Jak dobrać najlepsze wino do mięsa, posiłku?

Jak dobrać najlepsze wino do mięsa, posiłku?

Wino coraz częściej towarzyszy nam nie tylko podczas spotkań ze znajomymi czy rodziną, ale także w trakcie domowych posiłków. W krajach słynących z wyrobu wina to codzienność, u nas jeszcze nie - ale warto umieć dobrze dobrać odpowiednie wino do rodzaju mięsa czy do konkretnego posiłku - współgrające z daniem głównym wino dodatkowo podkreśli jego smak.

 

Jeszcze do niedawna zasady dobierania wina do konkretnego mięsa były przestrzegane bardzo restrykcyjnie i wszelkie odstępstwa były uważane za błąd w sztuce. Dziś nie podchodzimy do nich tak "twardo" - najważniejsze jest, by całość nam smakowała, choć nadal nie warto odchodzić od kilku najważniejszych reguł - są one bowiem ponadczasowe.

Jak dobrać wino do posiłku? Jak dobrać wino do posiłku?

Kilka podstawowych reguł doboru wina do mięsa, o których zawsze warto pamiętać:

  • Jeśli marynujemy mięso w sosie z dodatkiem wina lub wino stanowi jeden ze składników dania, z zasady do posiłku podajemy to samo wino lub wino zbliżone smakiem. Chodzi o to, by różne rodzaje wina nie "rywalizowały" ze sobą o nasze kubki smakowe - posiłek powinien mieć spójny, jednolity smak z trunkiem;
  • Do mięsa czerwonego (dań z wieprzowiny, wołowiny, baraniny) podajemy wino czerwone, zaś do mięs drobiowych, cielęciny, jagnięciny, ryb lub owoców morza - wina białe;
  • Do cięższych, bardzo sycących potraw z czerwonego mięsa podajemy również cięższe, bardziej wyraziste czerwone wina. Ta sama zasada dotyczy także mięs białych - lekko podany kurczak podkreślamy białym winem deserowym, ale już nadziewane mięso z kurczaka (np. aromatycznym serem) zasługuje na bardziej szlachetne białe wino o bogatym smaku i aromacie;
  • Wino jest alkoholem bardzo regionalnym i często wino z danego regionu najlepiej pasuje do potraw z tego regionu pochodzących;

 

Jak widać z powyższej listy, nie jest wcale tak prosto dobrać najlepsze wino do konkretnej potrawy, bo ważny jest nie tylko rodzaj mięsa, ale także sposób jego przyrządzenia i przyprawienia, a czasem region, z którego dana potrawa pochodzi. Nie zawsze mamy też czas na to, by biegać po sklepach za tym jednym, konkretnym rodzajem wina. Warto więc zapamiętać jedną zasadę, która jest najważniejsza: ważne, żeby smakowało :)

Zasady, poza tą powyższą  - jak powszechnie wiadomo - są po to, żeby je łamać, ale nie zawsze warto. Sztandarowe dania, jak np. wołowina po burgundzku, podane z lekkim białym winem będą "świętokradztwem", a całość może zatracić swoje najważniejsze walory smakowe. Czasem warto jednak pójść w zgodzie z własnym gustem, bo co zrobić, gdy podajemy kurczaka (białe wino), faszerowanego grzybami (do grzybów z zasady podaje się wino czerwone)? Zawsze warto poeksperymentować - bo zasady zasadami, ale najważniejsze jest nasze zadowolenie ze smacznego posiłku, szczególnie gdy chodzi o domowy posiłek, gdzie drobne odstępstwa zostają niezauważalne :)

Jak dobrać wino do posiłku? Jak dobrać wino do posiłku?

Poniżej znajdziecie nasze typy doboru wina do konkretnego mięsa:

  • mięso drobiowe (kurczak, indyk) - białe wytrawne lub półwytrawne wino, chyba że kurczaka wyraziście doprawiamy lub faszerujemy aromatycznymi dodatkami (sery, grzyby) - wtedy można spróbować wina czerwonego;
  • mięso drobiowe z kaczki i gęsi - białe wytrawne wino, chyba że faszerujemy kaczkę owocami, wtedy wino może być półsłodkie lub nawet słodkie;
  • jagnięcina i cielęcina to mięsa delikatne, najlepiej komponujące się z także delikatnymi, lekkimi czerwonymi winami, także tymi deserowymi;
  • mięso wieprzowe lub wołowe - zdecydowanie wino czerwone, wytrawne - bardziej aromatyczne i dojrzałe. Do potraw o spokojnym smaku - taki sam charakter wina, jeśli gustujemy w potrawach ostrzejszych, będziemy potrzebowali wina o większej ilości tanin, które zbalansują smak potrawy;
  • ryby - zdecydowanie wina białe - do owoców morza możemy spróbować podać wino słodkie;
  • dziczyzna - zdecydowanie wina czerwone, zazwyczaj te cięższe, bardziej aromatyczne;
  • dania o bardzo bogatym smaku i aromacie, szczególnie te pochodzące z kuchni hinduskiej czy orientalnej, najlepiej podawać z wytrawnymi białymi winami, nawet jeśli zawierają mięso inne niż kurczaka.

 

Wszystkie powyższe zasady nie powinny być traktowane sztywno - często wręcz trzeba je dostosowywać do konkretnej sytuacji. Dań w trakcie posiłku może być kilka, do każdego z nich może pasować inny rodzaj wina. Tu także są podstawowe reguły - reguł kolejności podawania poszczególnych rodzajów win radzimy się trzymać, bo nieodpowiednia kolejność potrafi "zabić" nasze wrażenia smakowe.

 

Wołowina po burgundzku Wołowina po burgundzku

 

Nie warto podawać wina słodkiego przed wytrawnym, czerwonego przed białym i ciężkiego przed lżejszym. Jeśli chcemy podać w trakcie posiłku kilka różnych rodzajów wina, najpierw zaserwujmy wytrawne - zaczynając od lekkich do tych bardzo bogatych w walory smakowe, zaś na końcu podajmy wino słodkie. Jeśli "w planie" jest szampan - podajemy go na początku lub na końcu - nigdy pomiędzy różnymi winami.

 

Pamiętajmy, że wino podawane do posiłku jest jego integralną częścią. Tak jak dobieramy poszczególne składniki dania na talerzach, tak też powinniśmy zadbać o odpowiedni dobór wina - właściwy wybór sprawi, że posiłek będzie pełniejszy i bardziej bogaty w walory smakowe. Naprawdę nie potrzeba specjalistycznej wiedzy na temat wina, by dobrze dobrać je do określonego rodzaju mięsa. Co nie oznacza, że nie warto eksperymentować - najważniejsze bowiem, żebyśmy to my byli na końcu zadowoleni, a nie autorzy wszystkich tych zasad i reguł :)

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!