Dziś można gotować smacznie i zdrowo, w taki sposób, aby nawet alergicy mogli cieszyć się smakiem i aromatem tradycyjnych potraw. Emalia to powłoka szklista, więc zalety garnków emaliowanych wynikają z właściwości szkła. Szkło jest bardzo gładkie, uniemożliwia gromadzenie i namnażanie się bakterii. Jest szczelne, zabezpiecza przed uwalnianiem się substancji szkodliwych i uczulających, niezależnie od temperatury. Powłoka naczyń emaliowanych jest kwasoodporna i nie wchodzi w reakcje z substancjami odżywczymi, nie pochłania też zapachów. W garnkach, rondlach i kubkach emaliowanych można przechowywać kwaśne potrawy bez konieczności przekładania ich do innych naczyń.
Kolekcja garnków, rondli i kubków emaliowanych Polne Kwiaty od marki Altom Design dekorowana jest imitującymi dziecięce rysunki kwiatami na białym tle. Kolekcja świetnie pasuje do stylu rustykalnego. Częścią tej kolekcji jest kubek, przydatny nie tylko w kuchni, ale i w warunkach polowych, gdy potrzebujemy lekkiego, nietłukącego się naczynia, w którym podgrzejemy potrawy, a później zjemy lub wypijemy z tego samego naczynia.
- Emaliowany, biały kubek świetnie nadaje się do gotowania lub podgrzewania niewielkiej ilości dań, wody, zupy czy mleka.
- Dzięki powłoce szklistej, kubek jest bardzo higieniczny.
- Nie zawiera niklu, więc jest zupełnie bezpieczny dla alergików.
- Nadaje się na wszystkie rodzaje kuchenek.
- Nie wchodzi w reakcję z kwasami ani innymi substancjami odżywczymi, więc można w nim bezpiecznie gotować i przechowywać wszelkie rodzaje potraw.
- Dzięki specjalnej konstrukcji, równomiernie odprowadza ciepło zmniejszając ryzyko przypalania.
- Łatwo utrzymać go w czystości, można myć w zmywarce, do czyszczenia można też bez przeszkód używać substancji naturalnych, takich jak kwasek cytrynowy, ocet czy soda.
- Pasuje do wnętrz w stylu rustykalnym i do kuchni urządzonych klasycznie.
WIĘCEJ O PRODUCENCIE
Niewiele zakładów przemysłowych działających w Polsce może pochwalić się historią branży jak Huta „Silesia” w Rybniku. Początki zakładu sięgają jeszcze XVIII wieku, a dokładnie 1753 roku. Pod koniec XIX wieku emaliowane naczynia kuchenne z Rybnika znane były w państwach Europy i Ameryce, a emaliernia „Silesii” należała do największych w Europie, zaś po 1904 roku do największych na świecie zakładów tego typu. Wykorzystywana technologia opiera się na recepturach, będących wynikiem stuletnich doświadczeń w tej branży. Perfekcyjne opanowanie techniki emalierskiej skutkuje niezwykłą trwałością, funkcjonalnością i estetyką naczyń. Takiej tradycji warto zaufać!