Talerze głębokie do zupy

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

18 produkt(ów)

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

18 produkt(ów)

Głębokie talerze do zupy i nie tylko

talerz głęboki do zupyW zastawie stołowej jest kilka takich elementów, bez których nikt nie wyobraża sobie nakrycia stołu. Jednym z nich są głębokie talerze. To właściwie od nich rozpoczyna się cały uroczysty obiad, a więc swoim wyglądem powinny przykuwać uwagę gości i być zaproszeniem czy niejako zachęceniem do dalszej uczty. Kojarzone są głównie z serwowaniem w nich zup, ponieważ to ich podstawowa funkcja, ale można w nich umieszczać również inne dania – o czym piszemy poniżej.

Serwowanie zupy codziennie i od święta

W niektórych domach zupy podaje się jako danie główne, w innych są tylko przystawką do tego, co zostanie podane później. Jedni jedzą klasyczne zupy, drudzy tylko zupy-kremy. Podczas zwykłego obiadu w kameralnym gronie każdy rodzaj zupy można spożywać na głębokim talerzu. Przyjmując jednak gości, a zwłaszcza organizując oficjalne przyjęcie, warto wiedzieć, że niektóre zupy powinny być serwowane w konkretnych rodzajach naczyń – i nie zawsze są to talerze głębokie do zupy. Mówią o tym dokładnie zasady savoire-vivre'u. Bulionówki przeznaczone są do tzw. zup czystych – bez żadnych dodatków (jak wskazuje nazwa np. do bulionu). Małe miski do zupy sprawdzą się do serwowania kremowych zup, a w prezentowanych przez nas głębokich talerzach do zupy można podawać rosół, barszcz z uszkami czy chłodnik.

Organizując Wigilię, warto też pamiętać o tym, że lepiej sprawdzi się tradycyjny talerz z białej lub kremowej porcelany niż kolorowe, wzorzyste naczynie, z którego korzysta się na co dzień. Podczas dużego rodzinnego spotkania zaleca się także podanie zupy w wazie na środku stołu, z której każdy z gości będzie mógł uzupełnić swój talerz. Przestrzeganie tych kilku prostych zasad świadczy o wysokiej kulturze gospodarza.

We włoskim stylu, czyli talerz głęboki do makaronu

talerz głęboki do zupy 21cmW polskich domach makarony serwuje się raczej w płytkich talerzach. Wybierając się w strony południowej Europy – a dokładniej do Włoch, czyli do kolebki makaronu, albo chociaż odwiedzając włoską restaurację, można zauważyć, że potrawa ta jest serwowana w głębokich talerzach. To bardzo wygodne rozwiązanie, zwłaszcza jeśli w daniu znajduje się spora ilość sosu.

Talerz głęboki do makaronu nie jest wybierany przypadkowo. Konkretne rodzaje pasty trafiają do określonego typu naczynia – podobnie jak w przypadku serwowania zup. Najczęściej są to talerze o dość dużej wysokości lub z szerokim rantem, dzięki czemu oprócz komfortu podczas jedzenia, zyskuje się bardzo efektowny wygląd. Zapewniamy, że talerze z Piękno w Domu pomogą wszystkim domownikom i gościom poczuć ciepły, włoski klimat.

Głębokie talerze – klasyka czy nowoczesność?

Większość talerzy prezentuje klasyczny okrągły styl, ale my oferujemy także bardziej nowoczesne naczynia, np. kwadratowe. W dekorowaniu naczyń z porcelany można dostrzec dwa nurty – jeden trzymający się tradycji, a drugi idący ku nowym pomysłom. W Piękno w Domu posiadamy oba typy głębokich talerzy. Osoby lubujące się w klasycznych, śnieżnobiałych głębokich talerzach zdobionych złotą linią znajdą u nas to, czego szukają. W naszym asortymencie znajdują się także naczynia odbiegające od klasyki – np. czarne talerze udekorowane złotymi niesymetrycznymi wzorami. Każdy może więc wybrać to, co najbardziej będzie odpowiadać jego gustowi oraz potrzebie.

głęboki talerz do zupy porcelana kremowaGłębokie talerze do zupy oprócz różnych stylów występują też w różnych rozmiarach. W Piękno w Domu posiadamy modele liczące sobie od 17 do 24 cm. Przez odmienne średnice (lub długości i szerokości), ale także przez odmienne wysokości talerze mogą różnić się pojemnością. Warto mieć to na uwadze, wybierając konkretne naczynie.

Jak wybrać dobre głębokie talerze?

Zastanawiając się, jaki talerz głęboki będzie dobrym wyborem, najpierw należy określić, co oznacza określenie dobry. Każdy może rozumieć tę cechę inaczej, ponieważ będzie oczekiwać czegoś innego. Według nas dobre talerze głębokie do zupy (lub innych dań) to takie, które są odporne na zniszczenia, można ich używać przez wiele lat oraz myć w zmywarce. Dodatkowo charakteryzują się wysokimi walorami estetycznymi, a jednocześnie są uniwersalne – sprawdzą się do zaserwowania niedzielnego rosołu, poniedziałkowej pomidorowej i wigilijnej grzybowej. Dobry talerz to również taki, który nada się do podania w nim zupy, gulaszu oraz makaronu. Oczywiście nie zapominamy o tym, aby swoim stylem pasował do ulubionego wystroju stołu i był spójny z całym wnętrzem. Wszystkich, którzy mają podobne zdanie na temat tego, czym jest dobry głęboki talerz, zapraszamy do sprawdzenia naszej oferty.