Naczynia kamionkowe

Kojarzą się z babcinym domem i dobrą, staropolską kuchnią. Nie bez powodu - naczynia z kamionki są bardzo praktyczne i trwałe, a ponadto niezwykle dekoracyjne. Ze względu na to także w dzisiejszych czasach są powszechnie obecne w naszych kuchniach.

Gdy myślimy o beczkach czy garnkach kamionkowych, pierwsze obrazy w naszej głowie to: ogórki kiszone czy smalec - przetwory tradycyjnie przygotowywane od pokoleń w wielu polskich domach. Być może kojarzą się też z winem - wszak przez wieki służyły one także do podawania wina w przydrożnych karczmach.

Beczki z kamionki rzeczywiście są świetne do przygotowywania kiszonych ogórków lub do kiszenia kapusty. Kamionka bowiem jest bardzo odporna na działanie kwasów oraz niemal w ogóle nie nasiąka wodą - można w naczyniach z niej wykonanych przez długi czas przechowywać żywność, także płynną.

Równie dobrze sprawdzają się inne naczynia z kamionki, kojarzące się z tradycją: makutry do ucierania maku lub masy, maselnice na domowe masło czy klimatyczne kamionkowe kubki na piwo czy grzane wino.

Niezwykle wartościową cechą kamionki jest też jej cudowny, ciepły wygląd. Beczki czy garnuszki na równi z cechami praktycznymi, mogą w kuchni pełnić funkcje ozdobne. Dzięki wyjątkowej lśniącej powłoce (w procesie wypalana kamionka pokrywana jest warstwą soli lub innych minerałów, które w dużej temperaturze tworzą właśnie tę powłokę) będą podkreślały styl każdej domowej kuchni.

DESC
Produkty: 23 Pokaż wszystkie
DESC
Produkty: 23 Pokaż wszystkie

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!