Valdinox Prime
Valdinox Prime

Naczynia z podgrzewaczem

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

10 produkt(ów)

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

10 produkt(ów)

           

Naczynia z podgrzewaczem do podawania dań na stół

Naczynie z podgrzewaczem w ostatnich latach staje się coraz bardziej popularne. Kiedyś zarezerwowane dla dużych firm cateringowych organizujących duże przyjęcia, teraz coraz częściej gości na naszym codziennym stole, a także większych rodzinnych obiadach i przyjęciach. 

Zasada działania naczynia z podgrzewaczem jest prosta. Oprócz naczynia w zestaw wchodzi również specjalny stojak, który umożliwia włożenie pod naczynie małych świeczek - tealightów. Świeczki te dają stosunkowo mały płomień - idealny by stale podgrzewać naczynie, ale nie doprowadzić do przypalenia dania.

Dlaczego warto mieć w domu naczynie z podgrzewaczem?

Im więcej przygotowujemy dań, tym trudniej podać je wszystkie na raz, by były ciepłe. Są na to różne sposoby. Zakrywanie garnków ręcznikami, by je odizolować od zewnętrznego chłodniejszego powietrza lub też wkładanie misek do piekarnika, by jeszcze je potrzymać tam, zanim postawi się je z resztą dań na stół. Rozwiązania te są jednak połowiczne, czasami nie skuteczne, a na dodatek bardzo utrudniają i komplikują życie i pracę w kuchni. Rozwiązanie może być jednak eleganckie, proste i skuteczne - naczynie z podgrzewaczem. Jeżeli kiedykolwiek przygotowywałaś obiad lub kolację dla całej rodziny, lub sporej grupy przyjaciół, nie trzeba ciebie dłużej przekonywać. Naczynie z podgrzewaczem rozwiązuje wiele problemów i pozwala by dania podane na stole, były ciepłe przez długi czas. Nawet dokładki będą smaczne i ciepłe!

Naczynie z podgrzewaczem - rodzaje

Naczynia z podgrzewaczem można podzielić na materiał, z którego zostały wykonane oraz kształt i rozmiar:

  •  • naczynia z ceramiczne lub szklane - rzadziej stalowe
  •  • naczynia z podgrzewaczem okrągłe lub prostokątne, lub owalne

Wybór jak widzicie,  nie będzie trudny. Czym różnią się poszczególne naczynia od siebie i które wybrać? Naczynie ceramiczne będzie lżejsze od szklanego, ale w szklany bardzo ładnie widać potarwę - szczególnie jest to ważne, gdy często zapiekamy jeszcze przed podaniem dania w piekarniku - wtedy szklane naczynie z podgrzewaczem pozwala nam doglądać całego procesu w prosty sposób. W ceramicznych naczyniach jednak też oczywiście możemy zapiekać dania. Metalowe naczynia rzadziej są wybierane, ze względu na fakt, że całe bardzo się grzeją. Z pewnością są one jednak najtrwalsze.

Co do rozmiaru i kształtu, nie ma tutaj zbyt dużych różnic. Najwięcej będzie zależało od Twoich upodobań oraz od tego, dla ilu osób przeważnie przygotowujesz dania. Mogę jedynie podpowiedzieć, by zwrócić uwagę, by wybrane naczynie z podgrzewaczem było stosunkowo płaskie. Płasko rozłożone danie będzie nagrzewało się bardziej równomiernie i nawet górne warstwy pozostaną ciepłe.

Jak używać naczynia z podgrzewaczem?

Naczynie z podgrzewaczem rzadko służy jednocześnie do przygotowania jedzenia. Zdecydowanie częściej pieczemy lub gotujemy potrawę, a następnie podajemy ją do stołu i właśnie wtedy przekładamy do naczynia z podgrzewaczem. Można jednak samego naczynia używać też do pieczenia. Pamiętaj jednak, by sprawdzić to w opisie konkretnego produktu czy, można go bezpiecznie używać w piekarniku. W naczyniu możemy w całości upiec konkretną potrawę lub też na sam koniec ją zapiec w piekarniku. To drugie rozwiązanie będzie praktyczne, jeżeli zależy nam, by podane do stołu było czyste i nie nosiło na sobie śladów gotowania i pieczenia.

Z praktycznych uwag, mogę podpowiedzieć jeszcze na koncu, by świeczki-podgrzewacze podpalać dopiero na stole, a nie w kuchni. Rozpalone świeczki trudno jest nieść, szczególnie gdy wosk zdąży się już nadtopić i zrobi się płynny. Znosząc naczynia ze stołu, najpierw zdmuchnij świeczki i poczekaj, aż wosk zastygnie. Dopiero wtedy możesz podnieść całe naczynie z podgrzewaczem i bezpiecznie je przenieść.