Jak wybrać deskę do krojenia?

Jak wybrać deskę do krojenia?

Samodzielne przygotowywanie posiłków wymaga nie tylko dobrych i sprawdzonych przepisów, ale też funkcjonalnych i pomocnych naczyń i akcesoriów kuchennych. Jednym z podstawowych i niezbędnych elementów wyposażenia każdej kuchni jest deska do krojenia.

Przeznaczenie, różnorodność materiałów i rozmiarów oraz dodatkowe funkcje - według tych warunków warto dobierać deskę odpowiednią do swoich potrzeb. Funkcjonalna deska pomoże Ci w przygotowaniu każdego posiłku: śniadania, obiadu czy kolacji i sprawi, że krojenie pieczywa, mięsa, warzyw czy owoców stanie się proste i wygodne.

Deska do krojenia Altom Design bambusowa?

CZYM KIEROWAĆ SIĘ PRZY WYBORZE DESKI DO KROJENIA?

Z pozoru prosta, zwyczajna deska, ale na jej dobry wybór warto poświęcić odrobinę czasu. Wybierając deskę do krojenia, musisz zastanowić się, jakie kryteria powinna spełniać. Zwróć uwagę na jej właściwości, które mogą znacznie ułatwić codzienne czynności.

Odpowiednia deska do krojenia powinna być przede wszystkim:

  • praktyczna – deska kuchenna ma różnorodne zastosowania – używamy jej do krojenia, siekania, serwowania, przenoszenia, a nawet do miażdżenia i rozbijania różnego rodzaju produktów. Każda deska kuchenna zapewni czystość i porządek podczas przygotowywania posiłków oraz ochroni blat przed uszkodzeniem.
  • higieniczna – odpowiednie materiały odporne na działanie i rozwój bakterii wykorzystane przy produkcji desek zapewnią im trwałość, higieniczność, łatwość w utrzymaniu w czystości oraz bezpieczeństwo dla naszego zdrowia.
  • antypoślizgowa – deska nie może mieć śliskiej powierzchni, musi stabilnie utrzymywać się na kuchennym blacie, aby zapobiec niebezpiecznym wypadkom podczas krojenia, dlatego też deski często posiadają silikonowe elementy antypoślizgowe, które pomagają „przytwierdzić” je do blatu.

Porada: Jeżeli deska nie ma właściwości antypoślizgowych, ani też nie jest wyposażona w dodatkowe „przyssawki”, możesz umieścić pod nią zwilżoną ściereczkę czy ręcznik lub na jej końce założyć kilka sztuk tzw. gumek recepturek, aby zwiększyć jej przyczepność do blatu.

  • solidna, wytrzymała i odporna na zarysowania – deska do krojenia nie może być przedmiotem jednorazowego użytku – wszak używamy jej codziennie, często nawet kilka razy dziennie. Dlatego też bardzo ważne jest, aby deska została solidnie wykonana z materiałów jak najlepszej jakości, które zapewnią jej długą żywotność.
  • wygodna, komfortowa i ergonomiczna – taka deska powinna posiadać wygodną rączkę oraz odpowiednio dużą powierzchnię, która zapewni pewny chwyt deski oraz komfort podczas krojenia i przenoszenia.
  • estetyczna – deski do krojenia coraz częściej są przez nas eksponowane, gdyż oprócz swojego praktycznego zastosowania mogą posłużyć również do atrakcyjnego serwowania potraw (deska do serów czy wędllin ) oraz jako ozdoba kuchennego królestwa. Różnorodność materiałów, kształtów i kolorów sprawia, że deskę możemy dopasować do preferowanego stylu. Doskonale w tej roli sprawdzą się designerskie deski ceramiczne.
Deska do serów i wędlin z kloszem Deska do serów i wędlin z kloszem
Deska wędlin Deska wędlin

Ponadto deski do krojenia mogą posiadać dodatkowe funkcje, które jeszcze bardziej ułatwią nam przygotowywanie posiłków.

