Dobre garnki ze stali nierdzewnej - wszystko, co warto wiedzieć przed zakupem

Dobre garnki ze stali nierdzewnej - wszystko, co warto wiedzieć przed zakupem

Naczynia kuchenne, takie jak garnki, powinniśmy dobierać rozważnie i świadomie, tak aby służyły nam przez wiele lat. Garnki niskiej jakości mogą szybko ulec zniszczeniu, zarysowaniu i odbarwieniu, a także mogą korodować, a przez to wydzielać szkodliwe substancję, które mogą przedostawać się do żywności. Przy zakupie garnków nie powinniśmy zwracać uwagi wyłącznie na cenę.

 

Dobre garnki nierdzewne to takie, które są wytrzymałe i wykonane ze stali o wysokiej jakości, najlepiej ze szlachetnymi domieszkami. Dzięki temu garnki są długowieczne, nie rdzewieją, a gotowanie w nich jest zdrowe i bezpieczne. Powinny być także przystosowane do  rodzaju kuchenki, jaką posiadamy. Szczególnie ważne jest sprawdzenie przydatności do kuchenek indukcyjnych. Co równie istotne – powinny nam się podobać wizualnie.

 

NA CO WIĘC ZWRACAĆ UWAGĘ PRZY ZAKUPIE GARNKÓW NIERDZEWNYCH?

Rodzaj stali, z której garnki zostały wykonane

Dobre garnki nierdzewne wykonane są ze stali ze szlachetnymi domieszkami, najczęściej chromu i niklu. Oznaczenia stali takie jak 18/10 czy 18/8 oznaczają istnienie szlachetnych domieszek tych dwóch pierwiastków, które znacznie zwiększają wytrzymałość garnków i ich odporność na rdzewienie.

Dobrej jakości stal nie odkształca się, więc garnki nie zmienią swych właściwości pod wpływem wysokiej temperatury czy przypadkowego uderzenia. Znacznie mniejsze jest też ryzyko przypalenia przyrządzanych dań, a nawet gdy to nastąpi,  garnki nie ulegną przebarwieniu czy odkształceniu.

Garnki nierdzewne wykonane z jakościowej stali nie mają wpływu na smak i wygląd przyrządzanych potraw, nie wchodzą w jakiekolwiek reakcje z żywnością. Ich powierzchnia jest odporna na zabarwienia, nawet te powodowane przez składniki o intensywnych kolorach (buraki, kurkuma itp.). Warto jednak pamiętać, że niektóre dodatki spożywcze (przede wszystkim sól) mają właściwości żrące i będą negatywnie wpływały na trwałość stalowych garnków – dlatego sól powinniśmy dawkować do gotującej się zawartości garnka (wtedy natychmiast się rozpuści, sól wrzucona do zimnej wody może osiadać na dnie garnka).

 

Wielowarstwowe dno garnka i jego grubość

Nowoczesne garnki nierdzewne bardzo często posiadają wielowarstwowe dno, dodatkowo podnoszące ich walory. Dno wielowarstwowe jest zbudowane z kilku warstw stali, pomiędzy którymi znajdują się wkładki aluminiowe lub miedziane. Dno garnka złożone z kilku warstw spełnia kilka funkcji:

  • W garnkach ze stali ze szlachetnymi domieszkami (18/10, 18/8) dolna warstwa dna to stal bez tych domieszek - umożliwia działanie garnków na kuchenkach indukcyjnych – stal z domieszkami chromu i niklu nie działa bowiem na indukcji;
  • Wkładki wykonane z aluminium lub miedzi, a więc metali bardzo dobrze przewodzących ciepło, umożliwiają szybsze nagrzewanie się dna oraz jego równomierne rozprowadzanie po całej powierzchni – dzięki temu zabezpieczają potrawy przed przypaleniem oraz pozwalają na oszczędność energii;
  • Grubsze dno z kilkoma warstwami dłużej utrzymuje wysoką temperaturę, dzięki czemu gotowe potrawy będą stygnąć znacznie wolniej – to także oszczędność energii;

Takie wielowarstwowe dno nazywane jest dnem akutermicznym i znacznie podnosi funkcjonalność garnków oraz ich energooszczędność. Dno jednowarstwowe znacznie ogranicza ochronę przed przypaleniem potraw, a także nie daje efektu równomiernego rozprowadzania ciepła. Dodatkowo znacznie krócej utrzymuje wysoką temperaturę.

 

Garnki nierdzewne Valdinox UltraPlus Garnki nierdzewne Valdinox UltraPlus

 

Grubość ścianek garnków

Określenie „Dobre garnki nierdzewne nie mogą być lekkie” jest jak najbardziej prawdziwe. Zwracaj uwagę na grubość ścianek. Garnki niskiej jakości często mają cienkie dno i ścianki, natomiast dobre garnki są zdecydowanie solidniejsze pod tym względem. Ścianki wykonane z grubszej stali nie tylko lepiej trzymają temperaturę, izolują ciepło i pozwalają na rozprowadzanie go po całym naczyniu, ale też wykazują zdecydowanie większą odporność na odkształcenia i uszkodzenia mechaniczne.

