Babka majonezowa, kokosowa czy makowa? Niebanalne przepisy na wielkanocną babkę

Babka majonezowa, kokosowa czy makowa? Niebanalne przepisy na wielkanocną babkę

Babka to jedno z najpopularniejszych ciast, kojarzących się tradycyjnie z Wielkanocą. Równie często i chętnie gości na naszych stołach także w innych okresach roku. Z pewnością swoja popularność zawdzięcza łatwości i szybkości przygotowania a także temu, że z łatwością możemy modyfikować jej smak dodając ulubione dodatki i przyprawy. Babka nie musi być nudna... drożdżowa, cytrynowa, majonezowa, każdy znajdzie taką którą polubi.

 

TROCHĘ HISTORII WIELKANOCNEJ BABY

W okresie przedwojennym tradycyjnie babka wypiekana była w Wielki Piątek, w części chlebowej domowego pieca opalanego drewnem. Przygotowanie tego wypieku było czynnością mozolną, pracochłonną i odbywało się wg ściśle przestrzeganych zasad.

I tak przy przygotowywaniu baby nie mógł być obecny żaden mężczyzna, gdyż wg wierzeń jego obecność miała powodować, że babka opadała. A nieudana babka miała kompromitować gospodynię. Ciasto drożdżowe na babkę słynie z tego, że jest kapryśne i trudne do zrobienia. Wymaga znajomości kuluarowych tricków, zaangażowania i długiego, długiego wyrabiania. W wielu babkach porządne wyrobienie ciasta jest kluczowe: trwało ono zazwyczaj pół godziny (wyrobienie wstępne), plus 30 minut na wyrobienie po dodaniu wszystkich składników, przy czym ważnym elementem było dokładne przesianie oraz ogrzanie mąki przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta.

Babka piwna Babka piwna

 

Poza mąką i drożdżami bazowym produktem w przygotowaniu wielkanocnej babki były świeże wiejskie jajka. Na jajkach w znacznej ilości oparta jest większość babek. W tradycyjnej babce muślinowej używa się 24 żółtka, a w tiulowej 30. Babki „staroświeckie” przygotowywało się zaś z 60 żółtek i 6 białek na pół litra mąki, a „babki wiejskie” z kopy żółtek na 3 kilogramy mąki. Po upieczeniu babkę studziło się na miękkiej poduszce. Gotową babkę spożywano z kawą z domieszką cykorii lub zwykłej kawy zbożowej.

 

NAJPOPULARNIEJSZE RODZAJE BABKI

Babka majonezowa Babka majonezowa

Zasadniczo wyróżnia się podział babek na drożdżowe oraz przygotowywane na proszku do pieczenia. Każda z nich zna kilkadziesiąt rożnych rodzajów, w zależności od sposobu przygotowania, rodzaju maki czy użytych dodatków. I tak wśród najbardziej popularnych wyróżnić można:

  • babkę drożdżową (tradycyjna, przygotowywana na rozczynie z drożdży i ciepłego mleka),
  • babkę cytrynową (z dodatkiem soku i / lub skórki cytrynowej),
  • babkę majonezową (część lub całość tłuszczu zamienia się na majonez),
  • babkę serową (z dodatkiem sera twarogowego lub kremowego),
  • babkę ziemniaczaną (przygotowana na mące ziemniaczanej),
  • babkę budyniową (z dodatkiem proszku budyniowego na bazie maki ziemniaczanej),
  • babkę herczaną (przygotowywaną na mące gryczanej),
  • babkę białkową (jak nazwa wskazuje przygotowywana na samych białkach),
  • babkę szafranową (z dodatkiem szafranu),
  • babkę kakaową / czekoladową (z kakao lub czekoladą)
  • babkę marmurkową / łaciatą (dwukolorowa czarno-biała),
  • babkę kokosową (z dodatkiem wiórków kokosowych i aromatu kokosowego)
  • babkę makową zwana piegusem (z makiem)
  • babkę bezglutenową (bardzo puszyste i lekkie, najczęściej na bazie maki ziemniaczanej),
  • babkę z jabłkami,
  • babkę marcepanową,
  • babkę orzechową,
  • babkę cynamonową,
  • babkę amaretto
  • babkę piernikową.

 

JAK UPIEC KOLOROWĄ BABKĘ?

