reakcję z kwasami ani innymi substancjami odżywczymi, więc można w nim bezpiecznie gotować i przechowywać wszelkie rodzaje potraw.
- Dzięki specjalnej konstrukcji, równomiernie odprowadza ciepło zmniejszając ryzyko przypalania potraw.
- Łatwo utrzymać go w czystości, można myć w zmywarce, do jego czyszczenia można też bez przeszkód używać substancji naturalnych, takich jak kwasek cytrynowy, ocet czy soda.