French press, czyli praska francuska. Jak zaparzyć najlepszą kawę w zaparzaczu tłokowym?

French press, czyli praska francuska. Jak zaparzyć najlepszą kawę w zaparzaczu tłokowym?

Tradycyjna, parzona mielona kawa ma wielu zwolenników. Tak naprawdę to najbardziej ceniony sposób jej przygotowywania, pozwalający wydobyć z kawy wszystkie najlepsze smaki i aromaty. French press, czyli w tłumaczeniu francuska prasa, zwana też u nas zaparzaczem tłokowym, to jeden z najbardziej polecanych przez koneserów procesów parzenia prawdziwej kawy.

 

Wracają czasy, w których coraz bardziej cenimy sobie naturalne produkty, przygotowywane w sposób, który nie powoduje utraty smaku, aromatu czy właściwości odżywczych i zdrowotnych produktów. W tym trendzie znajduje się także ceremioniał parzenia kawy. Świeżo palona i mielona, ulubiona i aromatyczna kawa, przygotowana w tradycyjny sposób to świetny pomysł na początek dnia.

Tradycyjnie parzona kawa, zalewana wrzątkiem, wciąż ma wielu zwolenników, aczkolwiek nie jest zbyt wygodna i estetyczna przy piciu, ze względu na zalegające na dnie szklanki czy filiżanki "fusy". Zaparzacz tłokowy to właśnie rozwiązanie tego problemu - pozwala zaparzyć pyszną, aromatyczną i kremową w posmaku kawę, oddzielając jej pozostałości od właściwego napoju.

Wszyscy wiemy, że smak i aromat zaparzonej kawy najbardziej zależy od jakości użytych ziaren. Dobrej jakości kawa, odpowiednio zaparzona, gwarantuje nam cudowne doznania smakowe i zapachowe. Rodzaj ziaren wybieramy według własnego upodobania, natomiast sposób jej parzenia jest kolejnym istotnym czynnikiem, od którego zależy końcowy smak kawy.

CZYM JEST FRENCH PRESS (ZAPARZACZ TŁOKOWY)?

French press jest naprawdę prostym urządzeniem, za którego pomocą da się szybko i wygodnie przygotować świetnie zaparzoną kawę. To cylindryczne naczynie, zamykane pokrywką, wewnątrz którego znajduje się przylegający do ścianek zaparzacza tłok z sitkiem, za pomocą którego oddzielamy gotowy napój od pozostałości po zaparzeniu kawy.

Francuska praska ma dość niejasną przeszłość - przyjmuje się że wynaleziono ją we Francji, gdzie po dziś dzień jest niezwykle popularna. Aczkolwiek jako pierwszy opatentował to urządzenie pewien... Włoch w 1929 r. Sam cylinder zaparzacza tłokowego zazwyczaj wykonany jest z odpornego na wysokie temperatury szkła, a pozostałe części praski - z wytrzymałego plastiku lub stali nierdzewnej. Dobrej jakości french press będzie służył przez długie lata, a cała "procedura" parzenia w niej kawy czy herbaty, choć wydaje się nieco skomplikowana, jest banalnie prosta.

French press - zaparzacz tłokowy do kawy i herbaty French press - zaparzacz tłokowy do kawy i herbaty

 

JAK ZAPARZYĆ NAJLEPSZĄ KAWĘ W ZAPARZACZU TŁOKOWYM?

Proces parzenia kawy w prasce francuskiej jest prosty i szybki, wystarczy zapamiętać kilka prostych kroków. Najważniejsza jest kawa - oczywiście nasz ulubiony rodzaj - albo świeżo mielone ziarna, albo gotowa mielona kawa. Dobrej jakości kawa gwarantuje sukces i świetny smak napoju.

Na początek wyjmujemy z zaparzacza tłok, po czym zalewamy naczynie na krótką chwilę wrzątkiem - mniej więcej do 1/4 - 1/3 wysokości. Po czym wrzątek wylewamy. Ten krok nie jest konieczny, aczkolwiek warto - chodzi o lekkie podgrzanie zaparzacza, by nie parzyć kawy w zimnym naczyniu, które szybko przejmie jej temperaturę.

Następnie do wnętrza praski wsypujemy zmieloną kawę - ilość wg własnego uznania, wszystko zależy od tego, jak mocną kawę lubicie i ile porcji napoju chcecie przygotować. Standardowo przyjęło się, że wsypujemy 1 łyżkę stołową na szklankę wody (200 ml). Po wsypaniu kawy do praski wlewamy gorącą wodę - ale tylko tyle, by swoim poziomem przykryła wsypaną wcześniej kawę - i odczekujemy kilka chwil, po czym dolewamy docelową ilość wody.

Na wierzch french pressa zakładamy przykrywkę z tłokiem - ale tłoka nie naciskamy, pozostawiając go nad powierzchnią wody przez około 3-4 minuty. Teraz następuje właściwy proces parzenia wywaru. Ostatnim krokiem jest naciśnięcie tłoka z filtrem tak, aby zmielona kawa lekko sprasowała się na dnie naczynia. Nad tłokiem zaparzacza pozostanie nam czysta, pozbawiona "fusów", aromatyczna i kremowa w posmaku kawa. Będzie ona nieco mniej klarowna, niż ta którą znamy na co dzień, ale właśnie taka powinna być kawa parzona w prasce francuskiej. Dokładnie taka, jaką polecają znawcy i koneserzy "małej czarnej".

Przed podaniem tak zaparzonej kawy warto też "przelać" wrzątkiem kubek lub filiżankę - tak żeby one także nie były całkowicie zimne w momencie serwowania gotowego napoju. Choć cała ceremonia parzenia kawy we french pressie brzmi mocno skomplikowanie, to w rzeczywistości po kilku próbach staje się niezwykle prosta i dość oczywista. Na potrzeby codzienne można ją dodatkowo uprościć, pomijając ogrzewanie zaparzacza i kubka, a także wstępne zalewanie kawy małą ilością wody - ale jeśli chcecie delektować się naprawdę świetną kawą - polecamy przejść wszystkie kroki.

FRENCH PRESS DO PARZENIA HERBATY?

Francuska praska równie dobrze sprawdza się do parzenia herbaty. A herbata jest dodatkowo bardzo wdzięcznym napojem do parzenia pod tłokiem - liście herbaty dość efektownie pęcznieją i rozwijają się pod wpływem nasiąkania gorącą wodą.

Zaparzaczy tłokowych używamy najczęściej do parzenia herbat liściastych, często też smakowych. Ceremonia parzenia jest identyczna jak ta w przypadku kawy - do wnętrza wsypujemy odpowiednią ilość liści herbaty, zalewamy je gorącą (ale nie wrzącą) wodą i odczekujemy kilka minut z tłokiem nad powierzchnią naparu, po czym zaciskamy go, oddzielając wyparzone liście od właściwego napoju.

JAK CZYŚCIĆ PRASKĘ FRANCUSKĄ?

Utrzymanie praski francuskiej w czystości jest banalne. Wystarczy rozłożyć wszystkie części i włożyć je do naczynia z ciepłą wodą na kilka - kilkanaście minut, aby oddzielić oleiste pozostałości kawy od powierzchni cylindra i tłoka. Po tym czasie całość myjemy gąbką z użyciem delikatnych płynów do mycia naczyń i dokładnie płukamy. French press nie wymaga specjalnego traktowania, a ten wykonany z wysokiej jakości materiałów będzie nam służył przez długie lata.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!