10 sprawdzonych przepisów na śledzie, także na Wigilię

Śledzie w rozmaitych odsłonach to najszybszy i najprostszy sposób na potrawę wigilijną. Nawet jeśli ktoś o kuchni i gotowaniu nie ma zielonego pojęcia, przepis na śledzie bez trudu może zaskoczyć rodzinę. Ogromną zaletą tych ryb jest fakt, że doskonale smakują z niezliczoną ilością składników poczynając od warzyw, przez jajka, nabiał a nawet suszone owoce - dlatego każdy znajdzie coś dla siebie.
Śledzie najlepiej smakują na drugi a nawet trzeci dzień gdy smaki przenikną. Najlepiej przygotować je kilka dni przed Wigilią i przechowywać w szczelnych słoikach w lodówce. Popisowy śledzik pani domu, zapakowany w ładny słoiczek z wstążeczką może być również smacznym, świątecznym upominkiem.
PRZYGOTOWANIE ŚLEDZIA
Filety śledziowe, tzw. matiasy bez problemu kupimy w okresie świątecznym w większości sklepów. Aby złagodzić intensywnie słony smak ryby należy odsączyć ją z oleju, a następnie namoczyć w wodzie lub mleku, kilkukrotnie zmieniając płyn. Po tym czasie należy spróbować, czy nie są jeszcze za słone. W razie potrzeby zalać ponownie mlekiem lub wodą. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Tak przygotowane śledzie możemy przygotować wg jednego z poniższych pomysłów:
PRZEPIS: TRADYCYJNY ŚLEDŹ Z CEBULKĄ
Składniki:
- - 400 g filetów śledziowych a'la matias
- - 2 cebule białe
- - 3-4 listki laurowe
- - 3-4 kulki ziela angielskiego
- - sól i pieprz do smaku
- - olej roślinny
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w piórka, posolić i odczekać aż zmięknie, dodać do śledzi razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do słoika i zalać olejem , tak aby przykrywał śledzie. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi, trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą.
PRZEPIS: ŚLEDŹ W SOSIE TATARSKIM
Składniki:
- - 400 g filetów śledziowych a'la matias
- - cebula biała
- - 2-3 kiszone ogórki
- - ok. 10 marynowanych grzybów leśnych
- - 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
- - 2 łyżki majonezu
- - łyżeczka musztardy dijon
- - łyżeczka miodu
- - 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu
- - sól, czarny pieprzem
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę razem z ogórkami i grzybkami. Majonez wymieszać z śmietaną, miodem, sokiem z cytryny i musztardą. Dodać posiekane składniki i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Śledzie serwować z porcją sosu tatarskiego lub pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi, trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą.
PRZEPIS: ŚLEDŹ W SOSIE MUSZTARDOWYM
Składniki:
- - 400 g filetów śledziowych a'la matias
- - 1 cebula
- - 2 łyżki musztardy stołowej
- - 2 łyżki musztardy francuskiej
- - 2 łyżki majonezu
- - 3 łyżeczki oleju
- - 1 łyżeczka miodu
- - 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
- - sól, czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Obie musztardy, miód, sok z cytryny, maggi i olej mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Śledzie układać na talerzach i serwować z dodatkiem musztardowego sosu. Śledzie można również pokroić w kawałki i wymieszać z sosem.
PRZEPIS: ŚLEDŹ PO POLSKU
Składniki:
- - 400 g filetów śledziowych a'la matias
- - 2 cebule białe
- - garść suszonych borowików lub podgrzybków
- - 2-3 suszone śliwki
- - łyżka pasty pomidorowej
- - 3-4 listki laurowe
- - 3-4 kulki ziela angielskiego
- - sól i pieprz do smaku
- - olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalać minimalna ilością wody i ugotować do miękkości na małym ogniu. Odcedzić i pokroić w paseczki. Wywar pozostawić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać nieco oleju i zeszklić cebulkę. Dodać pastę pomidorową i 3-4 łyżki wywaru z grzybów, rozprowadzić. Dodać ugotowane grzyby, pokrojone w paseczki suszone śliwki oraz ziele angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Odsączone śledzie wymieszać z masą pomidorowo-cebulową. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.
