Jak ułożyć sztućce? Stołowy "savoir vivre"

Jak ułożyć sztućce? Stołowy "savoir vivre"

Prawidłowe ułożenie sztućców na stole bywa kłopotliwe, szczególnie jeśli dań (a co za tym idzie sztućców) jest wiele. Im więcej potraw - a także im lepsze chcemy zrobić wrażenie na gościach - tym wątpliwości stają się większe. W istocie prawidłowe rozmieszczenie sztućców nie jest tak tajemnicze jak mogłoby się wydawać.

 

Jak ułożyć sztućce na stole Jak ułożyć sztućce na stole

Niezależnie od tego, ile dań serwujemy, a co za tym idzie ile przyrządów będziemy musieli rozdysponować, podstawowa zasada mówi, że sztućce powinny być ułożone w kolejności spożywania potraw – do przystawki po skrajnych, zewnętrznych stronach do dania głównego po stronie wewnętrznej czyli jak najbliżej talerza. Kolejność ułożenia sztućców jest zawsze taka sama jak kolejność potraw. Pierwszym daniem jest zazwyczaj przystawka, zatem nóż i widelec do niej układamy jako pierwsze, najdalej od talerza.

Inną ważną zasadą, której powinniśmy się trzymać, jest układanie noży zawsze po prawej stronie talerza a widelca po lewej stronie. Wyjątkiem od tej reguły jest nóż do masła układany na talerzyku do pieczywa w górnym lewym rogu.

Najbliżej talerza kładziemy sztućce do danie głównego. Po prawej stronie nóż, po lewej widelec. Nóż zawsze układamy ostrzem w kierunku talerza, widelec ząbkami w górę.

Jak ułożyć sztućce na stole Jak ułożyć sztućce na stole

Jeżeli w menu jest ryba, nóż do niej powinien zaleźć się po prawej stronie talerza, dokładając od zewnętrznej strony - czyli inaczej mówiąc po prawej stronie noża do dania głównego. Analogicznie układamy widelec do ryby po lewej stronie talerza od strony zewnętrznej. Dzisiejszy savoir-vivre nie dopuszcza podawania dwóch widelców do dan rybnych.

Łyżkę do zupy kładziemy po prawej stronie talerza (większość ludzi jest praworęczna) od strony zewnętrznej, następnie sztućce do przystawki na skrajnie zewnętrznych miejscach, nóż po prawej, widelec po lewej.

Spornym pozostaje temat sztućców do deseru. Wg jednej wersji łyżeczkę i widelczyk do ciasta umieszczamy na stole dopiero po podaniu dania głównego, a według innej nieelegancko jest donosić sztućce podczas przyjęcia i wszystkie powinno znaleźć się na stole już na początku spotkania. Oba układy są dopuszczalne. Łyżeczkę i widelczyk do ciasta układamy powyżej talerza – widelczyk bliżej talerza skierowany w prawo, łyżeczka skierowana w lewo.

Jak ułożyć sztućce na stole Jak ułożyć sztućce na stole

Z lewej strony zastawy lub na talerzyku kładziemy złożoną w trójkąt serwetkę. Szklankę lub kieliszki do wody lub wina stawiamy po prawej stronie. Kieliszki rozmieszczamy, rozpoczynając od kieliszka do wody, poprzez kieliszek do szampana, wina czerwonego na kieliszku do białego wina kończąc.

Kieliszek na napój do dania głównego powinniśmy ustawić nad czubkiem noża. Kieliszek na napój do przekąsek powinien stać nieco niżej i na prawo od kieliszka do dania głównego. Kieliszek do trzeciego napoju powinien stać powyżej obu pozostałych lub na lewo od kieliszka do dania głównego.

Sztuka układania sztućców na domowym stole nie jest - jak widzisz - żadną wiedzą tajemną, dostępną tylko dla "wybrańców". Nie jest też specjalnie skomplikowana - wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Nie się też nie stanie, jeśli w domowych warunkach (np. ze względu na ograniczone miejsce na stole) tę czy inną zasadę nieco nagniemy. Wszak najważniejsze jest, by domowe przyjęcie zostało zapamiętane przez świetną atmosferę i zabawę.

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!