Co zrobić z jedzeniem po świętach?

Co zrobić z jedzeniem po świętach?

Święta Bożego Narodzenia nadchodzą wielkimi krokami. W ferworze przygotowań, kupowania prezentów i dekorowania domów warto pomyśleć o kwestii potraw, które zostaną nam po świętach. Podobno od przybytku głowa nie boli, ale w skali światowej marnuje się aż 1/3 żywności.

 
W rankingach marnotrawców przodują kraje Europy i Ameryki Północnej, podczas gdy Afryka głoduje. Nadmierny konsumpcjonizm nie jest bez znaczenia dla naszej planety. Produkcja żywności generuje emisję gazów cieplarnianych, a jednorazowe opakowania z tworzywa sztucznego zaśmiecają planetę. W Polsce najwięcej żywności marnuje się w okresie świątecznym. W tym czasie mamy szczególną skłonność do przesady, a czasami po prostu trudno jest nam oszacować, ile i jakich potraw przygotować na 3 świąteczne dni, dla siebie i dla gości. Warto pamiętać o tym, że część pozostałego jedzenia możemy zamrozić, a część przetworzyć. Odpowiednie przechowywanie potraw również przedłuży ich przydatność do spożycia. Jedzeniem możemy się również podzielić z potrzebującymi.
 

 

 
Jak przechowywać potrawy, aby dłużej pozostały świeże?

Każda świąteczna potrawa dłużej pozostanie zdatna do spożycia, jeśli odpowiednio ją przechowamy. Przede wszystkim, gotowe dania nie powinny zbyt długo stać na stole, zanim wstawimy je do lodówki. Aby nie przeszły wzajemnie swoimi aromatami, najlepiej umieścić je w odpowiednich pojemnikach do przechowywania żywności. Takie pojemniki można układać jeden na drugim, dzięki czemu wykorzystamy każdy skrawek wolnego miejsca w lodówce.

Do wyboru mamy okrągłe, kwadratowe i prostokątne pojemniki hermetyczne, a także pojemniki do mikrofalówki, nadające się nie tylko do przechowywania, ale i do podgrzewania potraw. Szeroki wybór kształtów, rozmiarów i pojemności pozwala nam dopasować pojemniki do własnych potrzeb.

Bardzo przydatne są również pojemniki do ciasta z pokrywami. Ciasto, które musi być przechowywane w lodówce, zajmuje dość dużo miejsca, a pokrywa umożliwia postawienie jednej blachy na drugiej lub umieszczenie na niej lżejszych pojemników. Ciasto szczelnie zamknięte nie wyschnie i nie przejdzie innymi zapachami. Prócz tego, w formie z pokrywą i uchwytem będzie łatwo je przetransportować.

Forma do pieczenia z pokrywą Altom Design

Talerz do deserów i przekąsek lub deska do serów i wędlin dostępne są w wersji z kloszem wykonanym ze szkła. To świetne rozwiązanie, bo pozwala już na stole zabezpieczyć produkty przed wysychaniem, a przy okazji wygląda elegancko i stylowo. Takie naczynie do serwowania możemy również wprost ze stołu wstawić do lodówki.

Warto też wykorzystać naczynia, które nadają się do zapiekania w piekarniku, serwowania potraw na stół i jednocześnie do lodówki – naczynia żaroodporne ze szkła. Trzeba tylko pamiętać o tym, że szkło ma ograniczoną odporność na szok termiczny, więc nie należy wstawiać takiego naczynia z lodówki wprost do piekarnika i odwrotnie. Trzeba poczekać na wyrównanie się temperatur.

Jeśli mamy dużo miejsca w lodówce, możemy wstawić do niej garnek z zupą czy inną potrawą. Do przechowywania kwaśnych i ostrych potraw świetnie nadają się garnki emaliowane, bowiem cienka warstwa emalii, jaką jest szkło, nie wchodzi w reakcje z żywością.

W okresie świąt Bożego Narodzenia przydadzą się również duże kosze i skrzynki, ponieważ przy braku miejsca w lodówce i odpowiednio niskiej temperaturze na zewnątrz, możemy w nich poukładać potrawy i produkty w szczelnie zamykanych pojemnikach i wystawić na balkon/taras czy też do garażu.
Do porcjowania i zamrażania żywności przydatne będą również woreczki - nie tylko strunowe.

Pojemnik do przechowywania Altom Design VegaPojemnik do przechowywania Altom Design Vega

Co możemy zamrozić?

Aby dłużej przechować potrawy i produkty spożywcze, można je zamrozić. Jednak nie wszystko nadaje się do mrożenia, gdyż niektóre potrawy mogą się rozwarstwić czy w inny sposób stracić na jakości przez mrożenie, a inne – mogą zyskać. O serniku mówi się, że lepiej smakuje rozmrożony niż świeży. Zatem co i jak długo możemy mrozić?

  • Przede wszystkim mięso. Wieprzowinę – ok. 6 miesięcy, wołowinę – nawet do 12. Drób – 9-12 miesięcy, w całości dłużej, a w częściach krócej. Po świętach może zostać sporo niezjedzonych ryb. Surowe ryby można trzymać w zamrażarce średnio ok. 6 miesięcy, smażone – nieco krócej – do 4 miesięcy. W galarecie czy duszone w sosach nie nadają się do zamrożenia.
  • Warto zamrozić zupy, buliony i sosy z pieczeni. Wytrzymają w zamrażarce do 3 miesięcy, a mogą przydać się jako pierwsze danie obiadowe lub jako dodatek smakowy do innych potraw.
  • Wędliny mrozimy nie dłużej niż 3 miesiące. Mniej więcej na taki sam okres możemy zamrozić pasztety, ale w postaci surowej. Podobnie – bigos, kulebiaki, surowe lub podgotowane pierogi oraz pieczywo.
  • Owoce i warzywa o niewielkiej zawartości wody można mrozić przez okres 8-12 miesięcy, surowe jajka – do roku. Gotowane nie nadają się do zamrożenia, podobnie jak owoce z dużą zawartością wody, takie jak arbuzy i cytrusy.

