Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

10 produkt(ów)

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

10 produkt(ów)

Brytfanny do piekarnika w nowoczesnym wydaniu

brytfanna z pokrywką szklaną i z powłoką nieprzywierającą valdinox aurum prostokatnaDawnym zwyczajem czas świąt jest okresem wzmożonych wysiłków kulinarnych. Osoby odpowiedzialne za przygotowanie potraw dwoją się i troją, aby każde danie nie tylko doskonale smakowało, ale i imponowało swoim wyglądem. Postne jedzenie dominuje na polskim stole podczas wigilijnej wieczerzy, ale w kolejnych dniach na obrusie ścielą się także talerze i półmiski wypełnione apetycznym mięsem. Trudno wyobrazić sobie taką ucztę bez wypieczonej karkówki prosto z emaliowanej bryftanny, która jako element wyposażenia kuchni jest chętnie wykorzystywana przez kucharzy i kucharki z różnych pokoleń.

Nie tylko zresztą od święta, ponieważ brytfanna do piekarnika bywa używana przez miłośników mięsa także poza specjalnymi okazjami. To właśnie w nich przygotowywane są roladki wołowe, pieczone udźce jagnięce, żeberka, pieczenie z różnego rodzaju mięsa czy np. schab ze śliwką. Produkty z tej kategorii funkcjonują również jako gęsiarka, a to ze względu na tradycyjne przeznaczenie tego typu naczyń. Swoje ulubione dania mogą w niej zapiec także zwolennicy rybnej diety, jak i wegetarianie lub weganie. Brytfanna do pieczenia jest na tyle uniwersalnym elementem wyposażenia kuchni, że warto opisowi jej zalet poświęcić więcej miejsca.

Kilka głównych zalet brytfanny do piekarnika

brytfanna z pokrywką szklaną i dozownikiem olejuOsiągnięcie kulinarnej perfekcji jest wypadkową kilku czynników. Liczy się przede wszystkim wiedza i doświadczenie, a także to, co profesjonaliści nazywają intuicją, a jeszcze inni wrodzonym talentem. Dobry kucharz powinien umieć korzystać z bogactwa zawodowego instrumentarium, którym w tym przypadku są naczynia oraz urządzenia pomocne w czynności przygotowywania jedzenia. I wprawdzie brytfanna na indukcję powszechnie straciła nieco na znaczeniu w oczach wielu amatorów dobrego smaku, lecz prawdziwy kucharz wie, jak bardzo jest to przydatny rodzaj wyposażenia kuchennego.

Dla niektórych brytfanna do pieczenia jest reliktem przeszłości, ponieważ ich zdaniem jej użycie wymaga poświęcenia większej ilości czasu na przyrządzenie potrawy oraz opanowania podstawowych umiejętności. Jest w tym sporo racji, bo szczególnie w przypadku pieczonej gęsi lub kaczki sam proces tworzenia farszu i przygotowania mięsa może trwać do półtorej godziny, a pieczenie zajmuje dwa razy tyle czasu. Ale nie jest to regułą. Księga przepisów, które uwzględniają wykorzystanie gęsiarki do pieczenia jest znacznie obszerniejsza i zawiera także proste receptury na pyszne i aromatyczne dania.

Gdy mowa o produkcie takim jak brytfanna gęsiarka, nie sposób nie wspomnieć o istotnej zalecie tego asortymentu, jaką niewątpliwie jest rozmiar naczynia. Zakres pojemności mieści się w przedziale od prawie 3 do niemal 6 litrów. Najmniejsza gęsiarka w ofercie sklepu internetowego Piękno w domu ma pojemność 2,7 litra, a największa – 5,7 litra. Można także natrafić na rozróżnienie względem rozmiaru średnicy (np. 30, 38 i 42 cm). To zatem doskonała propozycja zwłaszcza dla licznych rodzin lub przedstawicieli branży gastronomicznej.

