Cukinia - trochę niedoceniana. Bardzo niesłusznie

Cukinia - trochę niedoceniana. Bardzo niesłusznie

Cukinia, kuzynka dyni, pochodzi ze słonecznej Italii. To właśnie Włochom pod koniec XIX w. udało się wyhodować nowy owoc, który nazwano cukinią, od włoskiego słowa „zucchini”, czyli mała dynia. Nowy owoc, bo z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, szybko podbił serca Europejczyków.

 

W Polsce cukinia dostępna jest dopiero od kilkunastu lat a już szturmem zdobyła serca smakoszy a także ogrodników, gdyż nie wymaga skomplikowanej uprawy i dobrze się czuje w naszym klimacie.

 

Wartości odżywcze

Cukinia stanowi pyszny dodatek do wielu potraw, a jej wprowadzenie do jadłospisu niesie za sobą mnóstwo korzyści dla zdrowia. Najlepiej spożywać ją ze skórką, ponieważ w niej oraz kilka milimetrów pod nią znajduje się najwięcej wartości odżywczych: witaminy B, C, K, kwas foliowy, beta-karoten, wapń, selen oraz potas. Co ciekawe nie odkładają się w niej żadne metale ciężkie.

Cukinia w 95 % składa się z wody, czemu zawdzięcza niską kaloryczność. Z tego powodu poleca się ją osobom starającym się zgubić nadprogramowe kilogramy oraz z zaleceniem diety lekkostrawnej. Warzywo to ma również niski indeks glikemiczny, dlatego szczególną uwagę powinny mu poświęcić osoby z cukrzycą i insulinoopornością.

Kalarepowe placuszki z cukinią Kalarepowe placuszki z cukinią

 

Co nam daje cukinia:

  • Korzystnie wpływa na serce – dzięki zawartości błonnika, zmniejsza ryzyko udarów mózgu, nadciśnienia oraz chorób serca, a zawarty w niej magnez i potas przeciwdziałają niewydolności serca.
  • Wspiera odchudzanie – jest niskokaloryczna (16 kcal/100g), zawiera sporo błonnika pokarmowego, przyspiesza spalanie tłuszczu, świetnie nawadnia organizm.
  • Działa antystresowo – zawiera mnóstwo witamin z grupy B, dzięki czemu redukuje poziom stresu, przeciwdziała depresji oraz wpływa na lepszą pamięć i koncentrację.
  • Dba o wzrok – zawiera luteinę i zeaksantynę, dwa przeciwutleniacze, które zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.
  • Odkwasza organizm – dzięki właściwościom oczyszczającym, pomaga w pozbyciu się toksyn i przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
  • Reguluje poziom cukru we krwi – ma mało węglowodanów i niski indeks glikemiczny (nawet po ugotowaniu), przez co nie podnosi poziomu cukru. Błonnik zawarty w cukinii równoważy poziom cukru, a magnez i cynk rozkładają glukozę.
  • Poprawia stan skóry – luteina i zeaksantyna zawarte w cukinii chronią komórki przed działaniem wolnych rodników, a przeciwutleniacze rozjaśniają skórę i poprawiają jej kondycję. Dzięki dużej zawartości wody świetnie nawadnia skórę.

 

Zastosowanie cukinii

Cukinia potrafi wcielić się w niejedną kulinarną rolę. Doskonale smakuje w formie zapiekanki z warzywnym lub mięsnym farszem. Może wzbogacić swoim smakiem śniadaniowe kanapki, stać się bazą zapiekanki, placuszków, dań jednogarnkowych, ratatouille, zup, lecza, a nawet ciasta czy dżemu. Można ją gotować, smażyć, dusić, spożywać na surowo, a nawet przyrządzać z niej konfitury i marynaty. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, który nie zagłusza smaku innych warzyw, doskonale komponuje się z innymi składnikami.

Różne kolory skórki czy bardziej wyrazisty smak zależą od konkretnej odmiany tego samego warzywa. W niektórych regionach zwyczajowo stosuje się podział na cukinię o zielonej skórce i bladożółtego kabaczka.

Sałatka z kalafiorem, cukinią i pomidorami Sałatka z kalafiorem, cukinią i pomidorami
Sałatka z cukinią, młodymi ziemniaczkami i pstrągiem Sałatka z cukinią, młodymi ziemniaczkami i pstrągiem
Zupa z zielonych warzyw, m.in. z cukinii Zupa z zielonych warzyw, m.in. z cukinii

 

Warto wiedzieć

Faszerowane, smażone w cieście naleśnikowym, duszone, a nawet dodane do zupy – tak właśnie można serwować… kwiaty cukinii.

Cukinia wydaje dwa rodzaje żółtych, pięciopłatkowych kwiatów: męskie i żeńskie. Z żeńskich rodzą się owoce, z męskich nie. Oba rodzaje cukiniowych kwiatów są pyszne i jadalne. Po usunięciu słupka do środka kwiatu wkłada się nadzienie i zwija płatki. Tak przygotowane się piecze, dusi lub smaży. W Polsce nadal trudno kupić kwiaty cukinii w sklepach czy na ryneczkach.

 

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!