Jak przygotować tradycyjny polski bigos?

Jak przygotować tradycyjny polski bigos?

Bigos to tradycyjna potrawa, która gości na naszych stołach z okazji świąt i innych rodzinnych uroczystości. Sposobów przygotowania bigosu  jest tyle, ile gospodyń domowych. Jednak jedno jest pewne, wszystkie przepisy zawierają jednakowe, główne składniki. Każdy bigos przecież składa się z kapusty, mięsa i suszonych grzybów.

 

Bigos to tradycyjna potrawa w kuchni staropolskiej. Pochodzenie samego słowa bigos dla wielu językoznawców jest niejasne. Przypuszcza się, że pochodzi z języka niemieckiego begossen, begießen (oblać, polać) i beigießen (dolać) lub też z języka włoskiego bigutta (kociołek do warzenia rosołu). W dawnych czasach słowa tego używano do określania sposobu krojenia, nawet bardziej siekania. Istnieje również teoria, że słowo bigos oznacza dwoistość smaku. „Bi” to podwójny, a „gos” to smak, czyli połączenie białej, świeżej kapusty z kapustą kiszoną.

Przygotowanie bigosu wymaga poświęcenia sporo czasu, no i oczywiście dużego garnka. Przepisów na bigos jest niezliczona ilość, ale składniki są podobne, i tak:

  • każdy przepis na bigos opiera się na kapuście kiszonej i świeżej, w różnych proporcjach; oczywiście można go też przyrządzić tylko z kapusty kiszonej lub tylko ze świeżej,
  • Kiszona kapusta.
  • kolejnym ważnym składnikiem jest mięso; im więcej gatunków mięsa i wędlin, tym smak naszej ulubionej potrawy będzie lepszy; w zależności od naszych upodobań możemy dodawać wieprzowinę, wołowinę, dziczyznę, wędzony boczek czy kiełbasę; musimy jednak pamiętać, żeby nie przesadzać z dodawaniem „resztek z lodówki”, aby nie zepsuć całej koncepcji. Oczywiście mięso powinno być już upieczone, a boczek czy inne wędliny podsmażone,
  • wyjątkowego aromatu naszemu smakołykowi dodają suszone grzyby, które trzeba namoczyć, ugotować i pokrojone razem z wywarem dodać do kapusty i mięsa,
  • aby podnieść walory smakowe bigosu można go podlać czerwonym wytrawnym winem, oczywiście z umiarem, aby nie ugotować zupy z kapustą :),
  • w zależności od naszych upodobań czasami dodaje się suszone śliwki,
  • w każdym bigosie oczywiście obowiązkowo muszą znaleźć się przyprawy, czyli: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
  • smaku dodaje mu również cebula, koncentrat pomidorowy.
Tradycyjny bigos Tradycyjny bigos

Proporcje składników, jakich użyjemy do ugotowania bigosu, zależą od nas. Najważniejsze, żeby nam smakował, bo przecież każdy ma swój gust i sam decyduje czy bigos ma być łagodniejszy, czy bardziej kwaśny. Niezależnie jak go przygotujemy, wiele gospodyń domowych uważa, że najlepiej smakuje kilkakrotnie odgrzewany. Wtedy nabiera wyjątkowego, charakterystycznego smaku i zapachu. Przecież sekret pysznego staropolskiego dania tkwi w „przegryzieniu się” wszystkich smaków. Aby przez dłuższy czas móc cieszyć się ulubionym przysmakiem, warto przechować go w słoikach czy też zamrozić. Najlepszy i najczęściej podawany bigos to bigos na ciepło z kromką świeżego, chrupiącego chleba.

Tradycyjny bigos Tradycyjny bigos

Inne popularne rodzaje bigosu to:

  • litewski – rodzaj bigosu, którego główne składniki to kapusta i winne, kwaśne jabłka
  • hultajski – charakteryzuje się dodatkiem drobno posiekanego mięsa i dużą ilością słoniny
  • myśliwski – zawiera dziczyznę, a dokładniej mięsa z sarny lub zająca oraz jagody jałowca (jałowiec zawsze wykorzystywany był w ciężkostrawnej kuchni staropolskiej, podczas wędzenia mięs i przyprawiania dziczyzny czy grochu)
  • węgierski – bigos doprawiany ostrą papryką i dużą ilością śmietany

Bigos to potrawa, która stała się inspiracją dla wielu kucharzy i gospodyń domowych. Daje ogromne możliwości łączenia różnorodnych składników w różnych proporcjach, przyprawiając je odpowiednio  do smaku. Bardzo lubimy eksperymentować w kuchni i tworzyć własne propozycje potraw. W ten sposób z uwagi na fakt połączenia ze sobą różnych, pokrojonych składników nowe potrawy, często nawet niezawierające kapusty nazywamy też bigosem. Z takich eksperymentów powstał, np. bigos cygański, którego główne składniki to: mielone mięso, pieczarki, ogórki i papryka. Z pewnością każdy z nas ma swoją własną recepturę, według której przygotowane dania zachwycają podniebienia naszych najbliższych.

Uwielbiany przez wszystkich bigos ma również swoje święto. 20 stycznia obchodzimy „Dzień Bigosu”, święto potrawy, która na polskich stołach gości od pokoleń. Towarzyszy nam podczas różnych uroczystości i zawsze cieszy się tą samą, ogromną popularnością.

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!