Garnek rzymski - co to jest i jak go prawidłowo używać?

Garnek rzymski - co to jest i jak go prawidłowo używać?

Już przed wiekami doceniano wartość naczyń glinianych, w których przenoszono wodę czy przygotowywano potrawy. Korzystne właściwości tego rodzaju garnków ponownie zostały docenione wiele lat później. Garnki rzymskie cieszą się coraz większą popularnością, bo potrawy w nich przygotowywane są smaczne i zdrowe. Trzeba jednak wiedzieć jak garnka rzymskiego używać.

 

Zdrowe gotowanie z garnkiem rzymskim

Moda na zdrowe jedzenie jest pozytywnym i powszechnym zjawiskiem. Coraz częściej i chętniej sięgamy po przepisy na potrawy, które są lekkostrawne i bogate w mikroelementy. W kuchni odchodzimy od ociekających tłuszczem dań, które nie tylko dodają dodatkowych kalorii, ale także przyczyniają się do problemów związanych z układem pokarmowym. Szukamy ciekawych i szybkich rozwiązań oraz alternatyw, by zdrowo się odżywiać. Nie bez znaczenia jest tutaj sposób przygotowywania tych potraw. Doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chcą się odżywiać zdrowo i niskokalorycznie jest garnek rzymski, który pozwala na przygotowanie pełnowartościowych, a jednocześnie zgodnych z trendem zdrowego trybu życia posiłków.

 

Garnek rzymski umożliwia przygotowanie zdrowych i aromatycznych dań Garnek rzymski umożliwia przygotowanie zdrowych i aromatycznych dań

Co to jest garnek rzymski?

Nazwa garnka wzięła się od tradycyjnych, glinianych naczyń używanych jeszcze w starożytności, ponieważ ich konstrukcja i zastosowanie są podobne. Współczesne garnki rzymskie wykonywane są ze specjalnego rodzaju wypalanej gliny, która posiada porowatą powłokę wchłaniającą ciecze. Garnek rzymski nadaje się do zdrowego i beztłuszczowego pieczenia właśnie dzięki tej „oddychającej” powłoce. Cały sekret tego rodzaju naczynia tkwi w glinie i jej odparowujących właściwościach.

Garnek rzymski jest idealny dla zwolenników lekkostrawnej, dietetycznej kuchni, gdyż w takim naczyniu nie ma potrzeby używania tłuszczów. W garnku można upiec każdy rodzaj mięsa, ryb i warzyw, które duszą się we własnym sosie wydzielając niesamowicie smakowity aromat. Co ważne, dania te nie wysychają, a stają się soczyste. Trzeba jednak pamiętać o jednej zasadzie – przed użyciem garnek rzymski należy przez co najmniej 20 minut moczyć w czystej wodzie, by gliniana powłoka nią nasiąkła. Podczas procesu pieczenia woda odparowuje i tym sposobem naturalny proces cyrkulacji pary wodnej, powstającej na ściankach naczynia, umożliwia zdrowe przygotowanie potraw jednogarnkowych. Dzięki temu dania upieczone w garnku rzymskim nie tylko zachowują swój naturalny aromat i smak, ale są też soczyste, kruche i pełne witamin oraz mikroelementów.

 

Jak pielęgnować garnek rzymski i jak w nim piec?

Sam proces pieczenia potrawy jest łatwy i praktycznie nie wymaga doglądania i przewracania dań. Bardziej pracochłonne jest przygotowanie garnka do każdorazowego użycia.

