10 najlepszych orzeźwiających napojów, idealnych na letnie upały

10 najlepszych orzeźwiających napojów, idealnych na letnie upały

Zimne, orzeźwiające napoje idealnie sprawdzają się podczas upalnych letnich dni. Gdy z nieba leje się żar, a apetyt na ciepły posiłek znika, do gry wchodzą napoje, którymi z powodzeniem możemy zastąpić drugie śniadanie czy podwieczorek. W pysznym koktajlu czy syropie przemycamy smak i składniki odżywcze letnich owoców, a chłód napoju doskonale orzeźwia.

 

Warto zwrócić uwagę po co sięgamy, chcąc ugasić pragnienie. Orzeźwiający napój powinien nie tylko zapewnić odpowiednie nawodnienie, ale także dostarczyć niezbędnych składników mineralnych potrzebnych organizmowi. Sprawdź nasze propozycje orzeźwiających napojów na upalne lato!

 

PROPONUJEMY:

  1. KOKTAJLE I SMOOTHIE NA LETNIE UPAŁY
  2. SOKI I SYROPY NA UPALNE LATO
  3. ZIMNE, ORZEŹWIAJĄCE KAWY NA LATO

 

KOKTAJLE I SMOOTHIE NA LETNIE UPAŁY

 

Smoothie ananasowo-bananowe Smoothie ananasowo-bananowe

PRZEPIS: SMOOTHIE ANANAS-MANGO-BANAN

Składniki:

  • świeży ananas
  • 1-2 owoce mango
  • 2 banany
  • 2 szklanki kefiru (ew. jogurtu naturalnego)

 

Sposób przygotowania:

Ananasa obieramy: odcinamy pióropusz a następnie skórę. Kroimy w kostkę wycinając środek. Mango i banana obieramy i kroimy. Owoce można umieścić w hermetycznym pojemniczku i zamrozić przez kilka godzin – wtedy smoothie będzie naprawdę orzeźwiające i zimne.

Wszystkie owoce umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładko z kefirem. Jeśli nie mroziliśmy wcześniej owoców możemy dodać pokruszony lód i ponownie zmiksować.

 

Pobudzający koktajl kawowy Pobudzający koktajl kawowy

PRZEPIS: POBUDZAJĄCY KOKTAJL KAWOWY

Składniki (na około 500 ml):

  • 300ml kefiru lub jogurtu naturalnego
  • dojrzały banan
  • 1/4 szklanki zaparzonej kawy
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • mielony cynamon
  • do posypania płatki migdałów

 

Sposób przygotowania:

Kawę zaparzamy w ekspresie lub zalewamy wrzątkiem. Czekamy aż przestygnie. Banana obieramy ze skórki i koimy w mniejsze kawałki. Do kielicha blendera wkładamy banana, kakao i szczyptę cynamonu. Dolewamy zaparzana kawę i kefir/jogurt naturalny. Miksujemy do gładkości. Serwujemy posypany płatkami migdałów.

 

PRZEPIS: KOKTAJL JAGODOWO-ANANASOWY

Składniki:

  • banan
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • szklanka jagód
  • miód / stewia / fruktoza do smaku

 

Sposób przygotowania:

Jagody myjemy i odsączamy na sitku. Banana obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki. Miksujemy banana z jagodami, ananasem i jogurtem naturalnym. Ewentualnie jeśli lubimy słodsze koktajle możemy dosłodzić miodem, stewią czy fruktozą Na upały świetnie sprawdza się użycie zamrożonych jagód dzięki czemu napój jest przyjemnie chłodny. Wierzch możemy dodatkowo posypać płatkami migdałów i jagodami.

 

Koktajl z mango i zieloną herbatą Koktajl z mango i zieloną herbatą

PRZEPIS: KOKTAJL Z MANGO I ZIELONĄ HERBATĄ

Składniki (na dwa duże koktajle):

  • 1 owoc mango
  • 1 szt. brzoskwini lub nektarynki
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki mocnego naparu z zielonej herbaty
  • Nasiona chia lub płatki migdałowe do posypania

 

Sposób przygotowania:

Herbatę zaparzamy wodą w temperaturze 90 stopni (nie wrzątkiem!). Studzimy. Mango i brzoskwinie kroimy w mniejsze kawałki. Owoce, napar z zielonej herbaty i sok pomarańczowy umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy na gładko. Serwujemy posypane nasionami chia lub płatkami migdałowymi.

 

SOKI I SYROPY NA UPALNE LATO

 

Syrop z dzikiej róży Syrop z dzikiej róży

PRZEPIS: SYROP Z DZIKIEJ RÓŻY

Składniki (na około 1 litr):

  • 80 g róży
  • 160 g cukru
  • 500 ml wody
  • 1 cytryna

 

Sposób przygotowania:

Płatki róży zrywamy w słoneczny dzień. odrywając białe końce płatków – są gorzkie. Płatki myjemy na sicie i umieszczamy w szklanym słoju, przekładając cienko pokrojonymi plasterkami cytryny aż do wyczerpania składników. Płatki zalewamy przegotowaną i wystudzoną wodą (powinna zakrywać płatki). Słój zamykamy i zostawiamy na 24 h w temperaturze pokojowej.

