Garnki na indukcję

Garnki na indukcję

Garnki na indukcję w ostatnich latach zdobyły mocną pozycję na rynku. Trudno się temu dziwić. Gotuje się na nich szybko, bezpiecznie i oszczędnie.

 

Na czym w rzeczywistości polega zjawisko indukcji? Na jakiej zasadzie działa kuchenka indukcyjna? I jakich garnków na niej można używać? Zapraszamy do lektury.

Co to jest indukcja i jak działa?

Żeby zrozumieć jak działa kuchenka indukcyjna musimy poznać zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Zasada działania płyty indukcyjnej polega na wytworzeniu bardzo silnego zmiennego pola magnetycznego tuż pod blatem na którym stawiamy garnki.

Do powstania pola magnetycznego potrzebny jest prąd zmienny o częstotliwości 20 000 Hz i bardzo dużym natężeniu. Dzięki oddziaływaniu pola magnetycznego na dnie garnka czy patelni powstają zawirowania prądu elektrycznego (tzw. Prądy Foucaulta) które rozgrzewają naczynie do temperatury, umożliwiającej gotowanie czy smażenie.

Garnki na indukcję Garnki na indukcję

Aby pole magnetyczne mogło wytworzyć zawirowania prądu, a co za tym idzie ciepło, konieczne jest spełnienie podstawowego warunku: dno naczynia w którym gotujemy musi być idealnie płaskie oraz wykonane z materiału ferromagnetycznego.

Bardzo ważną cechą płyt indukcyjnych jest fakt, iż ciepło wytwarzane jest bezpośrednio w naczyniu, co znacznie ogranicza straty energii. Ciepło na płycie indukcyjnej powstaje dopiero po postawieniu na polu grzejnym odpowiedniego naczynia, które jest czułe na działanie pola magnetycznego. Płyta indukcyjna bez odpowiedniego naczynia nie uruchomi się, a co za tym idzie nie zacznie grzać. Po skończeniu gotowania płyta przez pewien czas pozostaje ciepła, na skutek przewodnictwa cieplnego z gorącym garnkiem. Ciepłą płytę najczęściej sygnalizuje oznaczenie „H“ jak hot (ang. gorący).

Używając kuchenek indukcyjnych, warto pamiętać aby najpierw ustawiać garnek na płycie, a dopiero potem włączać pole grzejne. Podobnie kończąc gotowanie najpierw wyłączamy pole grzejne a dopiero po tym zdejmujemy garnek z kuchenki.

Jak sprawdzić, czy garnek nadaje się do indukcji?

Garnki na indukcję charakteryzują się przede wszystkim ferromagnetycznym dnem. Oznacza to tyle, że magnes przyłożony do dna naczynia powinien z nim oddziaływać. Jest to najprostszy (i najskuteczniejszy) sposób sprawdzenia magnetyczności garnka. Garnki przeznaczone do gotowania na kuchenkach indukcyjnych, oznaczone są przez producentów wzorem spirali.

Ponadto dno garnka indukcyjnego powinno być możliwie jak najbardziej płaskie, bez trójwymiarowego logo czy wyżłobień. Gwarantuje to dobry przepływ prądu elektrycznego oraz to że płyta w ogóle się uruchomi.

Garnki na indukcję Garnki na indukcję

Pewne cechy garnków są zawsze mile widziane. Nieważne, czy służyć mają do gotowania na tradycyjnej gazowej kuchni czy na płycie indukcyjnej. Kluczową kwestią przy wyborze garnków jest jakość produktu: elementy takie jak uszka, pokrywki czy grubość dna i ścianek a także jakość wykonania powinny zwrócić naszą szczególną uwagę. Dobrze jest jeśli garnek posiada wewnątrz skalę/miarkę.

Istotna jest również grubość dna garnka. Im grubsze dno, tym lepsze właściwości. Warto zwrócić uwagę na to, by garnek miał porządne, nienagrzewające się uchwyty. Pokrywka powinna być zaopatrzona w otwór na ujście pary wodnej i nie wystawać poza obwód garnka.

 

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!