Agrest - właściwości, witaminy i zastosowanie (przepisy)

Agrest - właściwości, witaminy i zastosowanie (przepisy)

Agrest to rdzennie polski, letni owoc. Mimo tego jest mniej powszechny w sklepach niż banany czy mango. Jeszcze kilka lat temu można było go spotkać w niemal każdym przydomowym ogródku, a kompot agrestowy umilał wakacyjny czas niejednym z nas. Dziś owoc ten stracił nieco na popularności na rzecz borówek amerykańskich czy malin. Warto jednak wrócić do kwaskowych, bardzo smacznych owoców, które są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych.

 

Wartości odżywcze agrestu

Agrest jest doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, ogólną wydolność fizyczną oraz jest mocnym antyoksydantem, dzięki czemu niszczy wolne rodniki oraz nadaje skórze młody wygląd. Owoce agrestu zawierają ponadto witaminy z grupy B oraz A, a także żelazo, fosfor, magnez, miedź, potas, kwas foliowy, taniny i flawonoidy. Dojrzałe owoce mają sporo serotoniny, która wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Ze względu na dużą zawartość błonnika, który pobudza ruchy jelit agrest jest naturalnym sposobem na problemy z zaparciami. Ponadto wspomaga procesy trawienne, a także usprawnia pasaż jelitowy dzięki zawartości błonnika. Wystarczą dwie garście owocu (ze skórką i pestkami) dziennie. Poza tym poprawiają apetyt i wspomagają procesy trawienne. Z uwagi na znaczną zawartość żelaza (i witaminy C , która ułatwia jego wchłanianie) oraz kwasu foliowego, agrest jest nieoceniony dla osób walczących z anemią oraz kobiet ciężarnych.

Krem agrestowy Krem agrestowy

 

Agrest jest smacznym sprzymierzeńcem dla osób cierpiących na schorzenia układu krwionośnego i serca. Z uwagi na zmniejszający ciśnienie potas oraz uszczelniającą i wzmacniającą naczynia krwionośne rutynę, regularnie spożywany agrest zapobiega miażdżycy i chorobom serca.

Nie do przecenienia są właściwości alkalizujące agrestu, które pozwalają uporać się z zakwaszeniem organizmu i utrzymać naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

 

Zastosowanie agrestu

Owoce agrestu świetnie smakują na surowo. Zielone są nieco bardziej kwaśne, a czerwone słodkie i delikatne. Świetnie smakują solo, jako składniki owocowych sałatek a także sałatek z mięsem, zwłaszcza drobiowym. Można je także mrozić, wycisnąć sok lub przygotować z nich domowe przetwory: konfitury, dżemy, powidła, kompoty. Doskonale sprawdzają się jako składnik słodkich wypieków: ciast, babeczek, tart a także nalewek czy win.

 

PRZEPIS: DŻEM AGRESTOWY ZE SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ

Dżem agrestowy ze skórką cytrynową Dżem agrestowy ze skórką cytrynową

Składniki:

  • 1 kg agrestu
  • 500 g cukru
  • skórka otarta z dwóch cytryn

 

Sposób przygotowania:

Owoce myjemy i odrywamy szypułki. Gotujemy w garnku o grubym dnie na małym ogniu razem z cukrem i skórką otartą z dwóch cytryn do uzyskania pożądanej konsystencji (około 30-40 minut). Dżem przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych w piekarniku w 100 stopniach C słoików. Zakręcamy.

 

Syrop wiśniowo-agrestowy Syrop wiśniowo-agrestowy

PRZEPIS: SYROP WIŚNIOWO-AGRESTOWY

Składniki (na 1,25 l syropu):

  • 1 kg agrestu
  • 600 g wiśni
  • 500 g cukru
  • szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Owoce myjemy, agrest odszypułkowujemy, wiśnie drylujemy. Owoce umieszczamy w dużym garnku i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na 15 minut, aż puszczą soki. Po tym czasie dolewamy szklankę wody i podgrzewamy owoce do zagotowania. Gotujemy kilka minut, aż owoce będą miękkie i puszczą dużo soku. Gorący syrop przecedzamy i wlewamy do wyparzonych lub wysterylizowanych butelek. Owoce możemy wykorzystać do przygotowania dżemu.

 

PRZEPIS: MŁODA KAPUSTA Z AGRESTEM

Składniki:

  • duża główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki agrestu (najlepiej zielonego)
  • sól, czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. W dużym garnku rozgrzewamy masło i przesmażamy kapustę wraz z posiekanym koperkiem. Agrest myjemy i obieramy z szypułek. Dodajemy do kapusty i przesmażamy jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Podlewamy niewielką ilością wody (opcjonalnie bulionu) i gotujemy aż kapusta zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Młoda kapusta z agrestem Młoda kapusta z agrestem

 

PRZEPIS: CIASTO Z AGRESTEM

Składniki (na blachę o wymiarach 25 x 25 cm):

  • 20 dkg masła
  • 25 dkg cukru pudru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 320 g mąki
  • 80 g budyniu śmietankowego
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka octu winnego lub spirytusowego
  • 0,5 kg owocu

 

opcjonalnie kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • płatki owsiane

 

Ciasto z agrestem

Sposób przygotowania:

Masło roztopić i utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać po kolei żółtka, ucierając na puch. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem, a na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać owoce ściśle obok siebie lekko wciskając w ciasto.

Opcjonalnie posypać kruszonką. Masło ugnieść z cukrem i płatkami owsianymi do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Posypać wierzch ciasta. Piec ok. 50 min. w temp. 180 stopni do tzw. „suchego patyczka”.

 

Warto wiedzieć o agreście

Szeroko znany w Europie agrest, uprawiany był już w starożytności, jednak szczególną popularność zyskał w XIX stuleciu. Oprócz wartości zdrowotnych i smakowych, miał również znaczenie symboliczne, owoce krzewu kojarzono ze szczęściem domowego ogniska. Dlatego też wieszano jego gałęzie w oknach i na framugach drzwi, wierząc że odpędza on nieszczęście.

Staroangielskie legendy podają, iż w agreście mieszkają wróżki i leśne duszki, stąd inna nazwa rośliny - "owoc wróżek".

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!