Brytfanna do pieczenia i nie tylko – rodzaje oraz przykłady produktów

brytfanna emaliowana do pieczenia z pokrywką silesia rybnikCharakterystyczny owalny kształt brytfanny do piekarnika sprawia, że tego produktu nie sposób pomylić z żadnym innym. Warto jednak wiedzieć, że kategorię można podzielić na dwie podgrupy. Pierwszą z nich stanowią brytfanny emaliowane, czyli produkty o doskonałej renomie wśród miłośników kulinariów i dobrze znane wszystkim mamom, babciom, a nawet prababciom. To właśnie one stanowiły niezastąpiony element wyposażenia kuchni i nader często były w codziennym użyciu.

Trzeba koniecznie wspomnieć, że brytfanna na indukcję z emalii jest tak powszechnie chwalona przez przedstawicieli różnych pokoleń, ponieważ ten materiał nie wchłania zapachów. Przyrządzasz aromatyczną karkówkę, ale zaraz potem masz planach przygotowanie deseru? Wystarczy umyć emaliowaną brytfannę pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do naczyń i zaraz po wyschnięciu jest gotowa do użycia. Innym, równie ważnym atutem jest fakt, że ten rodzaj gęsiarki równomiernie rozprowadza ciepło, przez co do minimum zmniejszone jest ryzyko przypalenia potrawy.

Za sprawą właściwości materiału konstrukcyjnego brytfanna na indukcję z emalii jest szczelna i zabezpieczona przed przedostawaniem się do środka substancji szkodliwych oraz uczulających. Co więcej, jest kwasoodporna, dlatego należy ją pozytywnie ocenić pod kątem wytrzymałości. Doskonale służy zarówno do pieczenia, jak i duszenia, a nawet smażenia. Potrawy nie przywierają do szklistej powłoki, natomiast kształt pokrywki wspomaga zachowanie naturalnego termoobiegu.

czarna brytfanna do pieczenia i duszenia na gaz i indukcjęZnajdujące się w kategorii brytfanny emaliowane to artykuły marki z tradycjami, czyli Silesia Rybnik. Firma specjalizuje się w produkcji naczyń z tego rodzaju tworzywa, którego walory są dobrze znane osobom z doświadczeniem kulinarnym oraz coraz powszechniej doceniane przez tych dopiero zaczynających przygodę z gotowaniem. Brytfanny emaliowane mają jednak swój bardziej nowoczesny odpowiednik, także popularny wśród nabywców wyposażenia kuchennego.

Mowa o brytfannach aluminiowych. To produkty, które do sklepu Piękno w domu dostarcza marka Valdinox. Gęsiarka tego rodzaju świetnie przewodzi ciepło. Szybko nagrzewa się i wyróżnia ją także stosunkowo niewielka waga. Warto zaznaczyć, że brytfanna do pieczenia z aluminium wymaga doboru drewnianych lub nylonowych akcesoriów kuchennych. Posiada nieprzywieralną powłokę i podobnie jak brytfanna emaliowana może być używana w każdym rodzaju kuchenki (gazowej, indukcyjnej, elektrycznej, ceramicznej).

Właściwie przystosowana brytfanna na indukcję i nie tylko to uniwersalne naczynie o szerokim zakresie zastosowania. Produkty Valdinox powstają poprzez wtłoczenie aluminium do specjalnej formy pod dużym ciśnieniem. To sprawia, że brytfanna do piekarnika jest wytrzymała na wysokie temperatury. Warto wspomnieć też o cechach konstrukcyjnych pokrywy. Dzięki wyposażeniu jej w specjalne wypustki, podczas procesu pieczenia lub duszenia powstała para skrapla się i dodatkowo podlewa przygotowywaną potrawę. To między innymi dlatego jedzenie przyrządzone w brytfannie na indukcję lub inny rodzaj kuchenki pozostaje soczyste i pieści podniebienia wszystkich zgromadzonych przy stole.