Desery owocowe - pomysły na fit pyszności

Desery owocowe - pomysły na fit pyszności

Latem, kiedy stragany uginają się od sezonowych truskawek, malin czy borówek a z nieba leje się żar z przyjemnością przestawiamy się na lekkie owocowe desery. Nie są tak tuczące, jak ciężkie przekładane kremami ciasta, a ich przygotowanie jest znacznie łatwiejsze i zwykle wymaga mniej czasu!

 

Słodkie, soczyste owoce są bardzo wdzięcznym produktem do przygotowywania słodkości. Owoce to nie tylko dodatek do ciasta ale także szeroki wybór: lodów, sorbetów, babeczek, crumble, galaretek, musów, koktajli, puddingów czy owocowych sałatek. Desery z owocami zwykle nie wymagają zbyt wiele pracy, a świetnie smakuje. Nie trzeba nagrzewać piekarnika, kupować zbyt wielu składników, a do przygotowania deseru z powodzeniem możemy wykorzystać plony własnego ogródka.

Co więcej owocowe łakocie są zdrowsze, bo wykorzystujemy świeże owoce, które nie potrzebują wiele cukru czy innych dodatków. Warto korzystać z sezonu, póki owoce są dostępne i świeże. Jesienią i zimą będziemy musieli zadowolić się tymi mrożonymi. W przygotowaniu owocowych deserów liczy się prostota, warto więc wykorzystywać klasyczne przepisy, modyfikując je zależnie od upodobań i inwencji oraz owoców, jakie akurat mamy pod ręką.

Kokosowy pudding chia z jagodami

Poniżej prezentujemy 10 owocowych propozycji na pyszne, letnie desery.

