Herbata – jak parzyć różne rodzaje herbat?

Herbata – jak parzyć różne rodzaje herbat?

Już od wieków wiadomo, że jej aromatyczny napar nie tylko nas rozgrzewa w chłodne dni, ale korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Chodzi oczywiście o napar herbaciany. Aby w pełni wydobyć zdrowotne korzyści picia herbaty, koniecznie musimy poznać tajniki jej parzenia.

 
Herbata to napój znany na całym świecie. Za jej ojczyznę uznawane są Chiny. Oczywiście znamy również herbaty pochodzące z Indii, Sri Lanki, Kenii czy Turcji. Każda herbata pochodzi z jednej rośliny, a mianowicie camelia sinensis. Każda jednak ma inny smak uzależniony od kraju, w jakim jest uprawiana i jego warunków klimatycznych. Krzew, na którym rośnie herbata, nazywamy krzewem herbacianym. Liście z tego krzewu zrywane są ręcznie i układane na dużych siatkach, gdzie tracą nadmiar wody. Następnie poddawane są kolejnym procesom, a mianowicie:

  • w zależności od rodzaju herbaty liście są zwijane, jeżeli ma powstać herbata liściasta lub zgniatane, w przypadku herbat granulowanych. Powstaje wtedy herbata biała i zielona
  • fermentacja – w czasie fermentacji liście zmieniają kolor i zyskują specjalny aromat, wtedy otrzymujemy herbatę czerwoną
  • suszenie – jest to ostatni etap zatrzymujący proces fermentacji i wtedy powstaje herbata czarna.
Filiżanka aromatycznej herbaty

Herbata we wszystkich częściach świata, poza Polską nazywana jest słowem pochodzącym z Chin, czyli cha. Po angielsku „tea”, po niemiecku „tee”, w Rosji „czaj”. W Polsce nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „herba”, czyli zioło. Jest tak, ponieważ kiedyś herbata uznawana była tylko za lecznicze zioło. Sprzedawana była w aptekach, jako środek pomocny w zdrowotnych dolegliwościach. Nie sądzono nawet, że z biegiem czasu stanie się napojem spożywanym codziennie i przez każdego.

 

NAJPOPULARNIEJSZE RODZAJE HERBATY

Można powiedzieć, że jak świat długi i szeroki, tyle jest rodzajów herbat. Z uwagi na kolor liści, stopień ich utleniania oraz kolor naparu herbaty podzielono na:

  • czarną – najpopularniejsza herbata w Europie, pochodząca z rośliny camelia sinensis. Jej napar może mieć różne kolory, od żółtego, po czerwony do brązowego. Najbardziej ceniona jest herbata z pąków i pierwszych liści, natomiast najniższa klasa to pył, który używany jest do produkcji herbat ekspresowych. Herbatę czarną należy parzyć wrzącą wodą od 2 (herbaty o mniejszy listkach oraz ekspresowe) do 5 minut (herbaty o całych listkach). Czarna herbata zawiera dużą ilość kofeiny, dzięki czemu działa pobudzająco, obniża ciśnienie krwi, poprawia pracę układu pokarmowego oraz korzystnie wpływa na przetłuszczającą się cerę.
  • Filiżanka herbaty Filiżanka herbaty
  • zieloną – jest to napój przyrządzany wyłącznie z liści herbaty chińskiej (camelia sinensis). To najpopularniejsza herbata stosowana w dietach odchudzających. Herbatę rozdrobnioną parzy się krótko, a o dużych liściach zdecydowanie dłużej. Każde parzenie zielonej herbaty ma inne właściwości, i tak:
  • pierwszy napar ma delikatny aromat, ale właściwości pobudzające i orzeźwiające,
  • drugi napar – ma właściwości relaksujące i uspokajające, dlatego polecane jest jej picie na noc, wtedy z pewnością korzystnie wpłynie na prawidłowy metabolizm i przyczyni się do skutecznego odchudzania.
  • Herbata miętowa Herbata miętowa
  • białą – ma delikatny, lekko słodki smak. Najlepszej jakości białą herbatę w formie listków wystarczy parzyć ok. 3 minut. Biała herbata ma bardzo dobre właściwości zdrowotne:
  • obniża ciśnienie krwi,
  • pomaga w leczeniu różnych odmian raka,
  • wzmacnia kości,
  • zwiększa odporność naszego organizmu.
  • żółtą – jest to herbata bardzo rzadko spotykana w Polsce. Nazywana jest również herbatą cesarską, ponieważ kiedyś zarezerwowana była tylko dla cesarza Chin. Ma delikatny charakterystyczny smak, nie zawiera kofeiny (jak pozostałe rodzaje herbat), ma właściwości przeciwnowotworowe oraz korzystnie wpływa na nasz układ krążenia.
  • czerwoną – najbardziej charakterystyczna herbata dla Chin i Tajwanu o aromatycznym i korzennym smaku. Jednym z najpopularniejszych rodzajów czerwonej herbaty jest pu-erh, czyli herbata najskuteczniejsza w walce z nadwagą. Specyficzny aromat i najlepsze właściwości herbaty czerwonej uzyskamy przez parzenie jej przez 3 do 7 minut. Herbata ta wzmacnia organizm, wpływa korzystnie na układ nerwowy oraz układ krążenia.
Rozgrzewająca herbata Rozgrzewająca herbata

Herbata towarzyszy nam każdego dnia i bardzo dobrze, bo naprawdę korzystnie wpływa na nasze zdrowie, min. :

  • chroni zęby przed próchnicą (takie właściwości ma regularne picie zielonej herbaty),
  • korzystnie wpływa na naszą sylwetkę (herbata zielona i czerwona),
  • wzmacnia nasz układ odpornościowy,
  • korzystnie wpływa na nasz układ krążenia, obniżając poziom ciśnienia,
  • pomaga w koncentracji,
  • jest pomocna w zatruciach pokarmowych (szczególnie gorzka herbata).

Jak widzimy, herbata jest zdrowa i cenna dla naszego organizmu. Warto tylko poznać poszczególne jej rodzaje i sposoby jej zaparzania, aby w jak najlepszy sposób wydobyć znajdujące się w niej cenne składniki i cieszyć się z jej dobroczynnych właściwości. Musimy tylko pamiętać, aby zbyt długo nie zaparzać herbaty, gdyż traci swoje cenne właściwości i może wywołać nudności, zmęczenie oraz podrażnić błonę śluzową. Dziennie powinniśmy pić maksymalnie do 5 herbat. Szeroki wybór herbat oprócz dobrego smaku i aromatu rozgrzeje i odpręży nasz organizm.

Aromatyczna herbata Aromatyczna herbata

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!