Dziś można gotować smacznie i zdrowo, w taki sposób, aby nawet alergicy mogli cieszyć się smakiem i aromatem tradycyjnych potraw. Do naszych kuchni wracają naczynia emaliowane w odświeżonej wersji. Emalia to powłoka szklista, więc zalety garnków emaliowanych wynikają z właściwości szkła. Szkło jest bardzo gładkie, uniemożliwia gromadzenie i namnażanie się bakterii. Jest szczelne, zabezpiecza przed uwalnianiem się substancji szkodliwych i uczulających, niezależnie od temperatury. Powłoka naczyń emaliowanych jest kwasoodporna i nie wchodzi w reakcje z substancjami odżywczymi, nie pochłania też zapachów. W garnkach, rondlach i kubkach emaliowanych można przechowywać kwaśne potrawy bez konieczności przekładania ich do innych naczyń.
Duży kubek emaliowany sprawdzi się nie tylko w kuchni, jako naczynie do przyrządzania sosów czy podgrzewania niewielkich ilości zupy. Doskonale nadaje się również na podróż i warunki polowe. Można pić z niego zupę czy jeść dania na ciepło zaraz po podgrzaniu, bez konieczności przelewania do innego naczynia.
- Dzięki powłoce szklistej, kubek jest bardzo higieniczny.
- Nie zawiera niklu, więc jest zupełnie bezpieczny dla alergików.
- Nadaje się na wszystkie rodzaje kuchenek.
- Nie wchodzi w reakcję z kwasami ani innymi substancjami odżywczymi, więc można w nim bezpiecznie gotować i przechowywać wszelkie rodzaje potraw.
- Dzięki specjalnej konstrukcji, równomiernie odprowadza ciepło zmniejszając ryzyko przypalania potraw.
- Łatwo utrzymać go w czystości, można myć w zmywarce, do czyszczenia można też bez przeszkód używać substancji naturalnych, takich jak kwasek cytrynowy, ocet czy soda.