Jak dobrać sery jako przekąskę do wina?

Jak dobrać sery jako przekąskę do wina?

Wino i ser to prawdziwie nierozłączna para. Nie od dziś wiadomo, że ser stanowi świetną przekąskę do wina. Podajemy go zazwyczaj w formie "deski serów", czyli kilku rodzajów, które nasi goście wybierają wg własnego upodobania. Ale warto wiedzieć, jakie sery na tej desce podać - to ważne, żeby butelka wina w połączeniu z serową przekąską mogła zamienić się w prawdziwą ucztę dla naszych kubków smakowych.

 

Romantyczny wieczór, spędzany we dwoje czy kameralne spotkanie z przyjaciółmi nie zawsze wymagają specjalnej oprawy i bogato zastawionego stołu. Równie dobrze można przecież miło spędzić czas przy długiej rozmowie czy ulubionym filmie - i oczywiście butelce dobrego wina. A jak jest wino, to i warto przygotować do niego szybką przekąskę - nie ma szybszej niż ser. Lepszej też nie ma :)

Ser należy odpowiednio do wina dobrać - ani jedno ani drugie swoim zbyt wyrazistym smakiem nie może przytłaczać drugiego. Podstawowa zasada brzmi: im bardziej wyraziste, głębokie w smaku wino podajemy, tym bardziej wyrazisty w smaku musi być ser, podawany do niego. Od tej zasady nie ma odstępstw - zawsze dbamy o to, by łagodne wino "przegryzać" łagodnym serem itp. Inaczej albo wyrazisty ser "zabije" smak łagodnego wina, albo na odwrót.

Druga ważna zasada podawania wina i sera: wino podajemy schłodzone, natomiast sera nie serwujemy prosto z lodówki. Wina czerwone lekko schładzamy w lodówce ok.30 minut przed podaniem, natomiast wina białe i szampany podajemy schłodzone, prosto z lodówki. Ser natomiast powinien być wyjęty z lodówki ok.40-50 minut przed podaniem - by nabrał swej naturalnej konsystencji. Dopiero wtedy też kroimy go w plastry czy kostkę.

Sery

 

JAKI SER PASUJE DO JAKIEGO WINA?

  • popularne u nas krowie sery typu cheddar czy gouda najlepiej pasują do win czerwonych, produkowanych z równie popularnych szczepów: cabernet sauvignon czy merlot. Do tych win, szczególnie bardziej wiekowych i dojrzałych, będą pasowały także sery wędzone, np. oscypek;
  • dojrzałe, twarde sery, np. łatwo dostępne u nas parmezan czy grana padano to najlepszy wybór do jakościowych win, co najmniej kilkuletnich
  • sery pleśniowe o bardzo intensywnym aromacie (takie prawdziwie "śmierdzące :)), np. roquefort czy polski lazur - z niebieską pleśnią - są najlepszym dodatkiem do win słodkich, takich jak porto czy węgierski tokaj. Intensywna słodycz trunku świetnie komponuje się ze smakiem tych serów, a intensywne doznania nawzajem się znoszą. Do takich win świetnie pasują także sery owcze;
  • kremowe sery typu brie czy camembert zdecydowanie podajemy do szampana (i jego odpowiedników - prosecco, cava - z innych niż Francja krajów)
  • sery białe, takie jak mozzarella, feta czy tłusty twaróg są świetnym dodatkiem do białych win, zwykle dużo łagodniejszych w smaku niż wina czerwone. Do białego wina cudownie pasują też sery kozie;

 

Możliwości jest o wiele więcej - warto wspomnieć, iż do wina oprócz sera można podać różne inne przekąski. I to często całe kompozycje przekąsek, zawierając ten sam rodzaj sera, pasują do różnych win. Np. półtwarde sery typu gouda czy emmentaler możemy podać z dodatkiem owoców (np. gruszek) do wina białego, ale z szynką do wina czerwonego. Ser podawany w towarzystwie orzechów czy salami, będzie pasował do obu rodzajów wina.

Nie pozwólmy jednak, by łączenie wina z serowymi przekąskami przesłoniło nam całą radość ze spotkania z przyjaciółmi czy ukochaną osobą. Czasem warto po prostu poeksperymentować - lub zastosować najprostszą zasadę - sery edamski czy gouda są na tyle neutralne, że możemy je podać do każdej butelki wina.

Dla amatorów serów eksperymentowanie z połączeniami z winem będzie dodatkową frajdą. Nie sposób bowiem wymienić wszystkie możliwe dobre połączenia - a przecież dodatkowo dużo zależy od naszego smakowego gustu oraz od wielu innych czynników, jak np. od świeżości sera, którego smak i aromat potrafi się zmieniać w miarę zbliżania się do terminu przydatności do spożycia.

Deska serów to wyśmienita przekąska do wina. Często podajemy je w towarzystwie owoców, dobrych jakościowo szynek czy wyrazistych smakowo wędlin. Wg wielu najlepszym połączeniem wina i sera jest połączenie... geograficzne - wina i sery z jednego regionu ponoć najlepiej do siebie pasują. Ale to już dla bardziej zainteresowanych - na co dzień wystarczy trzymać się podziału, przedstawionego w punktach powyżej.

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!