  • możliwość złożenia deski - niezwykle innowacyjnym rozwiązaniem jest składana deska do krojenia. Nowoczesna, ale niezwykle wygodna deska wyposażona jest w dodatkowe „załamania”, dzięki którym wrzucisz wszystkie pokrojone składniki bezpośrednio do garnka bez ryzyka ich rozsypania.
  • elastyczność – w kuchni często zamiast tradycyjnej deski wykorzystujemy cienkie i giętkie maty. Możemy z łatwością zwinąć ich brzegi i również przenieść pokrojone składniki bezpośrednio do garnka czy patelni bez ryzyka ich rozrzucenia. Ponadto mata nie przesuwa się po powierzchni blatu, zatem może stanowić również antypoślizgowy podkład pod standardową deskę do krojenia.
  • dodatkowe „rowki” – wyciekający z krojonych mięs, owoców i warzyw sok to najczęstszy problem, z jakim spotykamy się podczas gotowania. Z pomocą przychodzą wtedy deski wyposażone w dodatkowe „rynienki” na obrzeżach, do których ściekają wszystkie płyny.
  • ostrzałka – nowoczesnym rozwiązaniem jest wyposażenie deski w ostrzałkę. Pozwala to na bezpośrednie naostrzenie noża, bez sięgania po oddzielną ostrzałkę. Najczęściej umieszczana jest ona w rączce deski.
  • stojak – ze względów higienicznych powinniśmy posiadać kilka desek, które wykorzystamy: jedne do krojenia pieczywa, jedne do mięsa, a jeszcze inne do owoców czy warzyw. Idealne rozwiązanie to deski na stojaku. Kilka desek nawet w różnych kolorach mamy zawsze pod ręką w jednym miejscu.
Komplet desek kuchennych ze stojakiem Komplet desek kuchennych ze stojakiem
  • szuflady / pojemniki – obecnie dostępne są również deski do krojenia doposażone o specjalne, wysuwane pojemniki. Te pomysłowe „szufladki” umożliwiają przechowywanie pokrojonych jarzyn czy też owoców, a następnie proste ich przeniesienie do garnka czy też miseczki. Do pojemniczka można również „zsuwać” obierki i odpady, dzięki czemu na desce oraz blacie panuje porządek.

NAJPOPULARNIEJSZE DESKI DO KROJENIA. JAKIE WARTO MIEĆ W SWOJEJ KUCHNI I DLACZEGO?

Jak wiele produktów, tak i deska do krojenia wykonana jest z różnych materiałów, a co za tym idzie - ma swoje wady i zalety. Każdy powinien wybrać deskę odpowiednią do swoich potrzeb.

Często wiele osób uważa, że jedna deska wystarczy do pokrojenia różnych składników. Jednak dobrze jest posiadać kilka, różnorakich desek. W naszych kuchniach najczęściej goszczą:

  • deski drewniane – to jedne z najpopularniejszych desek pojawiających się w naszych domach. Najczęściej wykonane są z buku, dębu, jesionu, cisu lub gruszy. Im twardszy rodzaj drewna, tym lepsza deska. Najtwardsze deski wykonane są z hebanu i kokosu.

Drewniana deska ma naturalne właściwości antybakteryjne, dlatego też jest higieniczna. Należy jednak pamiętać o jej dokładnym myciu i wycieraniu do sucha, ponieważ drewno szybko wchłania wodę i wtedy zwiększa się ryzyko rozwoju zarazków. Brak odporności na wilgoć może powodować uszkodzenia drewna i w rezultacie namnażanie się bakterii w miejscach pęknięć i przedostawania się ich do przygotowywanych posiłków.

Ich najważniejszą zaletą jest fakt, iż nie tępią noży, a ponadto mają właściwości zasklepiania drobnych nacięć. Zalecane są do krojenia suchych produktów jak, np. pieczywo.

Podczas krojenia produktów barwiących oraz o intensywnym zapachu drewno przyjmuje ich kolory i aromaty.

Z uwagi na materiał wykonania desek drewnianych nie można myć w zmywarce. Zaleca się mycie ręczne z użyciem samej wody lub z dodatkiem soku z cytryny albo soli.

Ponadto drewniana deska to oryginalna i efektowna ozdoba Twojej kuchni.