Szklane butelki sterylizujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 15 minut. Następnego dnia odcedzamy płatki i dokładnie odciskamy. Płyn przelewamy do garnka i dodajemy cukier. Trzymamy na kuchence do zagotowania. Przelewamy do wysterylizowanych butelek. Nakrętka powinna się „wciągnąć”. Nie ma potrzeby pasteryzować.

 

PRZEPIS: CYTRUSOWY SYROP LAWENDOWY

Składniki:

  • 8 gałązek świeżej lawendy
  • 250 g cukru
  • 250 ml wody
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • sok i skórka z 1 cytryny

 

Sposób przygotowania:

Cytrynę i pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę a następnie wyciskamy sok. Cukier, wodę oraz sok i skórkę z cytryny i pomarańczy podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy syrop. Obrywamy kwiatki lawendy z gałązki i dodajemy do syropu. Nie gotujemy. Pozostawiamy w syropie na noc. Po tym czasie przecedzamy i ponownie podgrzewamy. Gorący syrop wlewamy do buteleczek. Nie wymaga pasteryzowania.

 

PRZEPIS: SYROP TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY Z CYTRYNĄ

Składniki (na 1 litr syropu):

  • 1 kg truskawek
  • 400 g rabarbaru
  • 500 g cukru
  • 2-3 cytryny (skórka i sok)

 

Sposób przygotowania

Owoce myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół. Rabarbar obieramy i kroimy w małe kawałki. Skórkę  z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach, sok wyciskamy. Owoce wkładamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut (około 6-8min) aż owoce puszczą soki. Sok odcedzamy na sitku wyciskając z nich syrop. Gorący wlewamy do wysterylizowanych / wyparzonych butelek.. Jeżeli chcemy syrop przechowywać butelki z syropem należy pasteryzować 15-20 minut.

 

ZIMNE, ORZEŹWIAJĄCE KAWY NA LATO

 

Coffee frappe Coffee frappe

PRZEPIS: COFFEE FRAPPE

Składniki (na jedna dużą kawę):

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub więcej jeśli wolisz mocną)
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 kulki lodów waniliowych / karmelowych lub innych ulubionych
  • lód lub zamrożone kostki kawy
  • bita śmietana
  • gorzka czekolada

 

Sposób przygotowania:

Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Zimna kawę wlewamy do słoika razem z mlekiem i dwoma gałkami lodów. Intensywnie potrząsamy do połączenia składników.

Do wysokiej szklanki wkładamy kilka kostek lodu lub kostki zamrożonej kawy. Dopełniamy kawą ze słoika. Na wierzchu robimy rozetkę z bitej śmietany i ścieramy nieco gorzkiej czekolady. Serwujemy od razu po przygotowaniu.

 

Kawa z musem truskawkowym i śmietanką Kawa z musem truskawkowym i śmietanką

PRZEPIS: KAWA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM i ŚMIETANKĄ

Składniki (na jedna dużą porcję):

  • 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub opcjonalnie zbożowej (w zależności jak mocną lubimy kawę)
  • 1 szklanka truskawek
  • łyżeczka nasion chia (można pominąć)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • wiórki czekoladowe do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kawę zaparzamy gorącą wodą. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i miksujemy na gładko z łyżeczką cukru. Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem łyżeczki cukru. Do wysokiej szklanki wlewamy kawę, a na nią delikatnie po łyżeczce mus truskawkowy. Całość wieńczymy kleksem bitej śmietany i starta czekoladą.

 

Kawa z kogel-mogel Kawa z kogel-mogel

PRZEPIS: KAWA Z KOGEL-MOGEL

Składniki (na jedną dużą kawę):

  • 2-3 łyżeczki kawy mielonej lub rozpuszczalnej lub 3/4 szklanki kawy z ekspresu
  • 3/4 szklanki wody
  • bita śmietana
  • Krem:: 2 żółtka, 20 g cukru
  • Karmel: 4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Krem: przygotowujemy kąpiel wodną: do garnka wlewamy wodę do około 1/3 wysokości i układamy na nim szklaną lub ceramiczna miskę. Żółtka łączymy z cukrem i ubijamy cały czas podgrzewając w kąpieli wodnej, aż do uzyskania puszystej masy. Masę nakładamy na dno szklanki.

Kawę zaparzamy lub przygotowujemy w ekspresie. Nie ma konieczności jej słodzenia bo krem jajeczny jest wyraźnie słodki. Kawę delikatnie wylewamy na krem jajeczny.

Karmel: do garnka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go równą warstwą na dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Łyżeczkę maczamy w karmelu i robimy esy-floresy na papierze do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do stwardnienia.

Kawę wykańczamy rozetką bitej śmietany i kawałkami karmelu.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!