Babkę z kolorowym wzorkiem wewnątrz możemy przygotować na bazie dowolnego ciasta bazowego na babkę (drożdżowego, piaskowego, majonezowego itd.). Masę dzielimy na 4 części: jedną zostawiamy białą, z drugą mieszamy 1/3 szklanki maku, trzecią z zawartością dwóch opakowań kisieli owocowych, a czwartą z łyżką kakao. Ciasta przelewamy do foremki w kolejności: warstwa biała, z kisielem, z makiem i na końcu kakaowa. Wylane ciasto przecinamy wzdłuż nożem. Ciasto pieczemy  jak zwykle. Zamiast czterech warstw możemy przygotować dwie lub trzy ulubione.

 

NIEBANALNE PRZEPISY NA WIELKANOCNĄ BABKĘ

 

PRZEPIS: BABKA KOKOSOWA

Babka kokosowa Babka kokosowa

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szklanka oleju
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • szklanka mleka
  • skórka otarta z niewoskowanej cytryny

lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku pomarańczowego
  • posypka cukrowa

 

Sposób przygotowania:

Cukier, cukier waniliowy oraz olej wymieszać w misie miksera. Nie przerywając miksowania, dodawać po jednym jajku. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z wiórkami kokosowymi. Suche składniki oddawać po łyżce naprzemiennie z mlekiem, stale mieszając . Na końcu dodać skórkę otartą z cytryny. Piec w formie do babki z tuleją przez 70-75 minut w temperaturze 160 stopni.

Cukier puder utrzeć z sokiem do uzyskania gęstej, lekko płynnej konsystencji (w razie potrzeby dodać więcej soku). Udekorować wierzch ciasta i posypać ulubioną posypką cukrową. Babkę można także udekorować polewą przygotowaną ze 100 g białej czekolady rozpuszczonej na parze z 2 łyżkami śmietany kremówki i obsypać posypką cukrową.

 

PRZEPIS: BABKA MAJONEZOWA Z POLEWĄ KARMELOWĄ

Babka majonezowa Babka majonezowa

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 190 g majonezu
  • 100 ml oleju
  • szczypta soli

polewa:

  • łyżka masła
  • 100 g cukierków irysów
  • 50 ml śmietany kremówki
  • posypka cukrowa

 

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy kolejno, cały czas mieszając cukier, żółtka, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, majonez i olej, aż do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". Dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą.

 

PRZEPIS: BABKA PIWNA

Babka piwna Babka piwna

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 120g masła
  • pół szklanki oleju
  • łyżka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15g cukru waniliowego
  • 3 szklanki maki tortowej
  • szklanka jasnego piwa pils (w temperaturze pokojowej)

lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka jajek ubijamy na sztywno. Cały czas miksując, dodajemy kolejno cukier i cukier waniliowy, następnie olej, masło i ocet, przesianą mąkę oraz na końcu piwo. Ciasto przekładamy do formy do babki z tuleją (silikonowej lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszką manną stalowej) i pieczemy przez 45-50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Z cukru pudru, soku jabłkowego i cytrynowego ucieramy lukier i dekorujemy nim wierzch ciasta. Posypujemy posypką cukrową.

 

PRZEPIS: BABKA MAKOWA (PIEGUS)

Babka makowa (piegus) Babka makowa (piegus)

Składniki:

  • szklanka mąki tortowej
  • szklanka maku
  • 250 g masła
  • szklanka cukru
  • 6 białek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Roztopić masło, dodając cukier i mak. Wymieszać i ostudzić. Dodać przesianą mąkę i ubite na sztywno białka. Na końcu dodać proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wylać do tortownicy (średnica 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 55 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

 

 

PRZEPIS: BABKA HERBACIANA

Babka herbaciana Babka herbaciana

Składniki:

  • 80 g miękkiego masła
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 250 ml mocnego naparu z czarnej herbaty
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Zaparzamy herbatę w 250 ml wody. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na gładką, białawą masę z cukrem. Nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Mąki przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania, dodajemy na przemian sypkie składniki oraz herbatę do ich wyczerpania. Całość mieszamy aż uzyska jednolitą konsystencję. Wg uznania możną dodać rodzynki namoczone w rumie, suszoną żurawinę czy posiekane orzechy.  Przekładamy do formy z tuleją i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!