Chłodnik - zupa na zimno, nie tylko na lato (przepisy)

Chłodnik - zupa na zimno, nie tylko na lato (przepisy)

Kiedy żar leje się z nieba ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę jest włączanie piekarnika czy kuchenki. Znacznie przyjemniej, w kontraście do upału, zapowiada się obiad prosto z lodówki. Chłodnik - najlepsza zupa na parne, gorące lato jest dla niego kontrastem, cudownie chłodzi, znakomicie orzeźwia i jest doskonałą alternatywą dla ciężkostrawnych, rozgrzewających posiłków, których unikamy w gorące dni.

 

Niewątpliwie najbardziej popularnym jest tradycyjny chłodnik z botwinki tzw. chłodnik litewski. Równie smacznie prezentują się różne propozycje chłodników warzywnych (np. bazyliowe, z kalarepą, ogórkowe, z awokado) podawane z chrupiącymi grzankami, nasionami, jajkiem czy świeżymi ziołami oraz chłodniki owocowe (m.in.  z malinami, brzoskwiniowy, wiśniowy czy truskawkowy). Te drugie serwujemy z lodami , bitą śmietaną, orzechami lub makaronem.

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

 

Przygotowanie chłodnika

Przy przygotowywaniu chłodnika najważniejsze jest odpowiednie skomponowanie smaków i schłodzenie potrawy. Dlatego też, po przygotowaniu zupy powinniśmy przechowywać ją przez kilka godzin w lodówce.

Z chłodnikami możemy do woli eksperymentować, komponując takie połączenia smaków, które nam odpowiadają. Ten rodzaj zupy przygotowujemy łącząc składniki z 3 grup: baza, wsad warzywny / owocowy oraz dodatki i przyprawy.

Jako bazę chłodnika najczęściej wykorzystujemy maślankę, kefir, zsiadłe mleko czy jogurt naturalny / grecki. Wsad owocowy czy warzywny stanowią dowolnie skomponowane owoce i warzywa sezonowe. Trzecią grupę stanowią dodatki takie jak: orzechy, nasiona, wanilia, świeże zioła, przyprawy.

Wśród chłodników warzywnych warte polecenia są:

  • chłodnik ogórkowy z czosnkiem, cytryną i koperkiem,
  • chłodnik z botwinki,
  • chłodnik ogórkowy z awokado,
  • chłodnik rzodkiewkowy,
  • chłodnik pomidorowy – gazpacho (także w wersji z melonem, arbuzem czy truskawkami),
  • chłodnik szpinakowy z fetą,
  • chłodnik z sałaty i rzodkiewki,
  • chłodnik z cukinii z imbirem.

 

Natomiast wśród owocowych koniecznie trzeba spróbować:

  • chłodnika truskawkowego z wanilią,
  • chłodnika wiśniowego z lawendą,
  • chłodnika jagodowego z bitą śmietaną,
  • chłodnika śliwkowego z cynamonem,
  • chłodnika arbuzowo-truskawkowego z miętą.

 

Ogromną zaletą chłodników jest to, że nie musimy trzymać się sztywno receptury, pozwalając sobie na odrobinę kreatywności i łącząc dowolne składniki bazowe, warzywne/owocowe i dodatki.

Chłodnik litewski Chłodnik litewski

 

PRZEPIS: CHŁODNIK LITEWSKI

Składniki:

  • 1 litr zsiadłego mleka
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 2-4 jajka
  • pęczek botwinki z buraczkami
  • pęczek koperku
  • ogórek wężowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, czarny pieprz
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Buraczki umyć, obrać, zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach. Posiekać botwinkę i koperek. Posiekane warzywa i wystudzone buraczki połączyć ze zsiadłym mlekiem i jogurtem, wymieszać, doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i cukrem. Serwować schodzony, z jajkiem ugotowanym na twardo.

Chłodnik wiśniowy z lawendą Chłodnik wiśniowy z lawendą

 

PRZEPIS: CHŁODNIK WIŚNIOWY Z LAWENDĄ

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 l wody
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 2 gałązki świeżej lawendy (lub łyżeczka suszonej)
  • sól, cukier do smaku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dowolny makaron

 

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Wiśnie myjemy i drylujemy. Umieszczamy w dużym garnku, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz kwiatki lawendy i zalewamy wodą, gotujemy do zagotowania. Dosładzamy i dosalamy cukrem do smaku. Wyciągamy kwiaty lawendy. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy ją do wiśni. Gotujemy aż zupa zgęstnieje. Chłodzimy. Najlepiej smakuje bardzo zimna, z dodatkiem makaronu i kleksem gęstej śmietany.

Wiosenny chłodnik z orzechami Wiosenny chłodnik z orzechami

 

PRZEPIS: WIOSENNY CHŁODNIK Z ORZECHAMI

Składniki:

  • 3 długie zielone ogórki
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • 1 pęczek koperku
  • 1 l kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Ogórki i rzodkiewki myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy i koperek siekamy (orzechy niezbyt drobno). Dodajemy do ogórków i rzodkiewek. Przeciskamy na prasce ząbek czosnku. Całość zalewamy kefirem. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i łyżeczką cukru. Chłodzimy. Serwujemy udekorowane plasterkiem ogórka, koperkiem i orzechami.

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!