10 sprawdzonych przepisów na śledzie, także na Wigilię

10 sprawdzonych przepisów na śledzie, także na Wigilię

Śledzie w rozmaitych odsłonach to najszybszy i najprostszy sposób na potrawę wigilijną. Nawet jeśli ktoś o kuchni i gotowaniu nie ma zielonego pojęcia, przepis na śledzie bez trudu może zaskoczyć rodzinę. Ogromną zaletą tych ryb jest fakt, że doskonale smakują z niezliczoną ilością składników poczynając od warzyw, przez jajka, nabiał a nawet suszone owoce - dlatego każdy znajdzie coś dla siebie.

 

Śledzie najlepiej smakują na drugi a nawet trzeci dzień gdy smaki przenikną. Najlepiej przygotować je kilka dni przed Wigilią i przechowywać w szczelnych słoikach w lodówce. Popisowy śledzik pani domu, zapakowany w ładny słoiczek z wstążeczką może być również smacznym, świątecznym upominkiem.

PRZYGOTOWANIE ŚLEDZIA

Filety śledziowe, tzw. matiasy bez problemu kupimy w okresie świątecznym w większości sklepów. Aby złagodzić intensywnie słony smak ryby należy odsączyć ją z oleju, a następnie namoczyć w wodzie lub mleku, kilkukrotnie zmieniając płyn. Po tym czasie należy spróbować, czy nie są jeszcze za słone. W razie potrzeby zalać ponownie mlekiem lub wodą. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Tak przygotowane śledzie możemy przygotować wg jednego z poniższych pomysłów:

 

PRZEPIS: TRADYCYJNY ŚLEDŹ Z CEBULKĄ

Tradycyjny śledzik z cebulką Tradycyjny śledzik z cebulką

Składniki:

  • - 400 g filetów śledziowych a'la matias
  • - 2 cebule białe
  • - 3-4 listki laurowe
  • - 3-4 kulki ziela angielskiego
  • - sól i pieprz do smaku
  • - olej roślinny

 

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w piórka, posolić i odczekać aż zmięknie, dodać do śledzi razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Doprawić  solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do słoika i zalać olejem , tak aby przykrywał śledzie. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi, trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą.

 

PRZEPIS: ŚLEDŹ W SOSIE TATARSKIM

Śledź w sosie tatarskim Śledź w sosie tatarskim

Składniki:

  • - 400 g filetów śledziowych a'la matias
  • - cebula biała
  • - 2-3 kiszone ogórki
  • - ok. 10 marynowanych grzybów leśnych
  • - 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • - 2 łyżki majonezu
  • - łyżeczka musztardy dijon
  • - łyżeczka miodu
  • - 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu
  • - sól, czarny pieprzem

 

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę razem z ogórkami i grzybkami.  Majonez wymieszać z śmietaną, miodem, sokiem z cytryny i musztardą. Dodać posiekane składniki i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Śledzie serwować z porcją sosu tatarskiego lub pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi, trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą.

 

PRZEPIS: ŚLEDŹ W SOSIE MUSZTARDOWYM

Śledź w sosie musztardowym Śledź w sosie musztardowym

Składniki:

  • - 400 g filetów śledziowych a'la matias
  • - 1 cebula
  • - 2 łyżki musztardy stołowej
  • - 2 łyżki musztardy francuskiej
  • - 2 łyżki majonezu
  • - 3 łyżeczki oleju
  • - 1 łyżeczka miodu
  • - 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • - sól, czarny pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Obie musztardy, miód, sok z cytryny, maggi i olej mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Śledzie układać na talerzach i serwować z dodatkiem musztardowego sosu. Śledzie można również pokroić w kawałki i wymieszać z sosem.

 

PRZEPIS: ŚLEDŹ PO POLSKU

Śledź po polsku Śledź po polsku

Składniki:

  • - 400 g filetów śledziowych a'la matias
  • - 2 cebule białe
  • - garść suszonych borowików lub podgrzybków
  • - 2-3 suszone śliwki
  • - łyżka pasty pomidorowej
  • - 3-4 listki laurowe
  • - 3-4 kulki ziela angielskiego
  • - sól i pieprz do smaku
  • - olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby zalać minimalna ilością wody i ugotować do miękkości na małym ogniu. Odcedzić i pokroić w paseczki. Wywar pozostawić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać nieco oleju i zeszklić cebulkę. Dodać pastę pomidorową i 3-4 łyżki wywaru z grzybów, rozprowadzić. Dodać ugotowane grzyby, pokrojone w paseczki suszone śliwki oraz ziele angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.

Odsączone śledzie wymieszać z masą pomidorowo-cebulową. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.

