Brytfanna – do przyrządzania zapiekanek, soczystych mięs oraz apetycznych ciast. Jak wybrać najlepszą?

Brytfanna – do przyrządzania zapiekanek, soczystych mięs oraz apetycznych ciast. Jak wybrać najlepszą?

Kuchnia to nie tylko pomieszczenie w każdym domu. To magiczne miejsce spotkań domowników, w którym wyczarować można pyszne dania zachwycające niejedno podniebienie. Wielu z nas uwielbia „domowe pichcenie”.  Gotowanie, smażenie, pieczenie to nasza pasja. Z miłości do gotowania przyrządzamy pyszne potrawy dla siebie i najbliższych.

 
Lubimy eksperymentować w kuchni, wykorzystując nowe pomysły i przepisy. Oczywiście, aby osiągnąć perfekcję w przyrządzaniu różnorodnych dań, konieczne jest posiadanie odpowiednich naczyń kuchennych. Oprócz tradycyjnych garnków przydatna w każdej kuchni jest brytfanna.

Brytfanna - do czego służy i jak wygląda?

Brytfanna to większe naczynie, często w owalnym lub prostokątnym kształcie. Nadaje się do pieczenia, zapiekania, smażenia, gotowania czy duszenia. Główną zaletą brytfanny jest możliwość używania jej w piekarniku, ale większość z nich może być również stosowanych na kuchenkach i to nawet każdego rodzaju (od tej na gaz, po tą na indukcję!). Coraz więcej osób zamiast gotować lubi potrawy piec i zapiekać właśnie bezpośrednio w piekarniku.

Brytfanna emaliowana Silesia Rybnik

Brytfanna – rodzaje i najważniejsze właściwości

Brytfanny oprócz wyglądu, różnią się między sobą swoimi właściwościami i zaletami. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele rodzajów brytfann. Z uwagi na materiał wykonania wyróżniamy brytfanny:

  • aluminiową – bardzo dobrze przewodzi ciepło, szybko się nagrzewa i szybko wychładza naczynie; jest lżejsza od pozostałych, posiada powłokę nieprzywieralną; należy przy niej stosować odpowiednie narzędzia (drewniane czy nylonowe), aby nie uszkodzić powłoki; taką brytfannę zazwyczaj możemy użytkować na wszystkich rodzajach kuchenek,
  • Brytfanna do pieczenia i duszenia Valdinox Expert Brytfanna do pieczenia i duszenia Valdinox Expert
    Brytfanna do pieczenia i duszenia Valdinox Power Brytfanna do pieczenia i duszenia Valdinox Power
  • emaliowaną – dzięki odpowiedniej konstrukcji, zmniejsza niebezpieczeństwo przypalania potraw i zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła; dzięki gładkiej powierzchni nie tylko łatwo utrzymasz ją w czystości, ale i możesz być pewna, że nie osiądą na niej i nie będą się rozmnażać bakterie; taka brytfanna, podobnie jak inne naczynia emaliowane, może być stosowana na wszystkich rodzajach kuchenek,
  • Brytfanna emaliowana Silesia Rybnik Brytfanna emaliowana Silesia Rybnik
  • glinianą – brytfanna wykonana z gliny to inaczej garnek rzymski. Naczynia te umożliwiają przygotowywanie dań bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu przygotowane w nim potrawy są zdrowe. W takiej brytfannie możesz przygotować nie tylko mięso, ryby czy warzywa, ale i upiec smakowite ciasto. Taki garnek wymaga jednak odpowiedniego przygotowania przed przystąpieniem do pieczenia. Dowiedz się, jak go użytkować.
  • Danie przygotowane w garnku rzymskim Danie przygotowane w garnku rzymskim
  • szklaną – wykonaną z żaroodpornego szkła; jest to brytfanna niezwykle uniwersalna, w której możemy piec, zapiekać, przygotowywać czy też podgrzewać; należy jednak pamiętać, aby unikać gwałtownych zmian temperatury, gdyż wówczas szkło może popękać,
  • Szklane naczynia żaroodporne Szklane naczynia żaroodporne
  • ceramiczną – wykonaną z ceramiki, która długi czas gromadzi ciepło, jest ekologiczna, ale z uwagi na materiał wykonania jest krucha i podczas upadku może się rozbić,
  • silikonową – jej główne zalety to lekkość i niska cena; pomimo wykonania z silikonu odpornego na bardzo wysokie temperatury, brytfanna łatwo ulega odkształceniom i posiada mniejsze właściwości nieprzywierające niż pozostałe brytfanny,
  • ze stali nierdzewnej – najczęściej używana jest w kuchniach profesjonalnych; w całości wykonana jest ze stali nierdzewnej, która jest trwała i higieniczna oraz odporna na działanie kwasów występujących w potrawach,
  • żeliwną – taka brytfanna wykonana jest z żeliwa i jest prawie niezniszczalna; może być stosowana bezpośrednio na otwartym ogniu; jej grube ścianki i dno równomiernie rozprowadzają i długo gromadzą ciepło.

Brytfanna – otwarta czy zamknięta?

Brytfanna umożliwia przygotowanie całego dania w jednym naczyniu, dzięki czemu oszczędzamy czas, który musiałybyśmy poświęcić na mycie dodatkowych. Najczęściej kupowane brytfanny to te tradycyjne, emaliowane oraz aluminiowe z powłokami nieprzywierającymi. Jednak oprócz materiału wykonania rozróżniamy brytfanny w formie:

  • otwartego naczynia – takie naczynie umożliwia ciągłą kontrolę nad przygotowywanym daniem i łatwe podlewanie go wodą, winem czy też piwem; spód potrawy, w niej przygotowywanej, jest soczysty, natomiast wierzch niezwykle chrupiący,
  • Naczynia do zapiekania MariaPaula Biała Naczynia do zapiekania MariaPaula Biała
  • zamkniętej (z pokrywą) – pokrywa na brytfannie pozwala zachować odpowiednią wilgotność i temperaturę wewnątrz naczynia, dzięki czemu przyrządzane potrawy nie są suche, a soczyste i niezwykle aromatyczne.
Szklane naczynia żaroodporne z pokrywą Szklane naczynia żaroodporne z pokrywą

Brytfanna to doskonałe naczynie do przygotowywania większej ilości potraw. Możemy w niej piec mięso, warzywa czy nawet ciasto. Z uwagi na swoje duże rozmiary pozwala upiec całego królika, kurczaka, kaczkę czy gęś – stąd też brytfanna często określana jest mianem gęsiarki. Decydując się na zakup, musimy pamiętać, aby sprawdzić, czy nadaje się ona na wszystkie rodzaje kuchenek, czy przystosowana jest tylko do używania w piekarniku. Musimy również wiedzieć do przygotowywania jakich potraw najczęściej będziemy jej używać.

Różnorodność brytfann na rynku jest bardzo duża, więc z pewnością znajdziemy odpowiednią dla siebie. Wtedy już nie pozostaje nic innego jak eksperymentować w kuchni i tworzyć pyszne dania dla siebie i swoich najbliższych.

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!