Jak przygotować słoiki na przetwory?

Jak przygotować słoiki na przetwory?

Rozpoczął się sezon na przygotowywanie domowych przetworów, który potrwa aż do jesieni. Warto skorzystać z darów ogrodów oraz lasów i przygotować spiżarnię pełną witamin, a także minerałów na zimę.

 
W pożywieniu dostępnym zimą brakuje niektórych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, stąd też wyższa zapadalność na różne choroby. Dzięki odpowiedniej diecie możemy wzmocnić nasze ciało i uchronić się przed przeziębieniami.
Kiedy w warzywniakach zaczyna brakować świeżych warzyw i owoców, wystarczy sięgnąć po słoiki z przetworami. Owoce i warzywa zamknięte w słoikach można oczywiście kupić, ale to nie to samo, co przetwory domowej roboty, bez konserwantów, przygotowane według sprawdzonych receptur, zgodnie z naszymi upodobaniami kulinarnymi.

 

Jakie cechy powinny mieć dobre słoiki na przetwory?

Zaopatrując się w słoiki do zapraw, musimy pamiętać o tym, że tego typu naczynia muszą mieć dostatecznie grube ścianki i szczelne, nierdzewiejące zamknięcia. Szkło nie powinno być wyszczerbione ani pęknięte, nie może też zawierać skaz. Zbyt cienkie lub wadliwe szkło popękałoby w procesie pasteryzacji, a jeśli zakrętka lub korek będą nieszczelne, do słoika bardzo szybko powtórnie przedostaną się bakterie, może też wytworzyć się pleśń.

 

Słoiki na przetwory.

Jak przygotować słoiki?

Warto pamiętać, że o powodzeniu naszych zapraw decyduje nie tylko jakość surowców, różnego rodzaju gadżety oraz poprawnie przeprowadzona pasteryzacja – znaczącym krokiem w całym tym procesie jest sama czynność związana z przygotowaniem słoików na przetwory, a więc ich wyparzenie.

Lejek do słoików Lejek do słoików

Nasuwa się jednak pytanie, dlaczego właściwie należy wyparzyć słoiki, skoro sam proces pasteryzacji zabija bakterie, gdyż przebiega w temperaturze 100°C?

Odpowiedź jest prosta. Wrzątek, para wodna oraz gorące powietrze zabijają bakterie za pierwszym razem, ale wybicie ich form przetrwalnikowych (stan spoczynku, który umożliwia im przetrwanie w niekorzystnych warunków) wymaga powtórzeń. Dlatego sam proces pasteryzacji powinien być wsparty przez wyparzanie.

 

Domowe sposoby na wyparzanie słoików Domowe sposoby na wyparzanie słoików

Domowe sposoby na wyparzanie słoików

Lokale gastronomiczne wyposażone są w profesjonalne wyparzarki do naczyń, w których świetnie sterylizuje się również słoiki . My możemy zrobić to domowymi sposobami, wykorzystując wrzątek, piekarnik, zmywarkę do naczyń, kuchenkę mikrofalową albo spirytus.

  1. Wrzątek i gorąca para
  • Słoiki o temperaturze pokojowej należy ustawić na równej powierzchni, a następnie zalać wrzątkiem i pozostawić na 10-15 minut. Oczywiście gorące słoiki muszą stać na takiej powierzchni, której nie nadtopią. Do tego celu świetnie nada się zlew. Sprawdzi się również duży garnek , blacha, a także mata pod gorące garnki.

Po ostrożnym wylaniu wody najlepiej bezzwłocznie przystąpić do zaprawiania. Nie należy wycierać słoików, bo zniszczyłoby się w ten sposób efekt wyparzania – na szmatce znajdują się drobnoustroje, których przecież chcemy się pozbyć, aby produkty spożywcze umieszczone w słoiku nie uległy zepsuciu za ich sprawą.

  • Słoików nie trzeba zalewać wodą uprzednio zagotowaną w czajniku. Można umieścić je w dużym naczyniu, np. w specjalnym garnku do pasteryzacji i wyparzania słoików, a następnie zalać wodą i zagotować. Kiedy woda zacznie wrzeć, czekamy jeszcze 10 minut, po czym wyjmujemy słoiki za pomocą chwytaka i przystępujemy do zaprawiania.
  • Można też wykorzystać gorącą parę z czajnika. Gdy woda się zagotuje, należy zdjąć gwizdek i – utrzymując wrzenie – „zamykać” otwór czajnika słoikami. Każdy słoik należy przytrzymywać nad parą przez ok. 3 minuty.
Garnek do pasteryzacji słoików Garnek do pasteryzacji słoików

 

  1. Piekarnik

Do wyparzania, podobnie jak do pasteryzacji, można wykorzystać piekarnik. Umyte i wysuszone słoiki, a także szklane wieczka wecków wystarczy ułożyć na blasze w zimnym piekarniku i ustawić temperaturę na ok. 100°C . Pozostawiamy je w nim na ok. pół godziny.

