Jak wyczyścić przypalony garnek? Praktyczne porady

Jak wyczyścić przypalony garnek? Praktyczne porady

Każdej z nas choć raz zdarzyło się przypalić garnek. Chwila nieuwagi, zamyślenia i nieszczęście gotowe - często kosztem przygotowywanego obiadu. Przypalony garnek można odratować i jest na to kilka łatwych, domowych sposobów. Przede wszystkim trzeba pamiętać o tym, aby próby wyczyszczenia przypalonego garnka nie odkładać na później, ale od razu zabrać się do pracy.

 

Co zrobić z przypalonym garnkiem?

Garnek emaliowany Silesia Rybnik Kokoszka Smakoszka

Przypalone mleko, sos, czy gulasz - znamy to. Taki garnek należy od razu opróżnić z gotowanego w nim jedzenia, a następnie przypaloną powierzchnię zalać ciepłą wodą z dodatkiem płynu do naczyń i pozostawić na jakiś czas. Można też garnek z wodą i płynem gotować na wolnym ogniu przez 10 minut i w między czasie drewnianą łyżką delikatnie usuwać przypaloną warstwę. Niektóre zabrudzenia da się w ten sposób dość łatwo wyczyścić, inne nie chcą zejść nawet po odmoczeniu garnka i długim szorowaniu powierzchni. Czy to oznacza, że takie naczynie jest już do wyrzucenia? Oczywiście, że nie. Istnieje kilka domowych sposobów, które w łatwy i nieinwazyjny sposób pomogą Ci usunąć nawet oporne zabrudzenia.

Proste sposoby na wyczyszczenie przypalonego garnka

Często nie zdajemy sobie sprawy,  że kuchenne przyprawy, czy dodatki sprawdzają się nie tylko przy gotowaniu, ale też czyszczeniu. Oto kilka pomysłów na to, jak poradzić sobie z przypalonym garnkiem przy użyciu nietypowych sposobów:

  • Sól kuchenna – niezastąpionym środkiem czyszczącym jest sól kuchenna. Sprawdza się idealnie, jeśli przypalony został sam spód garnka. Taką powierzchnię należy obficie posypać solą tak, by przykryta została całość przypalenia, a następnie zalewamy ją niewielką ilością wody, którą pozostawiamy na kilka godzin, a nawet na całą dobę. Po tym czasie powstały roztwór wody z solą gotujemy na wolnym ogniu przez kilkanaście minut - sól powinna poradzić sobie z zaschniętymi zabrudzeniami. Po tym procesie wystarczy umyć garnek jak zwykle - nie pozostanie na nim żaden ślad po wcześniejszym przypaleniu.

Co jednak ważne – w taki sposób nie myjemy garnków wykonanych ze stali nierdzewnej oraz żeliwa, ponieważ sól uszkodziłaby ich powierzchnię. W przypadku takich garnków – podobnie jak przy gotowaniu w nich potraw – sól dodajemy tylko do gotującej się wody.

  • Soda oczyszczona – niezawodny sposób do czyszczenia różnego typu powierzchni, a mimo to nadal tak rzadko wykorzystywany w kuchni. Soda oczyszczona ma właściwości spulchniające, dlatego skutecznie zmiękcza przypaleniznę i pozwala ją w łatwy sposób usunąć. Do garnka z mocno zabrudzoną powierzchnią wsyp sodę oczyszczona tak, by zakrywała przypaloną powierzchnie. Następnie sodę delikatnie skropl wodą i odstaw na dzień, a nawet kilka dni. Po tym czasie soda oczyszczona zamieni się w skorupę, która „wyciągnie” z garnka całą przypaloną powierzchnie. Wówczas wystarczy przemyć garnek wodą i cieszyć się jego gładką fakturą.

Soda oczyszczona świetnie sprawdza się także do garnków i patelni, które przypalone zostały z zewnętrznej strony. Aby oczyścić takie naczynie należy do zatkanego korkiem zlewu wsypać opakowanie sody oczyszczonej i zalać gorącą, a nawet gotującą wodą. W przygotowanym w ten sposób roztworze zanurzamy na pół godziny garnki, które po upływie tego czasu delikatnie czyścimy gąbeczką. Ten sposób można stosować do różnych rodzajów garnków - także do żeliwnych i ceramicznych.

Soda oczyszczona sprawdza się nie tylko do czyszczenia przypalonych powierzchni, ale i przy udrażnianiu zatkanych rur i niekiedy działa lepiej niż reklamowane środki chemiczne.

  • Ocet– to kolejny, niezastąpiony kuchenny niezbędnik, który jest nie tylko dodatkiem do niektórych zup i przetworów, ale także świetnie sprawdza się podczas domowych porządków. Jest niezwykle skuteczny w walce ze starymi śladami po przypaleniu – nawet takimi, które zajmują większą powierzchnię garnka. Aby oczyścić naczynie przy pomocy octu wystarczy wlać kilka jego łyżek do garnka i dolać wody – pamiętajmy, że roztwór ten powinien zakryć całą powierzchnię przypalenia. Następnie taki garnek wraz z zawartością gotujemy przez kilkadziesiąt minut, po czym drewnianą łyżką usuwamy pozostałości przypalenizny, a resztę domywamy kuchenną myjką.

Ocet jako środek czyszczący sprawdzi się w przypadku garnków emaliowanych, a także tych wykonanych ze stali nierdzewnej.

