Jak zaparzyć idealną herbatę i kawę?

Jak zaparzyć idealną herbatę i kawę?

Herbata i kawa to w ciągu całego dnia najczęściej wypijane przez nas napoje. Kawa dodaje nam energii, a wysokiej jakości herbata korzystnie wpływa na pracę metabolizmu. Mimo iż wypijamy nawet po kilka filiżanek tych naparów dziennie, to nadal nie wiemy jak prawidłowo je przygotowywać. Zaparzacze do herbaty i kawy oraz kubki z zaparzaczem to naczynia kuchenne, które codziennie powinny towarzyszyć nam w procesie prawidłowego parzenia tych popularnych napojów.

 

Czy kawę i herbatę zalewa się wrzątkiem? Jak prawidłowo przygotować te napoje?

Nastawiamy wodę w czajniku, czekamy kilka minut, aż zacznie się gotować. W międzyczasie wsypujemy liście lub ziarna w zaparzacz do herbaty i kawy. Gdy słyszymy charakterystyczny gwizd to znak, że woda jest gotowa. Co wtedy zazwyczaj robimy? Zestawiamy czajnik z gazu i od razu zalewamy wrzątkiem herbatę lub kawę. To najczęstszy błąd - tych napojów nigdy nie zalewamy wrzątkiem, gdyż tracą cenne związki oraz minerały, a także charakterystyczny smak i aromat. Co więcej, żeby prawidłowo przygotować herbatę musimy przestrzegać zasad parzenia konkretnego rodzaju herbaty – czyli: temperaturę wody i czas:

Rodzaj herbaty Temperatura wody Czas parzenia
herbata czarna ok. 95°C 2-3 min
herbata zielona ok. 65-85°C do 3 min
herbata czerwona ok. 90-95°C 1-3 min
herbata biała ok. 75-85°C 2-5 min
yerba mate ok. 75°C 5 min

 

Najłatwiejszym sposobem na określenie temperatury wody jest zmierzenie jej specjalnym termometrem. Jeśli takiego nie posiadasz, to wystarczy, że odczekasz kilka minut - ciepłota wody dość szybko spada. Gdy zależy Ci na czasie, to przelej ją do pustego kubka, a następnie do tego właściwego z herbatą. Tym sposobem temperatura wody będzie niższa nawet o 10°C.

Jak prawidłowo zaparzać herbatę?

Świetnie sprawdzi się również zaparzacz do herbaty i kawy typu french press , dzięki któremu uzyskasz podobny, naturalny smak kawy. Oczywiście, jeśli nie masz innej możliwości, możesz kawę zalać gorącą wodą, ale pamiętaj, by po kilku minutach przelać ją przez specjalny filtr do innego kubka , bo inaczej napój zacznie kwaśnieć.

W czym zaparzyć herbatę liściastą?

Kubek z zaparzaczem, dzbanki z sitkiem, french press – to popularne narzędzia do przygotowania herbaty, które są kuchennym niezbędnikiem. Umożliwiają przygotowanie pysznego i aromatycznego napoju bez „fruwających”, nieestetycznych fusów. Ponadto przybory te pozwalają kontrolować czas parzenia herbaty, dzięki czemu zawsze masz pewność,  że przygotujesz ją we właściwy sposób.

  • Kubek z zaparzaczem – bardzo popularny, chętnie wybierany produkt, który pozwala na przygotowanie herbat oraz ziół nieocenionych zwłaszcza podczas zimowych wieczorów lub jesiennego przeziębienia.

Wystarczy do sitka wsypać niewielką ilość herbaty, zalać odpowiednio gorącą wodą, a po kilku minutach wyciągnąć sitko i cieszyć się jej naturalnym aromatem. Kubek z zaparzaczem docenią zwłaszcza osoby, które przy każdorazowym parzeniu naparu chcą próbować innej mieszanki ziół czy herbat.

Kubek z zaparzaczem do herbaty i ziół Kubek z zaparzaczem do herbaty i ziół

 

  • Dzbanek do herbaty z zaparzaczem – jest nie tylko najpopularniejszym, ale i najwygodniejszym sposobem na przygotowanie aromatycznego naparu – wszystko to za sprawą sitka, które jest umieszczone pod pokrywą dzbanka. Lokalizacja ta sprawia, że nie ma konieczności jego usuwania po zakończonym procesie parzenia, gdyż po przelaniu gotowego naparu do kubków pozostała część napoju nie ma już kontaktu z dość wysoko osadzonym sitkiem, więc herbata nie ulega dalszemu zaparzaniu. Można tym sposobem cieszyć się dłużej smaczną i jeszcze ciepłą herbatą – bez potrzeby wyciągania sitka. Ta cecha dzbanków z zaparzaczem jest szczególnie przydatna w przypadku herbat zielonych, których liście można zalać ponownie wodą.

