Patelnia do naleśników – charakterystyczne cechy

Delikatne, puszyste placuszki z owocami, a może łososiem i serem goszczą w Twoim menu regularnie? Możesz przygotowywać je jeszcze szybciej i wygodniej, jeśli zaopatrzysz się w odpowiednie naczynie do ich smażenia. Jest nim patelnia do naleśników nazywana inaczej patelnią naleśnikową. Czym się wyróżnia? W odróżnieniu od standardowych patelni jest ona wyposażona w niskie brzegi oraz idealnie gładką powierzchnię. Niskie ścianki ułatwiają przewracanie naleśnika na drugą stronę i zsuwanie już złocistego placka z patelni na talerz.

Gładka powierzchnia pozwala natomiast na równomierne rozłożenie ciasta i błyskawiczne wyczyszczenie naczynia. W katalogu dostępne są patelnie do naleśników z powłoką nieprzywierającą, chroniącą przed przywieraniem ciasta i przypalaniem. Chętnie korzystają z nich zarówno osoby początkujące w kulinarnych eksperymentach, jak i zawodowcy mający na koncie tysiące puszystych naleśników z chrupiącymi brzegami, podawanymi na słodko i ze słonymi dodatkami. 

Patelnie do naleśników, racuchów i pszennych placków

Patelnia naleśnikowa kojarzy się przede wszystkim ze smażeniem naleśników uwielbianych przez najmłodszych i starszych. Patelnia do naleśników (np. 28 cm lub 25 cm) z powłoką nieprzywierającą może być wykorzystywana także do smażenia innych potraw idealnych np. na obiad, podwieczorek i kolację. Mowa o przyjemnie puszystych i intensywnie pachnących racuchach z jabłkami czy amerykańskich pancakes podawanych z syropem klonowym – doskonałych na weekendowe śniadania. Patelnie do naleśników są niezastąpione podczas smażenia domowych tortilli, a więc pszennych placków, które można jeść bez dodatków lub podawać z ulubionym farszem warzywnym czy mięsnym. Samodzielnie przygotowane placki wypełnione kawałkami mięsa i chrupiącymi warzywami to idealna propozycja na pożywny posiłek zjedzony po pracy. Mogą stać się również pyszną i sycącą przekąską przygotowaną na długą podróż lub wymagający dzień w szkole. 

Jaką patelnię do naleśników warto wybrać? 

Co charakteryzuje najlepszą patelnię do naleśników i jakie naczynie warto wybrać, żeby móc korzystać z niego z satysfakcją przez długi czas? Pierwszy krok to sprawdzenie, czy patelnia została wyposażona w powłokę nieprzywierającą – dzięki niej smażenie stanie się szybsze oraz wygodniejsze. Następnie polecamy upewnić się, że naczynie jest wzbogacone grubym dnem pozwalającym na równomierne nagrzewanie bez strat ciepła.

Aby przenoszenie patelni z miejsca na miejsce oraz podrzucanie naleśników wiązało się z bezpieczeństwem i komfortem, warto dodać do koszyka model z solidnym, ergonomicznym uchwytem, który nie nagrzewa się na uruchomionej kuchence. Te wymagania wzorowo spełniają patelnie do naleśników na indukcję dostępne w naszym katalogu. Kuchenka indukcyjna to tylko jedna z możliwości ich zastosowania. Działają również na kuchenkach gazowych, elektrycznych, ceramicznych, a wybrane modele dodatkowo na halogenowych. Trwałość i funkcjonalność w przypadku tych naczyń tworzą więc niezwykle zgraną parę. 

Patelnie do naleśników – wyjątkowe kolekcje naczyń

Wytrzymałość, funkcjonalność i szerokie zastosowanie zawdzięczać możemy wykorzystaniu innowacyjnych metod wytwarzania oraz przemyślanemu doborowi każdego elementu, który składa się na gotowe naczynie do smażenia. Zastanawiając się jeszcze, jaka patelnia do naleśników jest idealna, warto przyjrzeć się również sposobowi jej wykonania. Przedmioty codziennego użytku powinny być nie tylko praktyczne, ale i piękne: dzięki temu korzystanie z nich każdego dnia jest komfortowe i przyjemne.

Tak można opisać patelnie do naleśników na indukcję tworzone przez nowoczesne, polskie marki. Ich design nawiązuje do wyglądu naczyń, w jakie wyposażane są profesjonalne lokale gastronomiczne, a także wnętrzarskich trendów. Dzięki tym naczyniom we własnym domu można odwzorować nastrój panujący w najlepszych naleśnikarniach oraz dostosować styl naczynia do tego motywu, jaki obowiązuje w kuchni. Zachęcamy do przejrzenia całego katalogu i sprawdzenia, która kolekcja naczyń i patelnia do naleśników okaże się tą stworzoną z myślą o Twojej przestrzeni do gotowania. 

Jak właściwie korzystać z patelni do smażenia naleśników?

Zarówno mała, jak i duża patelnia do naleśników będzie służyła swojemu właścicielowi jeszcze dłużej, jeśli będzie on korzystał z niej we właściwy sposób. Jakich błędów zatem nie należy popełniać? Do obracania placków na patelni postarajmy się nie używać metalowych, ostrych akcesoriów – lepiej sięgać po te drewniane lub silikonowe, które są bezpieczniejsze dla powierzchni naczynia. Gdy puszyste naleśniki albo pszenne placki będą usmażone, nie powinniśmy zalewać gorącej jeszcze patelni zimną wodą.

Poczekajmy, aż naczynie będzie wystudzone i dopiero wtedy rozpocznijmy jego czyszczenie. Dzięki powłoce typu non-stick ręczne mycie zajmuje dosłownie chwilę i nie wymaga stosowania specjalnych detergentów: wystarczy sprawdzony płyn do zmywania, miękka gąbka i ciepła woda. Aby móc cieszyć się estetycznym wyglądem patelni do naleśników na indukcję mimo upływu lat, zadbajmy również o dobre jej przechowywanie – jeśli chcemy umieścić ją w szafce na innym naczyniu, oddzielmy je od siebie np. ściereczką kuchenną lub filcowym wkładem.