  • Przed pieczeniem garnek rzymski należy zalać wodą i pozostawić na 20 minut. Przy pierwszym użyciu naczynia proces ten powinien trwać nawet kilkadziesiąt minut. Co ważne, do oczyszczenia naczynia nigdy nie używaj żadnych detergentów, tylko czystą, zimną wodę. Garnek rzymski pochłania ciecz, a więc także inne substancje, takie jak: płyn do naczyń. Podczas pieczenia i cyrkulacji pary detergenty i ich szkodliwe właściwości zostaną uwolnione i przenikną do pożywienia, dlatego w tego rodzaju garnkach nigdy nie używamy nawet z pozoru delikatnych i ekologicznych płynów do mycia. Garnek rzymski nie wymaga ponadto jakiegoś szczególnego czyszczenia, gdyż potrawy nie przywierają do jego powierzchni i nie przypalają się. Ewentualne resztki jedzenia wystarczy usunąć za pośrednictwem drewnianej łyżki.
  • Po umyciu garnka nigdy nie wkładaj go do szafy czy pudełka. Takim sposobem na ściankach naczynia może powstać pleśń. Pozostaw garnek na wierzchu, w suchym, bezpiecznym miejscu i poczekaj, aż sam wyschnie. Jeśli zależy Ci na czasie, to naczynie możesz postawić w bezpiecznej odległości od rozgrzanego pieca. Wtedy nagromadzona w garnku woda będzie swobodnie odparowywać.
  • Garnków rzymskich nie można używać na otwartym ogniu, a to oznacza, że nie wolno ich kłaść na płycie kuchenki gazowej, a nawet indukcyjnej. Naczynie to można używać tylko w piekarniku, dlatego, że gliniana powłoka źle znosi nagłe skoki temperatury i położenie zimnego garnka na ogniu może skutkować jego pęknięciem. Trzeba również pamiętać, aby tego rodzaju naczyń nigdy nie umieszczać w gorącym piekarniku. Naczynie powinno nagrzewać się wraz ze wzrostem ciepła w piekarniku.
  • Garnki rzymskie idealnie sprawdzają się do pieczenia mięs, ryb, zapiekanek, a także chleba.
Garnek rzymski Biowin Garnek rzymski Biowin

 

  • Nie ma potrzeby doglądania dań podczas procesu ich przygotowywania. Jednakże jeżeli uznasz, że przygotowywana potrawa wymaga dodania wody, wówczas możesz ją dolać, ale tylko gorącej!
  • W garnku rzymskim następuje naturalny proces cyrkulacji pary wodnej, która sprawia, że dania gotują się w swoim własnym sosie, dzięki czemu stają się miękkie oraz aromatyczne. Jeśli chcesz, aby mięso zyskało chrupką skórkę to na dziesięć minut przed wyciągnięciem dania z piekarnika zdejmik pokrywkę garnka.
  • Pewnie zastanawiasz się, ile tak właściwie trwa przygotowywanie potrawy w garnku rzymskim. Nie ma co ukrywać, że jest to naczynie dla cierpliwych. Standardowy proces pieczenia trwa mniej więcej dwie godziny, ale jest on zależy od rodzaju pieczonej potrawy. W większości przypadków nie ma potrzeby doglądania dania, dlatego w tym czasie będziesz mogła zająć się zupełnie czymś innym.
  • Ważna jest również temperatura pieczenia. Większość garnków rzymskich wytrzymuje wysokie temperatury, ale zaleca się używać ich w temperaturze 180-200°C, gdyż wtedy potrawa przygotowuje się powoli, nagrzewając się równomiernie.
  • Kiedy smakowity aromat będzie roznosił się po całym mieszkaniu to znak, że potrawa jest już gotowa.
  • Garnek z piekarnika wyciągaj zawsze w rękawicach kuchennych trzymając go za dwa uchwyty i kładź go na drewnianej desce lub kuchennej ściereczce. Nie można postawić takiego gorącego naczynia na zimnej, ceramicznej płycie, czy chłodnym blacie kuchennym, bo skok temperatury może doprowadzić do pęknięcia garnka.
  • Garnki rzymskie występują w wielu rozmiarach, dlatego też można w nich równie dobrze przygotować potrawę dla całej rodziny, jak i dla jednej czy dwóch osób.
  • Po przełożeniu potrawy na talerze nie zalewamy od razu garnka wodą, a czekamy aż ostygnie. Dopiero wtedy możemy wyczyścić naczynie z resztek pokarmu.
  • Glina musi się dobrze wypalić, dlatego po kilku użyciach garnki rzymskie zmieniają kolor na ciemniejszy. Jest to naturalny proces, którym nie trzeba się martwić, a już na pewno nie próbować usunąć zmian koloru.
  • Garnki rzymskie możesz delikatnie natłuścić naturalnym masłem, czy wysokiej jakości olejem. Ten zabieg świetnie sprawdza się podczas pieczenia chleba, bo ciasto nie przylega wtedy do porowatych ścianek.
  • Po około stu użyciach garnek rzymski wymaga tak zwanego odblokowania i wygrzania. Dlatego wtedy do naczynia wlewamy wodę i tak wstawiamy je do zimnego piekarnika, by w nim wraz ze wzrostem temperatury wodę doprowadzić do wrzenia. Taki proces gotowania powinien trwać 30 minut. Garnek dzięki temu oczyści się z nawarstwionych aromatów i ewentualnych zabrudzeń.
Garnek rzymski umożliwia przygotowanie zdrowych i aromatycznych dań Garnek rzymski umożliwia przygotowanie zdrowych i aromatycznych dań

