Garnek do bigosu umożliwia przygotowanie dużej porcji tej tradycyjnej polskiej potrawy, która gości na naszych stołach z okazji świąt i innych rodzinnych uroczystości.
Sposobów przygotowania bigosu jest tyle, ile gospodyń domowych. Jednak jedno jest pewne, wszystkie przepisy zawierają jednakowe, główne składniki. Każdy bigos składa się z kapusty, mięsa i suszonych grzybów.
Garnek do bigosu powinien być pojemny i nie wchodzić w reakcję z kwasami - bigos jest bowiem kwaśny.
- Nie zawiera niklu, więc jest zupełnie bezpieczny dla alergików.
- Duży garnek emaliowany do bigosu jest idealny również do przygotowywania potraw jednogarnkowych.
- Dzięki powłoce szklistej, garnek jest bardzo higieniczny.
- Nie wchodzi w reakcję z kwasami ani innymi substancjami odżywczymi, więc można w nim bezpiecznie gotować i przechowywać wszelkie rodzaje potraw.
- Łatwo utrzymać go w czystości, można myć w zmywarce, do jego czyszczenia można też bez przeszkód używać substancji naturalnych, takich jak kwasek cytrynowy, ocet czy soda.
- Nadaje się na wszystkie rodzaje kuchenek.
- Jego największą zaletą jest duża pojemność. Garnek do bigosu ma aż 16,6 litrów pojemności.