Domowe alkohole i nalewki - jak przygotować najlepsze (przepisy)

Domowe alkohole i nalewki - jak przygotować najlepsze (przepisy)

Nalewki na wódce i spirytusie zajmują szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Nalewki ziołowe, korzenne, owocowe, miodowe czy z kwiatów mają nie tylko smakowe ale też lecznicze właściwości. Przygotowanie domowych nalewek i likierów nie jest trudne, wymaga jednak cierpliwości - każda nalewka zyskuje bowiem na smaku z czasem. Poniżej przedstawiamy uniwersalne zasady przygotowania nalewek oraz warte wypróbowania przepisy na domowe alkohole.

 

Wśród nalewek ze względu na użyte składniki wyróżniamy:

  • owocowe (wiśniówka, malinówka)
  • ziołowe (nalewka miętowa)
  • korzenne (imbirówka, anyżówka)
  • miodowe (nalewka miodowa, krupnik)
  • mieszane (kukułka, lipówka)

 

W zależności od użytych składników możemy skorzystać z jednej z poniższych metod przygotowania nalewki

  • Owoce zasypujemy cukrem, tak by powstał gęsty syrop. Po jego odlaniu owoce miesza się z alkoholem, po czym łączy z syropem. Metoda ma zastosowanie niemal wyłącznie do owoców;
  • Owoce / zioła / przyprawy łączy się z cukrem lub syropem cukrowym i alkoholem, po czym macerujemy, potrząsając regularnie naczyniem. Macerowanie musi trwać minimum 10 dni, jeśli naczynie z nalewką jest często potrząsane. Gdy naczynie stoi w spokoju, czas ten powinien się wydłużyć nawet do 3 tygodni. Tą metodą możemy przygotować zarówno nalewki owocowe jak i ziołowe, korzenne czy mieszane;
  • Składniki z których chcemy przygotować trunek zalewamy alkoholem na kilka dni. Po jego odlaniu, owoce zasypuje się cukrem, a powstały syrop ponownie mieszamy z alkoholem. Nalewka uzyskana z zalanych owoców (tzw. nalew) musi dojrzeć. W przypadku nalewek i likierów owocowych trwa to od dwóch do kilku tygodni. Ta metoda sprawdza się w przypadku nalewek owocowych i mieszanych.
Nalewka z owoców dzikiej róży Nalewka z owoców dzikiej róży
Nalewka wiśniowa z nutą waniliową Nalewka wiśniowa z nutą waniliową

 

Niezależnie jaką metodę wybierzemy warto znać podstawowe zasady przygotowywania domowych trunków.

Zobacz w naszym sklepie: akcesoria do przygotowywania domowych nalewek, butelki do nalewek

 

Przygotowanie składników na domowe nalewki

Przede wszystkim należy skupić się na jakości użytych surowców. Owoce muszą być dojrzałe i zdrowe – jeden spleśniały owoc potrafi zepsuć cały trunek. W zależności od tego, jaką nalewkę chcemy zrobić, musimy wcześniej przygotować odpowiednie składniki. Owoce powinny być przebrane, umyte i pozbawione pestek. Jest to ważne ze względu na zawarty w nich cyjanowodór (tzw. pruski kwas), który może powodować bóle głowy i nudności. Pestki pozostawiają w nalewce ciekawy, orzechowy posmak, dlatego dodanie kilku czy kilkunastu sztuk podnosi walory smakowe jednocześnie nie powodując zagrożenia cyjanowodorem. Proces maceracji dla nalewek zrobionych z owoców z pestkami jest krótszy niż dla tych bez pestek, o czym też warto pamiętać.

Nalewka z owoców czarnego bzu Nalewka z owoców czarnego bzu

Owoce duże jak jabłka czy śliwki należy przygotować wyciągając pestkę, wycinając gniazdo nasienne a następnie krojąc owoce na mniejsze kawałki. Większa powierzchnia styku owocu z alkoholem pozwala na lepsze uwolnienie smaku a co za tym idzie głębszy smak. Zioła i aromatyczne przyprawy są równie dobrym surowcem na nalewki, jak owoce. Zioła powinny być świeżo zebrane, o intensywnej barwie i aromacie.

Nalewki zachowują przy tym dobroczynne właściwości świeżych ziół, a nawet je wzmacniają, gdyż alkohol ułatwia przyswajanie cennych składników z ziół.