Zdezynfekowane słoiki należy ostrożnie wyjąć, używając rękawicy lub łapki kuchennej (najlepiej silikonowej).

Zakrętki do słoików typu twist z nadrukiem Zakrętki do słoików typu twist z nadrukiem

 

    3. Zmywarka

    Najwyższa temperatura zmywania w zmywarkach domowych wynosi 70-75°C, więc program do mycia zaschniętych i tłustych naczyń można spokojnie wykorzystać do wyparzania. Oczywiście do zmywarki wkładamy już umyte słoiki i nie dodajemy żadnych detergentów. Razem ze słoikami możemy wysterylizować odpowiednio ułożone zakrętki czy też wieczka do weków bez sprężyn i uszczelek.

    Metoda ta jest bardzo prosta i wygodna. Po prostu układamy szkło w zmywarce, włączamy program o najwyższej temperaturze mycia, nie dodając żadnych detergentów, i wyjmujemy słoiki gotowe do zaprawiania. Warto zauważyć, że zmywarka pod koniec programu suszy naczynia, więc słoiki będą wysterylizowane i na mokro, i na sucho.

    Alkohole i kwaski cytrynowe, zawarte w środkach nabłyszczających, dodatkowo wysterylizują szkło.

     

    4. Kuchenka mikrofalowa

    Jeżeli zależy Ci na szybkim wyparzeniu słoików , a nie przygotowujesz dużej ilości przetworów, możesz skorzystać z kuchenki mikrofalowej. Wystarczy ułożyć na talerzu słoiki do ¾ wysokości zalane wodą (aby nie wykipiała) i włączyć mikrofalówkę na 2-3 minuty, ustawiając najwyższą moc.

    Uwaga! Do mikrofalówki nie wkładamy metalowych elementów, więc zakrętki muszą być wyparzone osobno, w gorącej wodzie.

     

    5. Spirytus

    Aby wysterylizować szkło, można wykorzystać bakteriobójcze właściwości alkoholu i zdezynfekować nim całe słoiki - nie tylko ranty przed zakręceniem, jak to robiły nasze babcie. Do tego celu najlepiej nadaje się spirytus 70-procentowy. Wystarczy przepłukać nim słoiki  jeden po drugim albo nasączyć czysty, papierowy ręcznik i przetrzeć szkło.

    Spirytus zabije bakterie, ale nie ich formy przetrwalnikowe, dlatego warto dodatkowo (choć na krótko) poddać słoiki działaniu temperatury ok. 100°C, na mokro lub na sucho.

    Słoiki na domowe dżemy i konfitury Słoiki na domowe dżemy i konfitury

     

    Kilka przydatnych informacji

    Niezależnie od tego, jaki sposób dezynfekcji słoików wybierzemy, należy pamiętać o kilku istotnych rzeczach:

    • Nie wolno narażać słoików na szok termiczny, na który szkło nie jest odporne. Słoiki wkładamy do zimnego piekarnika i stopniowo podgrzewamy, a zimne szkło doprowadzamy do temperatury pokojowej, zanim zalejemy je wrzątkiem.
    • Słoiki nie są wykonane ze szkła żaroodpornego, więc nie powinno się stosować do ich sterylizacji temperatur wyższych niż 100°C, bo mogą popękać.
    • Metalowe zakrętki najlepiej jest wyparzyć osobno, gotując w garnku przez ok. 10 minut. Jednak przed przystąpieniem do tego procesu należy sprawdzić, czy nie są uszkodzone, bo zardzewieją.
    • Gumowe uszczelki i metalowe sprężyny od weków najlepiej po prostu umyć w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu tuż przed pasteryzacją. Sprężyny dobrze jest przetrzeć suchą szmatką, aby nie zardzewiały.
    Witaminy z domowej spiżarni Witaminy z domowej spiżarni

    Oferowane przez nas produkty możesz kupić w obniżonych cenach - wystarczy, że skorzystasz z aktualnie dostępnych kodów rabatowych


 

Przeczytaj również

Przydatne produkty