Forma rzymska pozwala na przygotowywanie potraw bez dodatku tłuszczu, a dania nie tracą witamin ani wartości odżywczych. Dzięki rzymskim formom możemy podać domownikom smacznie i niezwykle zdrowe posiłki.
Zdrowie jest najcenniejszym darem jaki posiadamy, dlatego tak ważne jest, aby je pielęgnować. Dzięki glinianej, rzymskiej formie możesz przygotowywać posiłki, których składniki są w pełni wartościowe kalorycznie i witaminowo, a jednocześnie są zdrowe i pięknie wyglądają, nie tracąc kolorów. W formie rzymskiej możesz przygotować zarówno danie mięsne, warzywa, ciasta, jak i upiec chleb.
Forma rzymska to nawiązanie do tradycyjnych naczyń, używanych od tysiącleci. Wykonana jest ze specjalnej gliny, wypalanej w wysokiej temperaturze, jest idealna dla zwolenników zdrowej kuchni. Choć jej użytkowanie wymaga nieco przygotowania, trud zwraca się w postaci wyjątkowo smacznych i zdrowych posiłków.
- forma rzymska umożliwia przygotowywanie zdrowych i smacznych dań bez dodatku tłuszczu.
- przyrządzone w formie rzymskiej dania nie tracą swoich wartości odżywczych oraz witamin.
- wymiary formy umożliwiają pieczenie chleba, pasztetu i ciast
- oryginalny wygląd naczynia sprawia, że pieczenie w rzymskim garnku to dodatkowa przyjemność
- forma jest ręcznie wykonana z gliny, wypalonej w wysokiej temperaturze, umożliwiającej pieczenie w piekarniku nawet w temperaturze do 230 stopni
- nie wymaga specjalnych środków do mycia i pielęgnacji – do czyszczenia garnka wystarczy woda.
Należy pamiętać, aby przed pierwszym użyciem wymoczyć rzymską formę, a następnie umyć w gorącej wodzie bez użycia detergentów. Przed każdym kolejnym użyciem należy namoczyć pusty garnek w zimnej wodzie i wkładać go do zimnego piekarnika (gwałtowna zmiana temperatur może spowodować popękanie naczynia).
Naczynie wyjęte z piekarnika należy ustawić na ręczniku, ścierce, desce – tak, aby nie miało kontaktu z zimny podłożem. Do mycia formy rzymskiej używamy tylko wody – detergent może wejść w porowatą strukturę naczynia i zostać z niego uwolniony w czasie pieczenia. Mokrą formę należy pozostawić odkrytą, aż do całkowitego wyschnięcia.