10 oryginalnych pomysłów na podanie jajek

10 oryginalnych pomysłów na podanie jajek

Jest małe i niepozorne a jednak trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie, słodkie wypieki czy wielkanocny stół. Jajka to nie tylko jajecznica! Jajka to morze możliwości.

 

JAKĄ WARTOŚĆ ODŻYWCZĄ MAJĄ JAJKA?

Jajka są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach.

Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12 i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu czy wapnia. W żółtku zawarty jest beta-karoten i luteina, która chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB.

Mimo nagonki z lat 70-tych i 80-tych żadne naukowe badania nie potwierdziły bezpośredniej zależności między jedzeniem jajek a wysokim poziomem cholesterolu. Jego zawartość we krwi człowieka zależy bowiem od wielu czynników m.in. genów, wieku, płci. Ponadto nasz organizm sam potrafi wytwarzać cholesterol. WHO  dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo, łącznie z tymi użytymi do wypieków czy dań mącznych.

Jajka nie mogą się znudzić! Można serwować je w formie klasycznej jajecznicy, jajek gotowanych, w koszulkach, sadzonych, pieczeni rzymskiej z jajkiem czy omletów. Dodajemy je do słodkich wypieków, quiche, klusek lub po prostu faszerujemy.

Sprawdź w naszym sklepie: Akcesoria do jajek, Talerze na jajka, Kieliszki do jajek

 

ORYGINALNE POMYSŁY NA PODANIE JAJEK

Jajko wcale nie musi być nudne! Sprawdź nasze pomysły na faszerowane jajka i dowiedz się, jak łatwo uatrakcyjnić ten niezbędny dla zdrowej diety produkt.

 

Jajko farbowane zakwasem buraczanym

Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i zalewamy zakwasem buraczanym. Pozostawiamy na noc w lodówce a następnie odcedzamy i rozcinamy na pół. Serwujemy z majonezem wymieszanym z kilkoma łyżeczkami zakwasu.

Jajka w buraczanej otoczce Jajka w buraczanej otoczce

 

Jajka faszerowane awokado

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i nacinamy na kształt łódki. Kawałki wyciętego jajka drobno siekamy razem z szalotką i awokado. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Faszerujemy jajka.

Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane awokado

 

Jajka - "kurczaczki" z curry

Jajka "kurczaczki" z curry Jajka "kurczaczki" z curry

Jajka gotujemy na twardo, odcinamy wierzch i delikatnie wyciągamy żółtka, która następnie ugniatamy widelcem z serkiem śmietankowym, solą, białym pieprzem oraz curry. Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki. Dekorujemy robiąc oczy z ziaren czarnego pieprzu i dzióbek z marchewki.

 

 

Scotch egg - jajka w mięsie

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. 0,5 kg mięsa mielonego łączymy z bułką namoczoną w mleku, zeszkloną cebulką, 2 ząbkami czosnku oraz jednym jajkiem i jednym żółtkiem. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, curry oraz gałką muszkatołową. Z masy formujemy w dłoniach małe placki, na ich środku umieszczamy jajko a następnie dokładnie zalepiamy formując kulki. Każdą z nich obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano.

"Scotch egg" - jajka w mięsie "Scotch egg" - jajka w mięsie

 

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Tuńczyka w zalewie odsączamy i rozdrabniamy widelcem. Łączymy z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Faszerujemy jajka.

Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane tuńczykiem

 

Jajka - "myszki" z anchois

Jajka "myszki" z anchois Jajka "myszki" z anchois

Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Rozcinamy na pół i delikatnie wyciągamy żółtka. Żółtka, majonez i filety z sardeli (anchois) blendujemy. Doprawiamy do smaku białym pieprzem. Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki. Jajka układamy farszem do dołu. Dekorujemy robiąc oczy z ziaren czarnego pieprzu, uszka z rzodkiewki i nozdrza ze szczypiorku.

 

Jajka faszerowane kawiorem

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połówki. Kawior mieszamy z majonezem i musztardą, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym . Na każdą połówkę nakładamy łyżkę farszu z kawiorem. Dekorujemy kiełkami pora lub rzeżuchą.

Jajka faszerowane kawiorem Jajka faszerowane kawiorem

 

Jajka - "sowy" z pieczoną cebulą

Cebule przekrawamy na pół. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Na każdej połówce cebuli kładziemy pół łyżeczki masła. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Jajka gotujemy na twardo, studzimy a następnie obieramy. Odcinamy górną część jajka i wydłubujemy żółtko do miseczki. Cebule studzimy, miksujemy na gładko z dodatkiem żółtek. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Pastę cebulową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy w miejsca po żółtkach. Przykrywamy odciętymi kawałkami jajka. W farszu umieszczamy mały nosek z marchewki i oczy z oliwek. Dodajemy marchewkowe stópki.

Jajka "sowy" faszerowane pieczoną cebulą Jajka "sowy" faszerowane pieczoną cebulą

 

Jajka faszerowane groszkiem

Jajka gotujemy na twardo, odcinamy górną część i wydrążamy żółtko. Groszek gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty. Odcedzamy. Awokado rozcinamy na pół, wydrążamy. Miąższ awokado, groszek, żółtka i 2 łyżki twarogu miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Faszerujemy jajka.

 

Jajka faszerowane pieczoną papryką

Paprykę myjemy, przecinamy na pół i wydrążamy gniazdo nasienne. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni, ściągamy skórkę z papryki i miksujemy ją na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę na sztywno. Łączymy śmietankę z paprykami i doprawiamy solą i czarnym pieprzem.

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Przekrawamy i delikatnie wyciągamy żółtka, która następnie ugniatamy dokładnie widelcem i dodajemy do masy paprykowej. Całość mieszamy i faszerujemy jajka.

Jajka faszerowane pieczoną papryką Jajka faszerowane pieczoną papryką

 

JAK IDEALNIE UGOTOWAĆ JAJKO?

Jajka wcześniej wyciągamy z lodówki żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Zawsze wkładamy je do wrzącej wody z dodatkiem łyżki soli lub octu. Dzięki temu jajka nie pękną podczas gotowania. Studzimy w zimnej wodzie, najlepiej rozbijając wcześniej skorupki, dzięki temu będzie łatwiej je obrać.

 

JAK SPRAWDZIĆ, CZY JAJKO JEST ŚWIEŻE?

Znane i stosowane są co najmniej 3 sposoby:

  • Próba pływacka - chyba najbardziej znany test na świeże jajo. Wkładamy jajko do wody i je obserwujemy, jeśli pływa po powierzchni oznacza to, że jest stare. Dzieje się tak, za sprawą pęcherzyka powietrznego, który w świeżym jaju jest niewielki, ale z każdym dniem się powiększa;
  • Próba potrząsania - gdy potrząśniemy jajkiem i nie usłyszymy nic, oznacza to że jajko jest świeże. Gdy natomiast usłyszymy delikatne chlupotanie możemy się domyślać, że jajko nie jest pierwszej świeżości;
  • Próba rozbicia - wybite świeże jajko charakteryzuje się jędrnym zwartym białkiem, które grubą warstwą przykrywa żółtko. Jeśli białko rozlewa się i jest „wodnite” jajko nie jest już świeże.

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!