Bataty, czyli zdrowsze, słodkie ziemniaki. Poznaj ich właściwości i przepisy na dania z batatów

Bataty, potocznie zwane u nas słodkimi ziemniakami, są bardzo niedocenianymi u nas - a szkoda - warzywami. Uznawane są wręcz za jedne z najzdrowszych roślin, jakie dała nam matka natura. Choć nie są uprawiane w naszej strefie klimatycznej, to są dość łatwo dostępne w sklepach.
Bataty są często utożsamiane z odmianą naszych ziemniaków - błąd. Ziemniaki i bataty należą do różnych rodzin - stąd np. w odróżnieniu od ziemniaków, w batatach jadalne są oprócz bulw także łodygi i liście. Natura "dała" nam ogromną ilość odmian batatów, różniących się już na pierwszy rzut oka - kolorystyką. Od białych poprzez żółte, pomarańczowe aż do fioletowych. Te ostatnie są najbardziej bogate w składniki potrzebne nam dla zdrowia, ale niestety w Polsce bardzo ciężko je kupić.
Oprócz o wiele większego wpływu na nasze zdrowie, bataty różnią się też od ziemniaków smakiem - są o wiele słodsze, co nie wszystkim, przyzwyczajonym do nieco neutralnego smaku typowego ziemniaka może przypaść do gustu. Ale jeśli smak batata nie jest dla Ciebie jego wadą - otwierają się ogromne możliwości przyrządzania dań o dużym znaczeniu zdrowotnym dla ludzkiego organizmu.
BATATY - WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Bataty uznawane są za prawie idealny wybór warzywa, jeśli chodzi o właściwości zdrowotne. Są prawdziwą bombą witaminową i mineralną, a zawartość niektórych składników po prostu fenomenalna.
- bataty są niezwykłym źródłem karotenów i karotenoidów, w tym przede wszystkim beta karotenu. Jego zawartość w batatach jest wg niektórych źródeł nawet wyższa niż w surowej marchewce, która uznawana jest u nas powszechnie za najlepsze źródło beta karotenu. Co istotne - im kolor batata ciemniejszy, tym więcej beta karotenu zawiera;
- w związku z zawartością dużej ilość karotenów, bataty bardzo korzystnie wpływają na nasz wzrok, poziom cholesterolu oraz system immunologiczny. Beta karoten opóźnia także starzenie organizmu oraz broni przed rakiem - pomaga także przy niwelowaniu skutków chemioterapii;
- beta karoten przekształca się w naszym organiźmie w witaminę A, będąc bardzo bezpiecznym jej źródłem - nadmiar jest usuwany z organizmu, nie można go "przedawkować"
BATATY POMAGAJĄ W ODCHUDZANIU
Bataty mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nasz organizm trawi je dużo wolniej od np. ziemniaków. A to z kolei sprawia, że po posiłku zawierającym bataty będziemy dłużej czuli się najedzeni. Dlatego też bataty są świetnym pomysłem dla osób dbających o linię, będących w trakcie diety odchudzającej.
Najbardziej zdrowymi formami przyrządzania batatów są pieczenie i gotowanie w całości (razem ze skórką). Słodkie ziemniaki są świetnym zamiennikiem ziemniaków w każdej możliwej formie - od zup, kremów, dodatków do głównych dań obiadowych poprzez sałatki, czy nawet frytki. Bataty bardzo dobrze komponują się z różnymi ziołami, którymi możemy przyprawiać dania z dodatkiem tych bulw.
PRZEPISY NA DANIA Z BATATÓW
Bulwy batatów bardzo polecamy używać do domowych dań możliwie często. Dania z ich udziałem są niezwykle smaczne i zdrowe, a przepisów znajdziecie z pewnością mnóstwo. Przygotowaliśmy dla Was trzy przepisy z użyciem słodkich, pomarańczowych ziemniaków:
- frytki z batatów pieczone w piekarniku - niezwykle zdrowy i smaczny pomysł na przekąskę lub dodatek do dania mięsnego;
- pieczone ćwiartki kurczaka z batatami, papryką i czerwoną cebulą - zdrowy pomysł na rodzinny obiad;
- duszony kurczak curry z batatami - nieco orientalny pomysł na dania obiadowe ze słodkimi ziemniakami;
Bataty będziemy polecali zawsze i wszędzie. Stosunkowo łatwo je w Polsce kupić w marketach - pamiętajcie żeby wybierać odmiany możliwie najciemniejsze - kolor miąższu batata ma wprost przełożenie na zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów. Słodkie ziemniaki są prawdziwą "zdrowotną bombą" - im częściej je będziecie jedli, tym lepiej dla Was.
2019-05-14Pieknowdomu.pl