Jak wybrać dobre noże ?

Jak wybrać dobre noże ?

Kompletując wyposażenie kuchni, często największą uwagę skupiamy na garnkach, porcelanie czy szkle. Noże nierzadko traktowane są po macoszemu. Zadowalamy się przypadkowo wybranym zestawem noży lub kompletnym blokiem, bo w końcu to „tylko” noże. Nad czym się zastanawiać?

 

Dobry nóż jest trwały!

Wbrew pozorom jest nad czym myśleć! Dobry nóż stanie się najwierniejszym towarzyszem w kuchni zawodowca, gospodyni domowej a nawet „niedzielnego” kucharza. Najważniejszym aspektem, nad którym powinniśmy się pochylić, jest materiał z jakiego jest wykonane ostrze.

Najbardziej popularnym rozwiązaniem jest oczywiście stal nierdzewna. Do wyboru mamy wyjątkowo wytrzymałą stal utwardzaną tytanem, odporną na wykruszenie czy pękanie stal molibdenowo-wanadową, utwardzaną stal wysokowęglową, a także stal pokrytą nieprzywierającą powłoką teflonową.

Należy zwrócić uwagę, aby nóż był wykonany z wysokiej jakości materiału, z dbałością o szczegóły. Dobry nóż jest sztywny i stabilny. Jeżeli bez trudu możemy wyginać ostrze noża, zostawmy go na sklepowej półce.  Takim nożem nie da się kroić ani szybko, ani wygodnie.

Dobry nóż jest kuty z jednego kawałka materiału, dzięki czemu jest trwalszy i ma lepsze właściwości tnące. Z nożami stalowymi coraz odważniej konkurują noże ceramiczne. Są one wyjątkowo ostre, jednak stosunkowo kruche i delikatne. Najlepiej przechowywać je w dołączonych osłonkach na ostrze.

Jak wybrać dobre noże ? Jak wybrać dobre noże ?

Nie bez znaczenia jest też materiał z którego wykonana jest rękojeść. Najczęściej jest to tworzywo termoplastyczne, polimer (POM), perforowana stal lub różne rodzaje nienasiąkającego drewna. Rękojeść powinna być przede wszystkim odporna na uszkodzenia, pękania i zużycie oraz charakteryzować się niską absorpcją wilgoci.

 

Dobry nóż jest ergonomiczny!

Podstawowym narzędziem, którego nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni, jest nóż szefa kuchni. Pozwala on na krojenie i szatkowanie tzw. ruchem kołyskowym, co bardzo ułatwia i usprawnia prace w kuchni. Żeby dobrze się z nim pracowało, powinien być odpowiednio wyprofilowany i wyważony. Patrząc na niego z boku, ostrze powinno być lekko eliptyczne i zapewniać płynny, stabilny ruch ręki.

Niektóre noże np. z linii Sako marki Gerpol posiadają kute podparcie przy rękojeści, co umożliwia wygodny i bezpieczny uchwyt oraz zapewnia miejsce na palce, tak aby nie uderzać nimi o deskę w czasie krojenia.

Jak wybrać dobre noże ? Jak wybrać dobre noże ?

 

Dobry nóż jest ostry!

Jest to oczywistość, której tłumaczyć nie trzeba. Nóż powinien być tak naostrzony, żeby umożliwiał krojenie warzyw czy mięsa przy użyciu tylko niewielkiego nacisku. Za dobre cięcie odpowiedzialne jest ostrze, waga i wyważenie noża oraz siła grawitacji. Jeśli musimy przykładać duża siłę do krojenia to znak, że nóż jest po prostu nieostry a przyduszanie nożem warzyw powoduje zamiast pokrojenia, nieapetyczne rozgniecenie.

Warto zaznaczyć, że każdy nóż ze stali nierdzewnej, nawet ten wykonany z najlepszych materiałów, w miarę pracy traci ostrość i wymaga regularnej pielęgnacji. Warto zatem już na etapie zakupu zaopatrzyć się w dobrą ostrzałkę do noży.

 

Dobry nóż jest ładny!

Czasy, kiedy wszystkie noże miały ten sam, nudny wygląd minęły bezpowrotnie. Dziś design niektórych propozycji powoduje, że trudno obok nich przejść obojętnie. Do wyboru mamy rączki z egzotycznego drewna, kolorowe, wzorzyste, a także ostrza o nieoczywistych kolorach. Nóż, który kupujemy powinien nam się podobać, w końcu ma być naszym największym przyjacielem w kuchennym przygodach.

Jak wybrać dobre noże ? Jak wybrać dobre noże ?

 

Blok czy na sztuki?

Wielu producentów proponuje całe zestawy noży wraz z blokiem do ich przechowywania. Jest to bardzo dobra propozycja dla osób kompletujących kuchenne wyposażenie czy też na prezent np. ślubny, rocznicowy.

W każdej kuchni niezbędny jest nóż szefa kuchni, nóż do chleba i warzyw. Jest to absolutne minimum. W zależności od tego, jakie dania przygotowujemy warto dokupić noże specjalistyczne, które ułatwią nam konkretne czynności jak np. noże do krojenia sera, noże do pomidorów, noże do filetowania czy do trybowania.

Kupując nóż przede wszystkim dostosujmy go do naszych potrzeb. Nie musimy kupować całego bloku jeśli zależy nam tylko na nożu do siekania. Zaufaj sprawdzonym, renomowanym markom i zachowaj rozsądek. Dobry nóż nie powinien kosztować kilku złotych.

 

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!