 

Dobór ilości cukru

Ilość cukru warunkuje słodkość nalewki. Przy nalewkach wytrawnych stosuj do 5 dag cukru na 1 litr trunku, a przy słodkich – od 25 do 30 dag cukru na 1 litr. Przy ponad 40 dag cukru/litr mówimy już o likierach.

 

Dobór mocy spirytusu

Bardzo ważnym aspektem w przygotowaniu nalewki jest dobór mocy spirytusu. I tak, aby powstały: nalewki wytrawne – zaleca się stosowanie spirytusu o mocy mniejszej niż 60% alkoholu. W przypadku nalewek słodkich – ok. 70%.

Zalewanie owoców alkoholem mocniejszym niż 70 proc. nie jest zalecane. Owoce nie tylko nie oddadzą pełni swego aromatu nalewce, ale też istnieje ryzyko utworzenia się galaretki. Dzieje się tak ponieważ w kontakcie z wysokim stężeniem alkoholu, ścinają się białka zawarte w owocach. Wystarczy rozcieńczyć spirytus do stężenia przynajmniej 65-70%, aby zmniejszyć ryzyko powstania nieprawidłowej, gęstej konsystencji.

Klasyczne proporcje nalewki to 1 - 1,5 l alkoholu na 1 kg owoców. 70% alkohol uzyskamy natomiast mieszając 95% spirytus z 40% wódką (1:1) lub wodą źródlaną (1l spirytusu na 400 ml wody).

 

Jak filtrować nalewki?

Zwykle nalewki (poza ziołowymi) filtruje się dwukrotnie. W pierwszej kolejności wykorzystujemy sitka do oddzielenia owoców, ziół i/lub przypraw od trunku. W kolejnym kroku przecedzoną nalewkę przesączamy przez gazę, tetrę, filtr do kawy lub watę kosmetyczną. Alkohol przelewamy do suchej, czystej butelki na nalewkę i przechowujemy nie narażając na bezpośredni kontakt słoneczny.

 

PRZEPISY NA POPULARNE DOMOWE ALKOHOLE

 

Włoskie limoncello domowej roboty Włoskie limoncello domowej roboty

PRZEPIS: WŁOSKIE LIMONCELLO

Składniki:

  • 6 cytryn (sok + skórka)
  • szklanka cukru
  • 0,5 l wódki
  • 0,25 l spirytusu

 

Sposób przygotowania:

Cytryny sparzyć wrzątkiem i obieraczką obrać cieniutkie paski z jak najmniejszą ilości białej skórki. Z pozostałego owocu wycisnąć sok. Sok i skórki wkładamy do dużego słoika. Zasypujemy cukrem i zalewamy wódką zmieszaną z spirytusem. Po 48 h usuwamy skórki cytryn bo nalewka zrobi się gorzka. Pozostawiamy do przegryzienia. Limoncello smakuje znakomicie już po tygodniu ;)

 

PRZEPIS: LIKIER CZEKOLADOWO-PIERNIKOWY

Likier czekoladowo-piernikowy Likier czekoladowo-piernikowy

Składniki (na około 1 l):

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki kremu czekoladowego Nutella
  • 350 ml whisky (opcjonalnie koniaku)
  • 100 ml wódki
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru (w zależności od gustu)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

 

Sposób przygotowania:

Kremówkę delikatnie podgrzewamy z cukrem pudrem i nutellą aż się rozpuści. Chłodzimy w lodówce. Whisky i wódkę mieszamy w czystej, wyparzonej butelce lub karafce. Dolewamy śmietankę z nutellą oraz dodajemy przyprawy. Dokładnie wstrząsamy i odkładamy do przegryzienia na kilka dni. Przechowujemy w lodówce.

 

PRZEPIS: NALEWKA TRUSKAWKOWA Z PŁATKAMI RÓŻY

Nalewka truskawkowa z płatkami róży Nalewka truskawkowa z płatkami róży

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 150 g cukru
  • 20 g płatków róży
  • 3 g kwasku cytrynowego
  • 100 ml spirytusu
  • 150 ml wódki

 

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Układamy w wyparzonym słoju. Płatki róży zalewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Studzimy.

Syrop z płatkami róży dolewamy do truskawek. Wódkę mieszamy ze spirytusem. Zalewamy owoce. Jeśli nie są całkowicie przykryte (zależy to od szerokości słoja) dolewamy wódki. Całość wstrząsamy do wymieszania składników. Pozostawiamy na minimum 2 miesiące.

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!