  • Ryż – nawet niewielka ilość ryżu może wchłonąć spaleniznę. Wystarczy dno garnka zasypać ryżem, wlać wodę i zagotować. Co prawda, taki zabieg może potrwać nawet kilka godzin, ale po tym czasie po nieestetycznym zabrudzeniu nie pozostaje żaden ślad. Metoda ta sprawdzi się w przypadku garnków wszelkiego rodzaju.
  • Skorupki od jajekpodobnie jak w przypadku ryżu jest to sposób, który sprawdzi się w przypadku różnego typu garnków. Skorupki od jajek należy wsypać do moździerza i rozgnieść na malutkie kawałki. Utarte skorupki przesypujemy do naczynia, a następnie wlewamy trochę wody i szorujemy garnek. 
  • Szare mydło – kolejny, sprawdzony sposób naszych babć, który świetnie spisuje się przy lekko przypalonych garnkach – niezależnie od ich rodzaju. Wystarczy namydlić garnek szarym mydłem, a następnie wyszorować. 
  • Coca-cola – ten popularny napój świetnie radzi sobie nie tylko z rdzą i kamieniem, ale też z przypalonymi garnkami wszelkiego rodzaju. Wystarczy wlać ją do naczynia i pozostawić na jakiś czas lub zagotować. Coca-cola rozpuści spaleniznę osiadłą na ściankach garnka. 
  • Tabletka do zmywarki – to już mniej ekologiczna, ale mimo to chętnie stosowana metoda czyszczenia garnków. Do naczynia wystarczy wrzucić tabletkę i następnie nalać wody. Aktywne cząsteczki myjące rozpuszczą przypaloną powierzchnię, którą następnie wystarczy umyć. Tabletka do zmywarki ma mocne działanie, dlatego najlepiej zrezygnować z tego sposobu przy garnkach emaliowanych, żeliwnych i ceramicznych. 
  • Proszek do prania – ma podobne właściwości jak tabletka do zmywarki. Wystarczy wsypać proszek do prania na dno garnka, zalać wodą, a następnie odstawić na jakiś czas. Na koniec całość lekko zagotowujemy, a drewnianą łyżką pozbywamy się resztek przypalenia. Proszku do prania nie należy stosować w przypadku garnków wykonanych z emalii, ceramiki i żeliwa.

 

Jak wyczyścić garnek przypalony z zewnątrz?

Jak wyczyścić przypalony garnek? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Często zdarza się tak, że przypalenia usuwamy tylko z wnętrza garnka i patelni, a zewnętrzną  część jedynie obmywamy. Tym sposobem na naczyniach osadza się gruba warstwa zaschniętego, przypalonego tłuszczu, która nieraz gromadzi się tam latami! Tak zaniedbane naczynie bardzo często wymaga od nas użycia specjalistycznych środków lub też sprytnych, niezawodnych sposobów...

  • środki chemiczne i mleczka do czyszczenia - powinno się je stosować tylko na zewnętrzną powierzchnię, bo takie preparaty nie mogą mieć kontaktu z żywnością, a więc też z wewnętrzną powierzchnią garnka czy patelni. Na mocno przypalony garnek nakładamy tak zwany „okład” z mleczka lub wybielacza. Następnie delikatnie go rozsmarowujemy i przykrywamy kuchennym ręcznikiem. Tak przygotowany garnek pozostawiamy na kilkadziesiąt minut, by preparat „wgryzł” się w zanieczyszczenia. Po upływie tego czasu środki czyszczące zmywamy ciepłą wodą, a przypaloną powierzchnię usuwamy za pomocą gąbki lub popularnego druciaka przeznaczonego do czyszczenia powierzchni zewnętrznych. Pamiętajmy, że nie należy nim czyścić wewnętrznej strony garnków emaliowanych i nierdzewnych, gdyż może on uszkodzić ich powierzchnię, co w ostateczności może doprowadzić do korodowania garnka i niezdatności do dalszego użytkowania.
  • jak pisaliśmy wyżej – do powierzchni zewnętrznych doskonale sprawdza się soda oczyszczona, która rozpuszcza przypalenia i tłuszcz. Po kilkunastu minutach namaczania garnków w wodzie z sodą wystarczy je domyć myjką kuchenną.
  • magiczny czyścik do garnków – ostatnio popularne stały się tak zwane „magiczne czyściki” do garnków i czajników, które strukturą przypominają tradycyjny druciak, ale przybrały kształt walca. Taka forma ułatwia wyszorowanie garnka z zaschniętego tłuszczu i brudu.

 
W kuchni także panuje zasada „czym się strułeś, tym się lecz”, a w zasadzie „jeśli spaliłaś garnek, to przypal go bardziej”, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury skorupa zaschniętego tłuszczu zrobi się twarda i zacznie kruszeć. Ta metoda sprawdza się zwłaszcza przy garnkach spalonych z zewnętrznej strony. Aczkolwiek najpierw lepiej wykorzystać mniej inwazyjne metody.

Przypalony garnek to nie koniec świata. Większość takich wypadków przy pracy w kuchni da się naprawić i przywrócić do poprzedniego stanu. Garnka nie trzeba od razu wyrzucać – zwłaszcza jeśli spalenie garnka nie spowodowało dziur, czy innych uszkodzeń w jego powierzchni. Bardzo często te proste, domowe sposoby pomogą uratować garnek i sprawią, że będzie on zdatny do użytkowania jeszcze przez długi, długi czas.

Tradycyjny gulasz Tradycyjny gulasz

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!