Fasolka szparagowa - jak ugotować? Jak zrobić w słoikach na zimę? (przepisy)

Fasolka szparagowa - jak ugotować? Jak zrobić w słoikach na zimę? (przepisy)

Fasolka szparagowa to warzywo bardzo popularne w polskiej kuchni, łatwe w przygotowaniu i łagodne w smaku. Sezon na świeżą fasolkę rozpoczyna się w czerwcu. Jak ją prawidłowo ugotować lub jak przyrządzić w słoiku na zimę? Przeczytaj nasze porady i sprawdź przepisy.

 

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej. Udomowili ją Indianie, później rozprzestrzeniła się w Azji, Afryce i Europie. Łatwość w uprawie, obfite plony oraz łagodny smak, dobrze komponujący się z wieloma składnikami sprawiły, że dziś jest popularnym składnikiem wielu kuchni świata, także polskiej. Przez cały rok warzywo dostępne jest w wersji mrożonej. Świeża pojawia się w sprzedaży w czerwcu, konkurując z młodą kapustą i szparagami o miano najsmaczniejszego wiosennego warzywa. Dlaczego warto po nią sięgać i jak się z nią obchodzić?

Roladki schabowe z fasolką szparagową Roladki schabowe z fasolką szparagową

Wartości odżywcze i kalorie fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa jest nie tylko smaczna ale też zdrowa. Możemy wybierać pomiędzy dwiema odmianami: żółtą – bogatszą w potas i fosfor oraz zieloną – bogatszą w kwas foliowy i prowitaminę A.

Fasolka zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego, co daje uczucie sytości, dlatego świetnie nadaje się jako zamiennik makaronu czy ziemniaków. Niska kaloryczność (27 kcal w 100 g), sprawia, że polecana jest osobom na dietach redukcyjnych i dbającym o wagę, a niski indeks glikemiczny powoduje, że polecana jest cukrzykom i osobom cierpiącym na insulinooporność.

Fasolka szparagowa, szczególnie zielona,  jest zasobna w kwas foliowy, witaminę B6, a także żelazo, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Aby żelazo nie zostało wypłukane w procesie obróbki cieplnej, najlepiej przygotować ją na parze. Przyswajalność żelaza możemy zwiększyć, łącząc fasolkę z produktem bogatym w witaminę C, np. z natką pietruszki czy czerwoną papryką.

Fasolka szparagowa żółta czy zielona?

W Polsce uprawia się dwie odmiany fasolki szparagowej: żółtą, która charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, i zieloną, która jest bardziej wyrazista w smaku. Zielona zawiera ponadto więcej witaminy A i kwasu foliowego od żółtej, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, cukrzykom, a także osobom z niedoborem żelaza. Z kolei żółta jest bogatsza w potas i fosfor.

Fasolka szparagowa w kuchni

Najbardziej popularna wersja w kuchni polskiej to kultowa gotowana w garnku fasolka z bułką tartą. Wystarczy jednak puścić nieco wodze wyobraźni, aby wykorzystać ją w: daniach jednogarnkowych, leczach, risottach, jajecznicach, omletach, sałatkach czy daniach kuchni azjatyckiej. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia, bo fasolka ze względu na delikatny smak pasuje do niemal każdego obiadu. Oprócz tego świetnie sprawdzi się zachowana w słoikach na zimę, zamrożona czy w formie szybkiego i lekkiego posiłku do pracy.

Uwaga! Surowa fasolka jest trująca.
Związek o nazwie toksalbumina zawarty w fasoli powoduje ból brzucha, wymioty i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Pod wpływem obróbki termicznej zostaje on "unieszkodliwiony".

 

Jak ugotować żółtą fasolkę szparagową?

Gotowanie fasolki szparagowej jet bardzo łatwe. Najpierw należy ja umyć i odciąć ogonki z obu stron fasolki. Na kilogram fasolki gotujemy ok. 2 l wody z dodatkiem 2 łyżeczek soli i 1 łyżeczki cukru. Fasolkę gotujemy ok. 12-15 minut, aż będzie miękka ale nie rozgotowana.

Gulasz z fasolką szparagową
Krewetki z pomidorkami i fasolką szparagową Krewetki z pomidorkami i fasolką szparagową
Sałatka warstwowa z kurczakiem i fasolką szparagową Sałatka warstwowa z kurczakiem i fasolką szparagową

 

Jak zrobić fasolkę szparagową w słoiku na zimę?

Fasolka szparagowa doskonale przechowuje się przygotowana na zimę w słoikach. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a dzięki słoikom możemy zatrzymać smak warzywa na dłużej.

 

PRZEPIS: FASOLKA SZPARAGOWA W SŁOIKU

Składniki:

  • 2 kg fasolki szparagowej
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • woda

 

Sposób przygotowania:

Litrowe słoiki myjemy i wyparzamy wrzątkiem lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki po obu stronach strączków. W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem. Fasolkę gotujemy we wrzątku przez około 5 minut.

Odsączoną fasolkę wkładamy do słoików pionowo i stosunkowo ciasno. Do każdego słoika dodajemy po pół łyżeczki soli i cukru oraz szczyptę kwasku cytrynowego. Zalewamy ciepłą wodą i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez około 60 minut, umieszczając słoik do 3/4 wysokości w dużym garnku i gotując. Pozostawiamy do swobodnego wystudzenia. Po upływie 24 godzin powtarzamy gotowanie przez około 30 minut. Studzimy. Tak zawekowaną fasolkę szparagową możemy przechowywać do 12 m-cy.

 

Orientalna fasolka szparagowa z tofu Orientalna fasolka szparagowa z tofu

PRZEPIS: ORIENTALNA FASOLKA Z TOFU

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebulki szalotki
  • olej kokosowy do smażenia
  • świeży imbir wielkości kciuka
  • papryczka chilli
  • 250 g tofu
  • jedna pojedyncza pierś z kurczaka
  • 500 g fasolki szparagowej
  • sól, czarny pieprz
  • ciemny sos sojowy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub dymki

 

Sposób wykonania:

Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru al dente. Odsączamy. Na rozgrzanym woku lub dużej patelni roztapiamy olej kokosowy i krótko podsmażamy posiekany w cienkie plasterki czosnek, szalotki, chilli  oraz starty imbir. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę tofu oraz doprawioną solą i czarnym pieprzem pierś z kurczaka i przesmażamy razem.

Gdy tofu i kurczak są ładnie podsmażone dodajemy odsączoną, ugotowaną fasolkę i sos sojowy. Przesmażamy jeszcze chwilę razem do połączenia smaków. Opcjonalnie można doprawić łyżeczką cukru. Posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki lub posiekaną dymką. Serwujemy z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!