Odpowiedniej grubości dno i ścianki, dające w efekcie równomierne nagrzewanie wnętrza oraz cyrkulację powietrza i pary w środku garnka pozwalają nie tylko na szybkie i zdrowe przygotowanie potraw, ale też zachowanie ich naturalnego koloru. Dzięki temu ugotujesz potrawy nie tylko smaczne, ale też takie, które „zjada się wzrokiem”.

 

Garnki powinny nam się podobać

Tak jak kawa w pięknej, eleganckiej filiżance smakuje nam lepiej, tak i nasza przyjemność z gotowania wzrasta, gdy używamy garnków kuchennych, które wyróżniają się jakością i stylem wykonania. Dziś bowiem garnki i inne naczynia kuchenne to nie tylko nasze „narzędzia” – to także element wystroju kuchni. Każda Pani Domu kocha otaczać się pięknymi przedmiotami i korzystać z nich na co dzień.

Dobre garnki kuchenne nie muszą być nudne i sztampowe. Ich wygląd jest dla nas równie istotny, jak jakość stali czy wielowarstwowe dno. W pięknych, designerskich garnkach przyjemniej przygotowuje się codzienne obiady czy odświętne dania. Garnki są dziś elementem sztuki użytkowej, a ich projektanci dbają o to, by tworzyć naczynia nie tylko praktyczne, ale i wyróżniające się wyglądem. Dlatego możemy wybierać garnki także pod względem ich pięknego kształtu, designerskich uchwytów czy stylowej pokrywy – razem tworzących swoiste kuchenne „dzieło sztuki”

Nie od dziś wiadomo, że „kupujemy oczami” – warto więc zadbać także o to, by garnki spełniały nasze oczekiwania stylistyczne oraz pasowały do wystroju kuchni.

 

Dodatkowe atuty „ułatwiające życie”

Przy zakupie dobrych garnków nierdzewnych warto zwracać uwagę na dodatkowe elementy, które nie są może konieczne przy codziennych pracach kuchennych, ale ułatwiają ich wykonywanie.

  • Bardzo przydatną właściwością dobrych garnków jest możliwość używania ich  w piekarniku. Oprócz wykonania ze stali o wysokiej jakości i odpowiedniej grubości, nie powinny one posiadać żadnych elementów wrażliwych na wysokie temperatury, np. plastikowych czy drewnianych uchwytów garnka i pokrywki. Pokrywka powinna być wykonana z żaroodpornego szkła. Umożliwia to przygotowywanie potraw zapiekanych, bez potrzeby przekładania składników z jednego naczynia do innego;
  • Równie praktyczna jest miarka do odmierzania np. ilości wody wlewanej do garnka, umieszczona na jego wewnętrznej ściance. Mały szczegół, a jakże praktyczny. Taka miarka jest trwale oznaczona na ściance wewnętrznej, nie ma obawy, że z czasem „zetrze się” i przestanie być widoczna;
  • Pokrywka, wykonana z żaroodpornego szkła nie tylko umożliwia używanie garnka w piekarniku. Przeźroczyste szkło pokrywy jest niezwykle praktyczne na co dzień, umożliwiając bieżącą „wzrokową” kontrolę stanu przygotowywanej potrawy bez potrzeby zdejmowania pokrywy i ryzyka np. poparzenia się uderzeniem gorącej pary;
  • Otwór odpowietrzający w pokrywie garnka umożliwia odprowadzanie nadmiaru pary z jego wnętrza podczas gotowania;

 

Garnki są zakupem na lata

Decydując się na zakup nowych garnków nierdzewnych na własne potrzeby (lub np. na prezent) warto pamiętać, że wybieramy je na dłuższy czas – i chcielibyśmy by dłuższy czas nam służyły oraz nie traciły swych właściwości. Poświęcenie odrobiny czasu na sprawdzenie, czy te upatrzone spełniają nasze oczekiwania jakościowe może nam ograniczyć rozczarowania po zakupie.

Wszyscy cenimy sobie jakość wykonania i praktyczność. Wybór odpowiednich, dobrych jakościowo garnków zapewnia wygodę, energooszczędność i zdrowe gotowanie, a na co dzień przyjemność z użytkowania pięknych i trwałych naczyń. Zakup garnków spełniających te warunki nie wiąże się z wydawaniem przesadnie dużych pieniędzy, wręcz pomoże ich zaoszczędzić (energooszczędność na co dzień), tak samo jak… nerwów ?

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!