Dobra patelnia, czyli jaka?

Dobra patelnia, czyli jaka?

Wybór patelni na rynku jest ogromny. Ceramiczne, z powłoką Ilag, żeliwne, grillowe, a nawet specjalne do naleśników. Jak nie zaginąć w gąszczu sklepowych propozycji i wybrać to, co nam potrzebne? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

 

Rodzaje powłok patelni

Rodzaj powłoki ma znaczący wpływ na właściwości patelni, jej przewodnictwo cieplne czy odporność na uszkodzenia i wpływa bezpośrednio na jej zastosowanie.

Jak wybrać dobrą patelnię? Jak wybrać dobrą patelnię?

Wśród najpopularniejszych od lat są patelnie z powłoką nieprzywierającą. Najlepsze i najbardziej wytrzymałe są te o potrójnej powłoce, które umożliwiają smażenie bez tłuszczu bez przywierania potraw. Ich niewątpliwą zaletą jest duży wybór i stosunkowo niska cena. Wadą natomiast łatwość uszkodzenia powłoki przez metalowe przyrządy kuchenne. Patelnię z naruszoną powłoką należy niezwłocznie wymienić. Zachowując jednak podstawowe zasady związane z użytkowaniem tych patelni, można się nimi cieszyć przez lata.

W sprzedaży możemy spotkać się z niedrogimi patelniami o wątpliwej jakości, w których powłoka jest jedynie imitacją Ilag. Aby uniknąć zakupu takiego produktu warto skorzystać z ofert renomowanych producentów. Naszą podejrzliwość powinna wzbudzić też nienaturalnie niska cena.

Ciekawą alternatywą dla tych nieprzywierających mogą być patelnie z powłoką mineralną - posiadają one zarówno zalety aluminium, z którego są wykonane, jak i minerałów, użytych do produkcji ich powłoki.

Powłoka mineralna na patelniach sprawia, że są one piękne i pasują niemal do każdego kuchennego wnętrza. Najczęściej ma ona fakturę kamienia lub granitu w różnych kolorach i odcieniach, dzięki czemu możesz dopasować odpowiednio patelnię do stylu Twojej kuchni.

Patelnie z powłoką mineralną świetnie sprawdzają się na co dzień. Powłoka zapobiega przywieraniu smażonych potraw, a dodatkowo umożliwia ich przygotowywanie przy minimalnym użyciu tłuszczu - tę zaletę na pewno docenią wszyscy fani zdrowego odżywiania.

Jeżeli od patelni oczekujemy dużej wytrzymałości na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, warto rozważyć zakup patelni z powłoką tytanową. Jej właściwości są zbliżone do tych z powłoką Ilag. Wyróżnia je jednak wysoka odporność na uszkodzenia, którą zawdzięcza użytemu w powłoce tytanowi. Materiał ten jest jednak dość kosztowny co wpływa na wysoką cenę produktu.

Na sklepowych półkach możemy znaleźć również patelnie żeliwne. Są one ciężkie, odporne na uszkodzenia i dość drogie. Często odlewane są razem z rączką, dzięki czemu możemy używać ich także w piekarniku np. do przygotowania tarty lub frittaty. Najistotniejszym utrudnieniem, dotyczącym użytkowania tego typu patelni, jest odpowiednia ich pielęgnacja i konieczność czyszczenia bez użycia wody, która powoduje rdzewienie powierzchni. Najlepiej czyścić ją ręcznikami papierowymi nasączonymi olejem. Prawidłowo użytkowana posłuży nam przez lata.

Jaką patelnię wybrać?

W sprzedaży dostępne są liczne patelnie do zadań specjalnych. Wśród nich najpopularniejszymi są: patelnie grillowe, patelnie do naleśników, racuchów, jajek, ryb czy patelnie pochodzące z kuchni azjatyckiej - woki. Zanim jednak sięgniemy po nie, warto zadać sobie pytanie: do czego będziemy jej używać?

Jak wybrać dobrą patelnię? Jak wybrać dobrą patelnię?

Najpopularniejsza - bo uniwersalna - jest klasyczna patelnia o wysokim brzegu. Jej średnica waha się między 18 a 30 cm i powinna być dostosowana do ilości domowników, a co za tym idzie przyrządzanego jedzenia. Będzie to najczęściej wykorzystywana patelnia w Twojej kuchni, warto więc postawić na wysoką jakość i sprawdzonych producentów, dzięki czemu będziemy mogli się nią cieszyć dłużej.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Dobra patelnia to ciężka patelnia! Jej dno powinno mieć grubość przynajmniej 4 mm. Zapewnia to lepsze utrzymanie ciepła, większą stabilność i odporność na odkształcenia czy uszkodzenia. Cienkie, lekkie patelnie często ulegają deformacji, przez co nierówno się nagrzewają i powodują przypalanie przyrządzanych potraw. Dno patelni wyposażone w stalowy dysk zapewnia jej właściwości magnetyczne, co jest konieczne w przypadku chęci używania na kuchence indukcyjnej.

Ponadto warto wybrać model odlany z jednej formy a nie składany z osobnych odlewów, gdzie dno i boki stanową odrębne części. Zapewni nam to większą trwałość i odporność na odkształcenia a także lepsze nagrzewanie. Patelnie odlane w całości wyróżniają się tym, iż uderzone w dno wydają dźwięk podobny do dzwonu. Przykładem takich naczyń mogą być patelnie Valdinox Expert, pokryte dodatkowo nowoczesną powłoką, umożliwiającą zdrowe smażenie z minimalną ilością tłuszczu.

Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę przy zakupie to rączka patelni. Oczywistym jest ze powinna być ergonomiczna i wygodna. Warto zadbać aby była również żaroodporna lub odczepiana. Umożliwia to przygotowywanie potraw w piekarniku bez niebezpieczeństwa stopienia rączki.

Kupując patelnię, przede wszystkim powinniśmy dostosować ją do naszych potrzeb oraz rodzaju i ilości przyrządzanych potraw. Zawsze warto postawić na wysoką jakość.

 

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty