Dynia nie tylko na Halloween. Naturalny lek, kosmetyk i pomysł na smaczne dania

Dynia nie tylko na Halloween. Naturalny lek, kosmetyk i pomysł na smaczne dania

Wielka, pomarańczowa głowa z przerażającymi i świecącymi w ciemnościach oczami może przestraszyć niejednego z nas. Czyja to głowa i czy faktycznie powinna budzić nasz strach ? Według legendy to głowa irlandzkiego chłopa Jacka O’Lanterna. W rzeczywistości to nie prawdziwa głowa tylko znana wszystkim i lubiana dynia.

 

Ale zacznijmy od początku. Dynia to symbol Halloween, a zarazem pyszne, zdrowe warzywo. Zanim jednak dotarła do Ameryki, początek swojej legendy  miała w Irlandii.  Według niej pewien irlandzki chłop był skąpym pijakiem. Któregoś dnia na swojej drodze spotkał diabła, który chciał zabrać jego duszę. Jack był jednak przebiegły i dwukrotnie przechytrzył diabła, a wszystko po to by ten obiecał, że nigdy nie zabierze jego duszy do piekła. Raz chciał, aby diabeł zamienił się w monetę – wtedy schował ją do kieszeni razem z krzyżykiem, innym razem poprosił diabła, aby zerwał dla niego jabłko z wysokiego drzewa – wtedy zatrzymał diabła również krzyżykiem.

Dopiero kiedy szatan obiecał, że nigdy nie zabierze jego duszy do piekła Jack pozwolił mu odejść. Życie chłopa jednak nie trwało wiecznie i w końcu umarł. Trafił do nieba, ale z uwagi na swoje złe postępowanie za życia szybko je opuścił. Poszedł więc do piekła, ale diabeł obietnicy dotrzymał i go nie przyjął. Podarował Jackowi tylko mały, płonący węgielek, który miał oświetlać mu drogę podczas błąkania się w ciemnościach. Irlandzki chłop włożył węgielek do rzepy i w ten sposób wędrował z lampionem. Zgodnie z legendą jest on symbolem wyklętych dusz.

By odstraszyć złe dusze, ludzie zaczęli stawiać takie lampiony w oknach. Kiedy Irlandczycy wyemigrowali do Ameryki, rzepy zastąpili łatwo dostępną tam dynią. Do dzisiaj w dyniach wycina się przeróżne kształty i stawia w oknach domów, jednak nie jest to już typowy symbol odpędzania złych dusz, ale znak dla dzieci, że w tym domu za przebranie i przysłowiowe „Cukierek, albo psikus” dostaną mnóstwo słodyczy :)

Uważa się, że to bardzo smaczne i zdrowe warzywo pojawiło się już w starożytności, natomiast w XV w. do Europy sprowadził ją Kolumb. W Polsce zaczęła pojawiać się w XVII w., a sezon na nią rozpoczyna się w październiku i trwa do listopada.

Dynia jest niemal symbolem Halloween Dynia jest niemal symbolem Halloween

Dynia najlepiej rośnie w nasłonecznionych i wilgotnych miejscach, wtedy osiąga ogromne rozmiary i przeróżne kształty. Do rodziny dyniowatych należą : arbuzy, melony, kabaczki, ogórki i cukinie.    Dynie mają przeróżne kształty, rozmiary i kolory.  Są okrągłe, podłużne, duże, małe, pomarańczowe, zielone, czerwone czy żółte.

NAJPOPULARNIEJSZE ODMIANY DYNI:

  • - dynia zwyczajna – najczęściej pomarańczowa, okrągła, słodka i o wszechstronnym zastosowaniu, zarówno na słono, słodko czy ostro
  • - dynia hokkaido – pochodzi z Japonii, ma małe wymiary i cienką , jadalną skórkę
  • - dynia oleista – na jej nasionach nie ma łusek , dzięki czemu łatwo wycisnąć z niej olej, który dla naszego organizmu jest cennym źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych, które są niezbędnym elementem do budowy witaminy D i hormonów
  • - dynia kabocha – mała dynia pochodząca z Japonii o słodkim smaku, idealnie nadająca się do deserów, z uwagi na pozbawiony włókien miąższ

 

Dynie dzielimy na jadalne i ozdobne. Ozdobne wykorzystywane są głównie w czasie święta Halloween, natomiast jadalne to źródło cennych witamin i minerałów.

 

Jesienią bazary wypełniają się ozdobnymi dyniami Jesienią bazary wypełniają się ozdobnymi dyniami

NAJWAŻNIEJSZE ZDROWOTNE ZALETY DYNI:

  • - zapobieganie rozwojowi chorób nowotworowych i zmniejszenie ryzyka ich wystąpienia, dzięki zawartości beta-karotenu (barwnik o właściwościach leczniczych wpływający na intensywny kolor dyni)
  • - korzystny wpływ na zapobieganie chorobom serca; również dzięki zawartości beta-karotenu zapobiega miażdżycy, zawałom, reguluje poziom ciśnienia tętniczego
  • - zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, dzięki zawartości beta-karotenu, który w organizmie przekształcony jest w witaminę A
  • - pomaga walczyć z chorobami nerek i zaburzeniami pracy wątroby
  • - niskokaloryczność, dzięki czemu bez obaw i w dowolnych ilościach mogą spożywać ją osoby dbające o linię czy będące na diecie; jej odkwaszające właściwości pozwalają oczyścić organizm z toksyn
  • - właściwości przeciwpasożytnicze, dzięki zawartości kukurbitacyny (substancja zawarta w błonce otaczającej nasiona, która jest skuteczna na odrobaczenia)
  • - poprawia stan włosów, skóry i paznokci
  • - pestki dyni w medycynie naturalnej stosuje się przy leczeniu problemów z prostatą

 

Warto też wspomnieć, że już w dawnych czasach dynia podbiła serca i panów i chłopów, a wszystko ponoć  za sprawą jej doskonałego wpływu na poziom wigoru. Wszyscy regularnie zajadali się pestkami dyni wierząc, że wpływa na potencję.  Mówi się, że  w niektórych regionach Polski pan młody zjada pestki dyni tuż przed nocą poślubną, aby sprostać swoim małżeńskim obowiązkom :)

 

OLEJ Z PESTEK DYNI

Jednym z najpopularniejszych produktów, wyrabianych z dyni jest olej z jej pestek. Łatwo trawiony przez nasz organizm, zawiera duże ilości witamin A,C, D oraz witamin z grupy E. Olej z pestek dyni jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek. Nie powinno się go używać do smażenia - w wyższych temperaturach traci większość swoich zdrowotnych właściwości.

Co ciekawe, olej z pestek dyni jest też kosmetykiem - szczególnie dobrze wpływającym na naszą skórę, którą cudownie nawilża i natłuszcza. Dlatego jest częstym składnikiem kosmetyków dla skóry.

 

Zupa krem to jedno z najpopularniejszych dań z dyni Zupa krem to jedno z najpopularniejszych dań z dyni

DYNIA W KUCHNI

Oprócz właściwości leczniczych dynia ma również wiele zastosowań kulinarnych. Możemy przechowywać  ją  nawet kilka miesięcy w suchym i chłodnym miejscu. Dzięki temu z jej miąższu możemy przygotować w dowolnym czasie przeróżne przetwory. Dynia  nadaje się zarówno do gotowania, mrożenia czy marynowania. Możliwości jest wiele, ale najbardziej znane i popularne dania z jej wykorzystaniem to :

  • - zupa-krem z dyni - obok ciasta dyniowego najpopularniejszy w naszych domach "wyrób" z dyni;
  • - ciasto dyniowe czy babeczki - delikatne, miękkie i puszyste, o charakterystycznym kolorze, świeżo wyjęte z formy do pieczenia, uwielbiane przez domowników;
  • - chleb (głównie do pieczywa dodawane są pestki dyni) - własnoręcznie pieczony w wąskiej formie, pachnący i dzięki pestkom dyni - smakowity i bardzo zdrowy;
  • - pokrojona w kostkę i zamarynowana w formie pikli - przechowywana w chłodnym miejscu w słoikach, świetna np. jako dodatek do dań z pieczonych i smażonych czerwonych mięs;
  • - racuchy - także wszelkiego rodzaju placuszki, bardzo łatwe do wykonania, smażone na patelni z małą ilością tłuszczu, o niebanalnym smaku i pięknym "dyniowym" kolorze;
  • - farsz do naleśników - idealny do urozmaicenia domowych naleśników;
  • - olej z pestek dyni, jako dodatek do sałatek

 

 

Jak widzicie dynia jest nie tylko smaczna, zdrowa, ale też działa jak afrodyzjak :) Każdy z nas znajdzie w niej korzyści dla siebie i bliskich. Korzystajmy z dobrodziejstwa natury w sezonie, a poza sezonem cieszmy się przetworami z wykorzystaniem dyni.

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!