Deska do krojenia dębowa Deska do krojenia dębowa
  • deski bambusowe – to ekologiczne deski, wykonane z 100% naturalnego materiału, jakim jest sprasowana trawa bambusowa. Bambus jest dużo lżejszy niż drewno, dlatego tak popularne jest tworzenie z niego wygodnych i funkcjonalnych desek do krojenia. Deski bambusowe są niezwykle trwałe i wytrzymałe; nie tępią noży i nie chłoną wody. Jednak po każdym umyciu warto taką deskę wytrzeć do sucha.
Deska do krojenia Altom Design bambusowa Deska do krojenia Altom Design bambusowa
  • deski z tworzywa sztucznego – to jedne z najtańszych i najlżejszych desek do krojenia. Nie wchłaniają wody ani nie przyjmują zapachów krojonych produktów. Ponadto nie tępią noży. Z uwagi na materiał wykonania łatwo je zarysować, co zwiększa ryzyko pojawienia się bakterii w powstałych rowkach. Jednak możliwość mycia w zmywarce zapewnia dokładne umycie całej powierzchni deski, przez co skutecznie ją zdezynfekujemy. Powstałe zarysowania często wyglądają nieestetycznie, zatem zmuszeni jesteśmy częściej wymienić deskę na nową. Różnorodność kształtów, wzorów i kolorów daje nam wiele możliwości wyboru.
Deska do krojenia Deska do krojenia
  • deski szklane – są niezwykle higieniczne, nie chłoną wody, ani zapachów, szybko wysychają oraz nadają się do mycia w zmywarce. Nie da się ich porysować, jednak tępią noże. Jeżeli się nie potłuką (wykonane z hartowanego szkła w przypadku upadku rozbijają się na małe, drobne kawałki) to przez długie lata zachowają swój nieskazitelny wygląd. Dostępne w wielu wzorach i kolorach deski szklane, często używane są jako podkładki pod gorący garnek, gdyż pięknie prezentują się na kuchennym stole.
Deska do krojenia i serwowania szklana Deska do krojenia i serwowania szklana
  • deski ceramiczne – wyróżniają się nowoczesnym i oryginalnym designem, przez co stanowią niezwykłą dekorację kuchennego wnętrza. Niestety deski ceramiczne nie nadają się do krojenia – ostrze noża może zniszczyć ich szklistą powierzchnię. Ponadto łatwo je potłuc. Doskonale za to sprawdzą się jako podkładka pod gorący garnek oraz jako deska do serwowania serów, wędlin i przekąsek. Posiadają higieniczną i łatwą w utrzymaniu w czystości powierzchnię, do której nie przywiera serwowane jedzenie.
Deska do serwowania ceramiczna Altom Design Urban Jungle Deska do krojenia i serwowania szklana
Deska ceramiczna Altom Design, dekoracja Gazpacho Deska ceramiczna Altom Design, dekoracja Gazpacho
  • deski kamienne (z marmuru lub granitu) – to niewątpliwie trwałość na długie lata. Ich elegancki i ponadczasowy wygląd sprawia, że doskonale prezentują się na kuchennym blacie. Są trwałe, odporne na zarysowania oraz higieniczne. Nie chłoną wody, nie przebarwiają się, ani też nie pochłaniają zapachów. Niestety pomimo oryginalnego wyglądu kamienna deska to jedna z najcięższych desek. Ponadto tępi ostrze noży, które dodatkowo ślizga się po jej powierzchni.

WŁAŚCIWA PIELĘGNACJA I KONSERWACJA DESEK DO KROJENIA

Aby deski na dłużej zachowały swoje właściwości i nieskazitelny wygląd konieczna jest ich właściwa pielęgnacja i konserwacja. Najskuteczniejsze metody to:

  • sól – drewniane deski chłoną zapachy i kolory krojonych produktów. Skuteczną metodą na ich rozjaśnienie oraz likwidację aromatów jest sól. Umytą, niewysuszoną deskę dokładnie posypujemy solą i pozostawiamy na noc. Sól nie tylko zmniejszy przebarwienia, „wyciągnie” zapachy, ale i osuszy deskę, a także zdezynfekuje jej powierzchnię. Ten sposób pielęgnacji stosuj raz na tydzień.
  • oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub słonecznikowy – drewniana deska wymaga odpowiedniej konserwacji, dlatego przed pierwszym użyciem oraz co 3-4 tygodnie deskę powinniśmy smarować olejem. W ten sposób zabezpieczymy ją przed wilgocią oraz unikniemy jej rozklejenia. Po dłuższym użytkowaniu również warto natrzeć olejem deskę bambusową – pozwoli to na „zasklepienie” powstałych zarysowań.
  • sok z cytryny – jest doskonały do pozbycia się przykrego zapachu – po dokładnym umyciu deski, należy natrzeć ją sokiem z cytryny.
  • woda z octem – powstałe na desce przebarwienia usuniesz mocząc deskę w wodzie z octem (zalecane w przypadku desek plastikowych).

Należy pamiętać, aby wszystkie deski, niezależnie od materiału wykonania umyć po każdorazowym użyciu oraz dokładnie wytrzeć do sucha.

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!