Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

1 produkt(ów)

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

1 produkt(ów)

Sprawdź również: Termometry kuchenne Komplety noży Wyciskarki i praski Młynki do pieprzu i soli Miarki i lejki Miski Przyprawniki Garnki Deski do krojenia Tarki Naczynia żaroodporne

Czym jest szynkowar i jak działa?

szynkowar-biowin-na-1-5-kg-miesaPrzygotowywanie domowych posiłków często wiąże się z ogromną przyjemnością i satysfakcją. Nie tylko dlatego, że sami poświęciliśmy czas i wysiłek na przyrządzenie pysznej potrawy, ale również dlatego, że mamy pewność, jakie składniki zostały wykorzystane podczas gotowania. To szczególnie istotnie nie tylko w przypadku osób na diecie czy borykających się z alergiami, ale także – osób stawiających na zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Szynkowar może zatem okazać się interesującym dodatkiem do kuchennego wyposażenia, który gwarantuje samodzielną produkcję wędlin.

Coraz więcej ludzi rezygnuje z usług lokalnych restauracji czy diet pudełkowych na rzecz domowego gotowania. Wynika to nie tylko z chęci zadbania o własne zdrowie, ale również z tego, że w czasach upowszechniającej się pracy zdalnej, nagle wygospodarowanie czasu potrzebnego na gotowanie przestaje być problemem. Kuchenne przybory pozwalające na komfortowe i sprawne gotowanie są dziś więc popularniejsze niż kiedykolwiek – szynkowary również powoli pojawiają się w polskich domach.

Czym są szynkowary?

Przypominający wysoki garnek szynkowar jest tak naprawdę naczyniem zaprojektowanym w taki sposób, aby przy pomocy procesu parzenia obrobić termicznie znajdujące się w nim kawałki szynek. Jego budowa jest zaskakująco prosta, co wynika z tego, że samo naczynie jest tylko elementem potrzebnym do całego procesu. Do parzenia będzie potrzebny nie tylko szynkowar. W skład produktu wchodzi pojemnik (wykonany często z nierdzewnej stali) oraz specjalna powierzchnia dociskowa na sprężynie. I to wszystko.

Jak natomiast przebiega sam proces parzenia? Wymaga on nieco czasu i przygotowania, ponieważ domowa produkcja wędlin jest przedsięwzięciem, którego nie jesteśmy w stanie zrealizować w jeden dzień. Wszystko zaczyna się od marynaty – tutaj wiele zależy od naszych indywidualnych preferencji smakowych. Mięso w takiej zalewie powinno odczekać cały dzień, aby wszystkie smaki i aromaty zdążyły się połączyć.

zestaw-szynkowar-browin-na-1-5-kg-miesa-z-workami-do-szynkowaru-20-szt-i-termometremNastępnego dnia przekładamy kawałek szynki do specjalnie przygotowanego woreczka foliowego i w takiej formie wkładamy do naczynia szynkowara. Zamykamy je przy użyciu nakładki z powierzchnią dociskową, a następnie tak przygotowany pojemnik wkładamy do garnka. Zalewamy całość wodą, aby przykryła ponad połowę szynkowara. Włączamy palnik i czekamy, aż szynka zostanie odpowiednio sparzona. Czas i temperatura zależy oczywiście od oczekiwanych rezultatów. W Internecie możemy znaleźć wiele inspirujących przepisów, które pozwolą nam cieszyć się zdrową i soczystą wędliną.    

Często mówi się jednak o tym, że najlepsze efekty uzyskuje się w przypadku wody mającej 80 stopni Celsjusza oraz parzenia przez około 3 godziny. Skąd natomiast mamy wiedzieć, jaka jest temperatura wody? Niektóre szynkowary wyposażone są w specjalny termometr zdradzający wszystkie niezbędne informacje. W przeciwnym razie należy wyposażyć się w specjalny termometr kuchenny z sondą. Dlaczego jest to takie ważne? Chodzi o to, aby szynka się nie gotowała, woda więc nie może zawrzeć. Utrzymywanie temperatury w okolicach 80 stopni jest więc kluczowe.

Po upływie kilku godzin mięso można uznać za odpowiednio obrobione termicznie, zanim jednak przystąpimy do spróbowania wyrobu, musimy uzbroić się jeszcze w trochę cierpliwości. Najpierw sam szynkowar należy schłodzić zimną wodą, a następnie, kiedy już ostygnie, umieścić na dobę w lodówce. W tym czasie mięso nabierze oczekiwanej, bardziej zbitej konsystencji. Gotowy wyrób smakujemy następnego dnia, ciesząc się domową szynką bez konserwantów i sztucznych wypełniaczy.

Widać więc, że sam proces nie jest trudny, wymaga natomiast nieco czasu i uwagi, lecz każdy, komu zależy na domowej szynce wysokiej jakości, bez dwóch zdań będzie w stanie poświęcić niezbędne godziny na przygotowanie takiego specjału. To świetna alternatywa względem paczkowanych wędlin kupowanych w marketach.

Jaki szynkowar wybrać?

Dostępne w sklepie Pięknowdomu.pl szynkowary wykonane są z solidnej stali nierdzewnej, co gwarantuje zwiększoną żywotność produktu. To rozwiązanie wchodzące w częsty kontakt z wodą i wysokimi temperaturami, zatem istotne jest, aby materiał wykorzystany do produkcji cechował się solidnością i niezawodnością. Dostępne są również warianty różniące się wyposażeniem zestawu. W sklepie Pięknowdomu.pl można zdecydować się na szynkowar wyposażony w 20 worków do mięsa, z termometrem ułatwiającym kontrolowanie temperatury wody czy zestaw i z workami, i z termometrem. Zachęcamy do zapoznania się z asortymentem sklepu.