 
Uwaga: Nigdy nie należy ponownie zamrażać raz rozmrożonych potraw! Grozi to przykrymi, a nawet groźnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Nie zapomnijmy o wekowaniu

Bigos, mięso, zupy i buliony można też zawekować i ustawić na półce w spiżarni. W ten sposób zwolnimy nieco miejsca w lodówce.

Weckowanie to doskonały sposób na przechowywanie żywnościWeckowanie to doskonały sposób na przechowywanie żywności

Przetwarzanie potraw - jak wykorzystać resztki jedzenia?

Gotowe potrawy i wypieki można też wykorzystać jako bazę czy dodatek do innych dań.

  • Ryby - smażone ryby, zwłaszcza karpie i tołpygi, można włożyć do zalewy octowej i zawekować.
  • Wigilijny karpWigilijny karp
  • Mięso - skrawki smażonego i gotowanego mięsa można wykorzystać jako dodatek do pizzy, gulaszu, bigosu, zapiekanek, jako farsz, np. do pierogów, a także jako dodatek do sałat. Gotowane nadaje się również do galartu.
  • Resztki mięsa mogą posłużyć jako dodatek do pizzyResztki mięsa mogą posłużyć jako dodatek do pizzy
  • Kapusta, buraczki - kapustę, samą, z grzybami lub z grochem, można wykorzystać jako farsz do pierogów, a pierogi zamrozić. Buraczki, na których gotował się barszcz, można zetrzeć i podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku, pieprzu i soli oraz cytryny. To doskonały dodatek do drugiego dania obiadowego. Ugotowane można dodać również do farszu naleśnikowego lub do sałatek.
  • Z kapusty oraz buraczków można przygotować wyśmienite nadzienie do pierogówZ kapusty oraz buraczków można przygotować wyśmienite nadzienie do pierogów
  • Rosół, bulion i sosy pieczeniowe - rosół lub bulion można poporcjować, umieszczając w małych pojemnikach z tworzywa, i zamrozić. Będzie wspaniałą bazą do innych zup lub dodatkiem smakowym do potraw duszonych. Podobnie sos pieczeniowy – jedna porcja doda smaku ziemniakom, kaszy, pyzom i kluskom śląskim.
  • Rosół idealny jako baza do innych potrawRosół idealny jako baza do innych potraw
  • Resztki ciasta - na bazie tzw. odpadków cukierniczych można zrobić bajaderki, czyli kuliste ciasteczka z dodatkiem rumu, kakao, czekolady, orzeszków i wiórków koksowych. Inaczej zwane kartofelkami lub ziemniaczkami. Mogą zawierać pokruszone, suche ciastka oraz kawałki placków bez mas i kremów. W ten sposób możemy wykorzystać również zakalec.
  • Bajaderki - słodkość z pozostałości cukierniczychBajaderki - słodkość z pozostałości cukierniczych

    Jak podzielić się świeżą żywnością z potrzebującymi?

    Nadmiarem żywności można się również podzielić. Zwłaszcza w okresie świątecznym, jest mnóstwo ludzi, którzy marzą choć o jednym ciepłym posiłku. Oczywiście jedzenie nie może być zepsute. Dotyczy to zarówno produktów, jak i gotowych dań.

    Jadłodajnie dla bezdomnych

    Istnieje wiele stowarzyszeń i innych organizacji zbierających żywność dla ludzi bezdomnych i znajdujących się w ciężkiej sytuacji materialnej. Przed świętami zbierane są głównie produkty, z których można przygotować wigilię dla ubogich, po świętach – głównie to, co już nie mieści się w lodówce.
    Nadwyżkę jedzenia można oddać samodzielnie, w zorganizowanych specjalnie do tego celu punktach odbioru. Niektóre organizacje wysyłają też wolontariuszy, którzy odbiorą żywność po uprzednim zgłoszeniu chęci podzielenia się. Następnie żywność rozdawana jest w stołówkach i jadłodajniach.
    Informacje o organizacjach i ich punktach odbioru można znaleźć w Internecie i lokalnych gazetach, a często również na plakatach.

    Nadmiarem żywności można się podzielićNadmiarem żywności można się podzielić

    Ludzie potrzebujący

    Warto również rozejrzeć się w swoim najbliższym środowisku. Wielu ludzi nie stać na to, żeby przygotować wystawną wieczerzę wigilijną albo, ze względu na stan zdrowia, nie są w stanie tego zrobić. Być może będzie im miło, jeśli nawet już po świętach, przyniesiesz im kawałek ryby, odrobinę pysznej sałatki czy pachnącego ciasta.

    Żyjemy w środowisku konsumpcyjnym. Dużo produkujemy, dużo kupujemy, równie dużo też marnujemy i wyrzucamy. Wystarczy tylko odrobina chęci, aby nadmiar jedzenia nie lądował w koszu na śmieci. Rozważne dysponowanie nadmiarem żywności pomoże nam w podreperowaniu domowego budżetu. Pomoże również najbardziej potrzebującym.

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!