Po okresie zimy, znudzeni przechowywanymi od jesieni warzywami korzeniowymi i spragnieni młodej świeżej zieleniny z euforią zwracamy się ku nowalijkom.
Od połowy marca w sklepach i na bazarach pojawiają się pierwsze krajowe nowalijki, czyli młode warzywa takie jak: sałata, rzodkiewka, pomidory, marchewka, ogórki, szczypiorek, rzeżucha, nać pietruszki czy cebulka dymka.
Warto jednak pomyśleć o uprawie szczypiorku, natki pietruszki czy zdrowych kiełków, min. rzeżuchy we własnym domu. Kiełki cieszą się niezwykłą popularnością wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Z uwagi na różnorodność są doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek oraz dań mięsnych, zapewniając naszemu organizmowi dawkę witamin i minerałów.
Do wyhodowania kiełków nasion w warunkach domowych idealnie sprawdzi się kiełkownica.
- kiełkownica to idealne naczynie do wysiewu nasion i ich odpowiedniej pielęgnacji
- niewielkie rozmiary sprawiają, że postawisz ją w dowolnym miejscu
- w zestawie dostępne są nasiona rzeżuchy (5g), która ma działanie oczyszczające, wzmacniające i moczopędne. Ponadto poprawia kondycję włosów, skóry i wspomaga walkę z anemią czy reumatyzmem
- przezroczysta pokrywa i otwory wentylacyjne w podstawce tworzą prawdziwą mini-szklarnię
Wysiew i pielęgnacja
- Przed pierwszym użyciem umyj naczynie w gorącej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń. Możesz również oba elementy można myć w zmywarce do naczyń.
- Kiełki i latorośle są bardzo podatne na działanie pleśni. Dlatego kiełki oraz korzenie koniecznie regularnie przemywać świeżą wodą. W przypadku zakażenia pleśnią usuń cały materiał siewny i gruntownie wyczyścić kiełkownicę, aby uniknąć szkodliwych dla zdrowia konsekwencji.
- Czyszczenie po użyciu. Przed zeskrobaniem resztek kiełków namocz użyte podstawę kiełkownicy w wodzie. Następnie dokładnie umyj oba to elementy.
Czas zbioru: po 5-10 dniach
Domowa uprawa kiełków:
- Przed „posianiem” nasionek, dokładnie opłucz ostudzoną i przegotowaną wodą. Rozprowadzić nasiona równomiernie, tak aby utworzyły cienką warstwę. Następnie dokładnie je zwilżyć pod bieżącą woda.
- Napełnić podstawę kiełkownicy letnią wodą do poziomu tuż pod bocznymi otworami. Umieścić ją w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej do momentu, aż, rozpocznie się kiełkowanie (1-2 dni). Chronić w tym czasie wyłożone nasiona przed wyschnięciem, przykrywając podstawę dołączoną w zestawie pokrywą.
- Począwszy od 2 dnia, gdy kiełki puszcza już korzenie, przepłukiwać lub zraszać kiełki oraz korzenie dwa razy dziennie.
- Po 3 dniach zdjąć pokrywę i umieścić kiełkownicę w ciepłym i dobrze oświetlonym miejscu, ale nienarażonym na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
- Po około 5-10 dniach(w zależności od materiału siewnego) można już zbierać kiełki i dodawać do swoich ulubionych potraw.