Każdy, kto lubi gotować, potrzebuje dużych garnków, w których ugotuje rosół, przygotuje dania jednogarnkowe i zrobi przetwory na zimę. Do takich celów szczególnie nadają się duże garnki emaliowane.
Emalia to powłoka szklista, więc zalety garnków emaliowanych wynikają z właściwości szkła. Szkło jest bardzo gładkie, uniemożliwia gromadzenie i namnażanie się bakterii. Jest szczelne, zabezpiecza przed uwalnianiem się substancji szkodliwych i uczulających, niezależnie od temperatury. Powłoka garnków emaliowanych jest kwasoodporna i nie wchodzi w reakcje z substancjami odżywczymi, nie pochłania zapachów.
- Nie zawiera niklu, więc jest zupełnie bezpieczny dla alergików.
- Bardzo pojemny, idealny do przygotowywania powideł, można w nim również wyparzyć i zawekować słoiki.
- Specjalny wkład do układania słoików zapobiega obijaniu się, zbytniemu nagrzaniu i pękaniu słoików.
- Duży garnek jest idealny do przygotowywania potraw jednogarnkowych.
- Dzięki powłoce szklistej, garnek jest bardzo higieniczny.
- Łatwo utrzymać go w czystości, można myć w zmywarce, do jego czyszczenia można też bez przeszkód używać substancji naturalnych, takich jak kwasek cytrynowy, ocet czy soda.
- Nadaje się na wszystkie rodzaje kuchenek.
- Jego największą zaletą jest duża pojemność. Garnek do rosołu ma aż 13,6 l pojemności.