PRZEPIS: SAŁATKA ŚLEDZIOWA PO NIEMIECKU
Składniki:
- - 400 g filetów śledziowych a'la matias
- - 2 małe czerwone cebule
- - 2 małe ziemniaki
- - jabłko
- - 1/2 cytryny
- - dymka do posypania
- - sól i pieprz do smaku
- - sos winegret:
- - 2 łyżeczki musztardy Dijon
- - łyżeczka modu
- - łyżeczka oliwy
- - 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- - sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu winegret połączyć w małym słoiku. Intensywnie wstrząsnąć dla dobrego wymieszania. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupince w osolonym wrzątku. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plastry i wyciąć foremką w kształcie gwiazdki. Podobnie postąpić z jabłkiem. Zanurzyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny aby nie ściemniało.
Cebule kroimy w plasterki i rozdzielamy na obręcze. Połówkę cytryny dzielimy na cztery części. Wszystkie składniki sałatki wykładamy na półmisek lub talerze i polewamy przygotowanym winegretem.
PRZEPIS: ŚLEDZIK KORZENNY
Składniki:
- - 400 g filetów śledziowych a'la matias
- - 2-3 szalotki
- - 2 łyżki musztardy Dijon
- - łyżeczka miodu
- - łyżeczka soku z cytryny
- - łyżeczka przyprawy maggi
- - szklanka oleju roślinnego np. rzepakowego
- - sól, czarny pieprz
- - 2-3 listki laurowe
- - gwiazdka anyżu
- - 5-6 goździków
- - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
Musztardę, miód, sok z cytryny, maggi i olej mieszamy. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, goździki, anyż, cynamon oraz sól i czarny pieprz. Śledzie układać w słoiku przekładając posiekaną w piórka cebulką. Całość zalać zalewą z przyprawami. Wstawić do lodówki na 1-2 dni, aż się przegryzą.
PRZEPIS: ŚLEDŹ Z CEBULKĄ I ŻURAWINĄ
Składniki:
- - 1 czerwona cebula
- - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- - 4 gotowe filety śledziowe a'la matias
- - pieprz czerwony ziarnisty
- - 50 g suszonej żurawiny
- - olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem. Włożyć do miski, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła. Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, kilka ziaren czerwonego pieprzu oraz żurawinę i wymieszać składniki. Dolać oleju rzepakowego. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą.
PRZEPIS: ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I ORZECHAMI
Składniki:
- - 1 cebula
- - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- - 4 gotowe filety śledziowe a'la matias
- - 250 g suszonych pomidorów w oleju
- - łyżka octu winnego
- - 50 g orzechów
- - olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem. Włożyć do miski, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła. Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, posiekane w kawałeczki suszone pomidory, posiekane orzechy oraz ocet winny i wymieszać składniki. Dolać oleju z suszonych pomidorów. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.
PRZEPIS: ŚLEDŹ W ŚMIETANIE Z JAJKIEM I OGÓRKAMI
Składniki:
- - 400 g filetów śledziowych a'la matias
- - 3 łyżki śmietany kwaśnej 12%
- - 3 łyżki majonezu
- - duża czerwona cebula
- - 4 jajka
- - 2-3 ogórki kiszone
- - pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem, włożyć do miseczki. Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, jajko i ogórki pokrojone w małą kostkę. Dodać śmietanę, wymieszaną z majonezem. Wymieszać składniki. Prawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.
PRZEPIS: ŚLEDZIE POMIDOROWO-PAPRYKOWE
Składniki:
- - 400 g filetów śledziowych a'la matias
- - 250 g suszonych pomidorów w oleju
- - łyżka octu winnego
- - 1/2 strąka czerwonej papryki
- - 2 łyżeczki harrisy
- - jedna duża lub dwie małe czerwone cebule
- - marynowany zielony pieprz
- - natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem, włożyć do miseczki. Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, posiekane w dość duże kawałki suszone pomidory, paski czerwonej papryki, ocet winny, harissę i marynowany zielony pieprz. Wymieszać składniki. Dolać oleju z suszonych pomidorów. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.