 

Jaki garnek rzymski kupić?

Tego typu naczynie zasadniczo nie jest drogim wydatkiem. Wyższe ceny mają garnki rzymskie artystycznie dekorowane, ale ich działanie nie różni się niczym od naczynia bez dekoracji. Istotne jest natomiast dobranie odpowiedniej pojemności garnka. Przed zakupem musimy sobie odpowiedzieć na pytanie co i dla kogo będziemy w nim piec. Jeśli naczynie ma służyć do przygotowania potraw dla kilkuosobowej rodziny, to powinien mieć co najmniej 4 litry pojemności, by można było w nim przygotować zapiekankę, czy mięsno-warzywny obiad.

Istnieją również garnki rzymskie z glazurowanym wnętrzem, które łatwiej jest doczyścić. Glazurowana powierzchnia, inaczej niż ta tradycyjna, nie nasiąka tak dobrze wodą i ostatecznie nie spełnia w stuprocentowy sposób swojego przeznaczenia, jednakże glazurowany garnek rzymski nie pochłania tak mocno zapachów, jak ten tradycyjny. W porowatą powierzchnie naczynia wnikają zwłaszcza aromaty pieczonej ryby, które następnie mogą parować do innych dań, dlatego niektórzy decydują się na zakup dwóch garnków: jeden do dań obiadowych, drugi do chleba i słodkich wypieków. Są też tacy, którzy cenią sobie to pochłanianie zapachów, bo właśnie to skutkuje tym, że dania są tak aromatyczne.

Przy zakupie garnka rzymskiego istotny również jest dobór jego kształtu. Najlepiej wybierać garnki podłużne, gdyż są uniwersalne i pozwolą na przykład na upieczenie w nich całej kaczki.

 

Garnek rzymski Biowin Garnek rzymski Biowin

Co można przygotować w garnku rzymskim?

Mnogość inspiracji jest w zasadzie nieskończona. W takim rodzaju garnka można przygotować każdy rodzaj mięsa, zarówno w kawałkach, jak i w całości. Garnek nadaje się do pieczenia ryb, które dzięki niemu nie rozpadną się i nie stracą swoich wartości odżywczych. Naczynie to doskonałe jest do przygotowywania potraw jednogarnkowych: zapiekanek, gulaszy, risotto, a nawet bigosu! Potrawy te zyskają naturalny sos, który doda im aromatu i wyśmienitego smaku. Garnek rzymski sprawdza się również do pieczenia chleba, a także jako naczynie, w którym można pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

Dania mięsne, rybne oraz pieczywo to jedynie namiastka możliwości garnka rzymskiego - można w nim również upiec słodkie ciasto drożdżowe z dodatkiem bakalii, które dzięki zastosowaniu pary wodnej będzie idealnie miękki i puszyste. Do wypieku słodkości nie zaleca się jednak używania tego samego garnka rzymskiego, w którym wcześniej pieczone było na przykład mięso z dużą ilością czosnku i cebuli. Zapachy te mogą przeniknąć do drożdżowego ciasta.

Przygotowywanie potraw w garnku rzymskim jest zajęciem dość pracochłonnym – zwłaszcza w początkowej fazie. Trzeba też poznać to naczynie, nauczyć się za pomocą prób i błędów sposobu przygotowywania danych potraw. Po tym sama zobaczysz, że w garnku tym można przyrządzić bardzo dużą liczbę dań, więc na pewno nie spotka Cię kulinarna monotonia. Naczynie to pozwoli Ci cieszyć się swojskim, naturalnym i zdrowym smakiem przygotowywanych przez Ciebie posiłków czy wypieków.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!