Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

1-24 z 91

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

1-24 z 91

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Patelnie na indukcje

W nowoczesnej kuchni coraz częściej montowanym urządzeniem jest płyta indukcyjna. Taki sprzęt ma mnóstwo zalet. Kuchenka indukcyjna oszczędza prąd, nagrzewa naczynia szybciej niż tradycyjne kuchenki, zmniejsza także ryzyko przypalenia potraw czy poparzenia. To także świetne rozwiązanie, jeśli w domu są dzieci. Ale płyty indukcyjne wymagają specjalnych naczyń, w tym także patelni. Jak wybrać dobrą patelnię indukcyjną? 

 

Dlaczego płyty indukcyjne wymagają odpowiednich patelni?

 

Czym jest indukcja? W skrócie, gotowanie na kuchence indukcyjnej odbywa się na zasadzie szybkich zmian pola magnetycznego. Aby patelnia spełniała swoją funkcję, musi mieć idealnie płaski spód wykonany z materiału ferromagnetycznego, czyli takiego, który przyciąga magnes. Jak rozpoznać, czy patelnia nadaje się na kuchenkę indukcyjną? To bardzo proste. Na opakowaniu lub na spodzie patelni znajdziesz symbol indukcji (ikonka przypominająca zwój lub pętelkę). Tylko patelnie lub garnki z tym symbolem są odpowiednie do płyty indukcyjnej.

 

Czy patelni indukcyjnych można używać na gazie?

 

Czy wiesz, że dobra patelnia do indukcji nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek? Patelni indukcyjnej możesz więc śmiało używać także na kuchni gazowej. Nawet jeśli nie planujesz jeszcze zakupu kuchni indukcyjnej, nic nie stoi na przeszkodzie, by już teraz wymienić tradycyjne patelnie, woki, rondle czy garnki na te indukcyjne.

 

Jak wybrać dobrą patelnię do kuchenki indukcyjnej?

 

Jeśli zastanawiasz się, jakie modele patelni indukcyjnych sprawdzą się w Twojej kuchni, musisz zwrócić uwagę na kilka kwestii.

 

Jaki rozmiar patelni indukcyjnej?

 

Patelnie mają różne rozmiary (czyli średnicę) oraz głębokość. Jaką najlepiej wybrać?

● Mała patelnia 12-18 cm — idealna dla jednej lub dwóch osób. Przygotujesz na niej jajko sadzone, małą jajecznicę lub omlet.

● Średnia patelnia 20-24 cm — popularny i uniwersalny rozmiar, dobry pomysł dla rodziny. Nadaje się do większości potraw dla trzech czy czterech osób: jajecznicy, warzywnego curry czy kurczaka z jarzynami.

● Duża patelnia 26-30 cm — niezastąpiona do przygotowywania potraw dla większej rodziny lub gdy po prostu chcesz nasmażyć większą porcję placków na zapas.

 

Jaki rozmiar patelni sprawdzi się najlepiej? Jeśli dalej nie jesteś pewien, najlepszym rozwiązaniem będzie zestaw dwóch lub trzech patelni indukcyjnych w różnych rozmiarach. W naszym sklepie internetowym znajdziesz wiele różnych zestawów patelni. Z pewnością wybierzesz odpowiedni dla siebie!

 

Jaka głębokość patelni?

 

To kolejna kwestia, którą warto przemyśleć. Czy potrzebujesz płaskiej patelni do smażenia naleśników? A może kochasz kuchnię orientalną i potrzebna Ci głęboka patelnia typu wok, w której przygotujesz makaron po chińsku z krewetkami czy ryż smażony po tajsku z warzywami? Przyda się też patelnia o średniej głębokości do jajecznicy lub placków ziemniaczanych. Oddzielnym, wartym rozważenia rodzajem patelni jest patelnia grillowa — jej karbowana powierzchnia pozwoli przyrządzić pyszny stek czy idealnego grillowanego kurczaka.


Jeśli spędzasz dużo czasu w kuchni, wybierz zestaw patelni indukcyjnych o różnych głębokościach. Będziesz mieć pewność, że nie zabraknie Ci odpowiedniego sprzętu do przygotowywania nawet najbardziej wyrafinowanych potraw.


Jaki materiał patelni do kuchni indukcyjnej?


Patelnie indukcyjne mogą być wykonane z różnych materiałów. Wśród najpopularniejszych są stal, żeliwo, a przede wszystkim aluminium. Patelnie aluminiowe mają tę wielką zaletę, że bardzo szybko się nagrzewają, a przy tym są dosyć lekkie. Warto jednak postawić na patelnię z aluminium wysokiej jakości. Takie patelnie znajdziesz w ofercie marki Altom w naszym sklepie internetowym. Polecamy też aluminiowe patelnie indukcyjne Valdinox, które zostały wykonane przy użyciu technologii forged (kształtowania w wysokiej temperaturze). Dzięki niej patelnie są trwalsze i odporniejsze na różne uszkodzenia w porównaniu ze zwykłymi patelniami aluminiowymi.

 

Patelnia indukcyjna z nienagrzewającą się powłoką

 

Aby gotowanie było prostsze i bezpieczniejsze, wybierz patelnię, która będzie pokryta specjalną powłoką non-stick. Chroni ona potrawę przed kontaktem z aluminium, a także ułatwia pracę w kuchni — dobrej jakości powłoka sprawi, że dania rzadziej będą się przypalać. Naczynia pokryte taką powłoką możesz też łatwiej wyczyścić. Kupując patelnię, zwróć także uwagę na jej rączkę. Wybierz wykonaną z materiału, który wolno się 

nagrzewa. Pozwoli to na zmniejszenie ryzyka oparzenia się podczas prac w kuchni. W naszym sklepie internetowym znajdziesz szeroką ofertę dobrych patelni indukcyjnych, od tych niewielkich, przeznaczonych do smażenia naleśników czy jajecznicy, po duże woki.