 

PRZEPIS: SAŁATKA ŚLEDZIOWA PO NIEMIECKU

Niemiecka sałatka śledziowa Niemiecka sałatka śledziowa

Składniki:

  • - 400 g filetów śledziowych a'la matias
  • - 2 małe czerwone cebule
  • - 2 małe ziemniaki
  • - jabłko
  • - 1/2 cytryny
  • - dymka do posypania
  • - sól i pieprz do smaku
  • - sos winegret:
    • - 2 łyżeczki musztardy Dijon
    • - łyżeczka modu
    • - łyżeczka oliwy
    • - 1/2 łyżeczki soku z cytryny
    • - sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu winegret połączyć w małym słoiku. Intensywnie wstrząsnąć dla dobrego wymieszania. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupince w osolonym wrzątku. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plastry i wyciąć foremką w kształcie gwiazdki. Podobnie postąpić z jabłkiem. Zanurzyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny aby nie ściemniało.

Cebule kroimy w plasterki i rozdzielamy na obręcze. Połówkę cytryny dzielimy na cztery części. Wszystkie składniki sałatki wykładamy na półmisek lub talerze i polewamy przygotowanym winegretem.

 

PRZEPIS:  ŚLEDZIK KORZENNY

Śledzik korzenny Śledzik korzenny

Składniki:

  • - 400 g filetów śledziowych a'la matias
  • - 2-3 szalotki
  • - 2 łyżki musztardy Dijon
  • - łyżeczka miodu
  • - łyżeczka soku z cytryny
  • - łyżeczka przyprawy maggi
  • - szklanka oleju roślinnego np. rzepakowego
  • - sól, czarny pieprz
  • - 2-3 listki laurowe
  • - gwiazdka anyżu
  • - 5-6 goździków
  • - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Musztardę, miód, sok z cytryny, maggi i olej mieszamy. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, goździki, anyż, cynamon oraz sól i czarny pieprz. Śledzie układać w słoiku przekładając posiekaną w piórka cebulką. Całość zalać zalewą z przyprawami. Wstawić do lodówki na 1-2 dni, aż się przegryzą.

 

PRZEPIS: ŚLEDŹ  Z CEBULKĄ I ŻURAWINĄ

Śledź z żurawiną i cebulką Śledź z żurawiną i cebulką

Składniki:

  • - 1 czerwona cebula
  • - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • - 4 gotowe filety śledziowe a'la matias
  • - pieprz czerwony ziarnisty
  • - 50 g suszonej żurawiny
  • - olej rzepakowy

 

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem. Włożyć do miski, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła. Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, kilka ziaren czerwonego pieprzu oraz żurawinę i wymieszać składniki. Dolać oleju rzepakowego. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą.

 

PRZEPIS: ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I ORZECHAMI

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami

Składniki:

  • - 1 cebula
  • - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • - 4 gotowe filety śledziowe a'la matias
  • - 250 g suszonych pomidorów w oleju
  • - łyżka octu winnego
  • - 50 g orzechów
  • - olej rzepakowy

 

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem. Włożyć do miski, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła. Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, posiekane w kawałeczki suszone pomidory, posiekane orzechy oraz ocet winny i wymieszać składniki. Dolać oleju z suszonych pomidorów. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.

 

PRZEPIS: ŚLEDŹ W ŚMIETANIE Z JAJKIEM I OGÓRKAMI

Śledzie z jajkiem i ogórkami w śmietanie Śledzie z jajkiem i ogórkami w śmietanie

Składniki:

  • - 400 g filetów śledziowych a'la matias
  • - 3 łyżki śmietany kwaśnej 12%
  • - 3 łyżki majonezu
  • - duża czerwona cebula
  • - 4 jajka
  • - 2-3 ogórki kiszone
  • - pieprz czarny

 

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem, włożyć do miseczki. Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, jajko i ogórki pokrojone w małą kostkę. Dodać śmietanę, wymieszaną z majonezem. Wymieszać składniki. Prawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.

 

PRZEPIS: ŚLEDZIE POMIDOROWO-PAPRYKOWE

 

Składniki:

  • - 400 g filetów śledziowych a'la matias
  • - 250 g suszonych pomidorów w oleju
  • - łyżka octu winnego
  • - 1/2 strąka czerwonej papryki
  • - 2 łyżeczki harrisy
  • - jedna duża lub dwie małe czerwone cebule
  • - marynowany zielony pieprz
  • - natka pietruszki do posypania

 

Śledzie pomidorowo-paprykowe Śledzie pomidorowo-paprykowe

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem, włożyć do miseczki. Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, posiekane w dość duże kawałki suszone pomidory, paski czerwonej papryki, ocet winny, harissę i marynowany zielony pieprz. Wymieszać składniki. Dolać oleju z suszonych pomidorów. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!