  • Sorbety owocowe i lody dają nam olbrzymie pole możliwości. Możemy wykorzystać dowolne miękkie owoce solo lub w połączeniach z innymi. Owoce miksujemy, ewentualnie dosładzamy. Możemy połączyć je z jogurtem, ubitą słodką śmietanką lub mleczkiem kokosowym. Chłodzimy w zamrażalce przez kilka godzin, pamiętając aby co godzinę przemieszać zawartość pojemnika, żeby lody się nie zbryliły.
  • Cumble z owocami lata czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Możemy wykorzystać niemal każde owoce: maliny, jagody, wiśnie, truskawki, śliwki czy jabłka. Owoce myjemy, ewentualnie kroimy, drylujemy lub odszypułkowujemy. Przygotowujemy kruszonkę wersji tradycyjnej lub z dodatkiem orzechów, wiórków kokosowych czy kakao. Posypujemy owoce i zapiekamy w piekarniku do zarumienienia.
  • Babeczki/tartaletki to kolejne pole do popisu dla miłośników deserów. Aby zaoszczędzić czas na przygotowanie możemy skorzystać z gotowych korpusów z ciasta kruchego lub upiec je samodzielnie. Wypełnienie babeczki zaleczy od naszej wyobraźni i zaopatrzenia. Zwykle na dno babeczki nakłada się odrobinę powideł, dżemu, czekolady lub tężejącą galaretkę owocową (warto przygotować ją w ¾ zalecanej ilości wody).  Następnie babeczkę wypełnia się kremami, bitą śmietaną lub budyniem a na wierzch układa najróżniejsze owoce sezonowe. Owoce można lekko polać tężejącą galaretką. Zachowają świeży wygląd i błyszczącą warstwę.
  • Musy owocowe to propozycja szczególnie lubiana przez dzieci. Najlepiej sprawdzają się owoce miękkie jak truskawki, maliny, jagody. Owoce myjemy, pozbawiamy pestek/szypułek i miksujemy. Na pól litra tak przygotowanych owoców dodajemy 200-300 ml ubitej śmietanki kremówki i ewentualnie dosładzamy do smaku.
  • Galaretki z powodzeniem możemy przygotować samodzielnie bez wspomagania się sklepowymi torebeczkami. Ich przygotowanie nie zajmie więcej czasu niż „gotowców” a smak będzie nieporównywalnie lepszy. Dowolne miękkie owoce myjemy, kroimy, pozbawiamy pestek i szypułek, miksujemy. Na każde 250ml powstałego musu dodajemy 1 i ½ łyżeczki żelatyny. Ewentualnie dosładzamy do smaku. Przelewamy do salaterek lub szklanek i chłodzimy w lodówce do stężenia.
  • Zupy owocowe/ chłodniki to propozycja kojarząca się z dzieciństwem. Kto z nas nie jadł zupy wiśniowej czy jagodowej? Jej przygotowanie jest bardzo łatwe. Owoce myjemy, pozbawiamy niejadanych elementów (pestki, listki) i podgrzewamy do zagotowania z sokiem z cytryny, cukrem i/lub przyprawami: cynamonem, goździkami czy wanilią. Owoce miksujemy z płynem lub dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Chłodzimy w lodówce. Podawać wg gustu z śmietanką, jogurtem, mascarpone, makaronem lub kluseczkami.
Pełnoziarniste crumble malinowe Pełnoziarniste crumble malinowe
Dietetyczny deser truskawkowo-bananowy Dietetyczny deser truskawkowo-bananowy
Truskawkowe crumble z tymiankiem Truskawkowe crumble z tymiankiem
  • Sałatki owocowe możemy stworzyć z niemal każdych owoców. Zwykle im więcej gatunków tym bardziej złożony smak. Owoce krajowe świetnie komponują się z tymi egzotycznymi. Dopełnieniem deserów mogą być sosy, polewy czy lody. W wersji dla dorosłych świetnie sprawdza się skropienie deseru adwokatem lub gęstym likierem.
  • Koktajle i smoothie dają ogromne pole do popisu. Owoce miksujemy z dodatkiem jogurtu, kefiru czy mleczka kokosowego. Dodajemy dowolne dodatki np. suszone śliwki, przyprawy (cynamon, wanilię, gałkę muszkatołową), warzywa (szpinak, jarmuż, ogórek) i serwujemy. Tego typu deser najlepiej przygotować z owoców wcześniej schłodzonych w lodówce – będzie jeszcze bardziej orzeźwiający.
  • Puddingi cieszą się powodzeniem nie tylko u dzieci. O ile najpopularniejszy pudding ryżowy z jabłkami i karmelem może nam się kojarzyć z dzieciństwem o tyle pudding z tapioki czy nasion chia jest propozycją nieco nowocześniejszą i zyskującą uznanie w oczach osób dbających o dietę. Pudding chia jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. Nasiona wystarczy zalać mlekiem krowim lub kokosowym, sokiem czy jogurtem. Nasiona nieczniającą tworząc smakowity deser. Jego dopełnieniem mogą być świeże owoce, konfitury czy polewy.
  • Desery w pucharkach to klasyka gatunku. Nasza wyobraźnia jest niczym nie ograniczona. Możemy użyć owoców świeżych, podpiec je lub podsmażyć. Jako dodatek używamy różnorodnych kremów, bitej śmietany lub lodów. Całość dopełniamy  bakaliami, orzechami lub granolą.

 

PRZEPIS: TRUSKAWKOWY CRANACHAN

Deser truskawkowo-kokosowy z granolą Deser truskawkowo-kokosowy z granolą

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 300 ml śmietany kremówki (36%)
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 4 łyżki whisky

Granola:

2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki płynnego miodu
3 łyżki oleju
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków migdałów
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

Granola: Orzechy włoskie drobno siekamy. Wszystkie sypkie składniki łączymy. Miód podgrzewamy przez kilka sekund w mikrofalówce aby był płynny, mieszamy z olejem. Dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez około 20 minut mieszając co 5 minut aby się nie przypaliły (szczególnie z boków). Pozostawiamy do wystygnięcia i przekładamy do szczelnego pojemnika.

Truskawki myjemy i przecinamy w zależności od wielkości na dwie lub cztery części. Na patelni podgrzewamy miód z whisky aż utworzą jednolity sos. Dokładamy truskawki i karmelizujemy je kilka minut. Wykładamy na dno wysokich szklanek wraz z niewielką ilością sosu. Na truskawki wykładamy warstwę domowej granoli lub opcjonalnie kupnej. Śmietankę ubijamy. Nakładamy na wierzch deseru. Dekorujemy truskawką, listkiem melisy i odrobiną granoli.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!