Warto jednak pamiętać, że do takiego sitka – zazwyczaj wykonanego ze stali nierdzewnej – wsypuje się niewielką ilość herbacianych liści, tak aby mogły się w nim swobodnie otworzyć i oddać pełny smak.

Dzbanek do herbaty z zaparzaczemDzbanek do herbaty z zaparzaczem

 

  • Szklany dzbanek z zaparzaczem - to prawdziwa gratka dla koneserów herbaty, bo przez przeźroczysty dzbanek można obserwować, jak liście herbaty się rozwijają i puszczają wyraziste kolory. Ponadto dzbanki te zwyczajowo są żaroodporne, dlatego można je ustawić na podgrzewaczu i tym samym cieszyć się gorącym napojem przez dłuższy czas. Dzbanki wyposażone są w szklane, wyciągane sitko, dzięki któremu w bardzo prosty i obrazowy sposób można kontrolować proces parzenia herbaty. W takim dzbanku szczególnie warto zaparzać tak zwaną herbatę rozkwitającą, gdyż można w pełni zaobserwować efektowny sposób otwierania się jej kwiatowego pączka. Kwitnąca, owocowa czy liściasta herbata wygląda przepięknie oddając swój koloryt barwiący wodę.
Szklany dzbanek z zaparzaczemSzklany dzbanek z zaparzaczem

 

  • French press / zaparzacz tłokowy - coraz popularniejsze urządzenie w kuchni przydatne zarówno podczas zaparzania herbaty, jak i kawy. Zaparzacz tłokowy sprawdza się przede wszystkim przy oddzielaniu fusów czy liści od właściwego naparu, dzięki czemu możemy cieszyć się klarownym napojem. French press to przeźroczysty dzbanek, przez który można obserwować rozkwitanie liści herbaty oraz uwalniający się z nich kolor. Po kilku minutach wystarczy nacisnąć tłok i sprowadzić go na sam dół. Jest on tak skonstruowany, że ściśle przylega do cylindrycznych ścian naczynia, dzięki czemu na powierzchni nie unoszą się pozostałości fusów. Herbacianą esencję po sprowadzeniu praski na dół naczynia najlepiej od razu rozlać do kubków, by proces zaparzania herbaty nie postępował.
French press / zaparzacz tłokowyFrench press / zaparzacz tłokowy

 

W czym przygotowywać kawę?

Ziarna kawyZiarna kawy

Nie każdy z nas ma w domu ekspres ciśnieniowy czy kawiarkę - choć zdecydowanie taka kawa smakuje najlepiej. Zalewanie wodą zmielonych ziaren kawy w kubku często niekorzystnie wpływa na smak kawy, a samo jej picie jest nieprzyjemne ze względu na fusy. Tutaj z pomocą przychodzi french press, czyli dzbanek tłokowy, który pozwoli uwolnić naturalny smak kawy – może nie tak intensywny, jak gdyby był przygotowywany w kawiarce, ale nadal mocno aromatyczny. Dobrze wcześniej przepłukać dzbanek ciepłą wodą, aby był już nagrzany, a dopiero później wsypać kilka łyżek kawy na jego dno. Następnie nalewamy do niego gorącej, ale nie gotującej się wody, po czym zakładamy na naczynie tłok. Potem wystarczy odczekać kilka minut, aż kawowe fusy opadną na dno. Wtedy dociskamy tłok, który oddzieli napar od fusów. Tym prostym sposobem możemy cieszyć się smacznym, klarownym napojem.

Filiżanka aromatycznej kawyFiliżanka aromatycznej kawy

Jak czyścić sitko od zaparzacza?

Herbata i kawa wielokrotnie parzona w jednym sitku pozostawia na nim brązowy osad, który przede wszystkim wygląda nieestetycznie, ale też może wpływać na smak kolejnych naparów za jego pomocą przygotowywanych. Dlatego raz na jakiś czas warto dokładnie umyć sitko , by pozbyć się pozostałości esencji.

Przede wszystkim sitka nie należy nigdy czyścić chemicznymi środkami, nawet płynem do naczyń, bo ten wnika w jego strukturę. Przy zaparzaniu te szkodliwe związki mogą nadal się wydzielać. Wystarczą naturalne sposoby, by zaparzacze do herbaty i kawy wyglądały jak nowe.

Zacznij od określenia czystości sitka poprzez zanurzenie go we wrzątku. Jeśli zacznie puszczać brązową, a nawet szarą barwę to znak, że trzeba je wyczyścić.

  • Pierwszym sprawdzonym sposobem na czyszczenie jest gorąca woda z kilkoma łyżeczkami soku z cytryny oraz octu, która świetnie radzi sobie z zalegającym osadem nagromadzonym w rowkach sitka. Pozostaw sitko na kilkanaście minut w takim roztworze, a następnie przepłucz je wrzątkiem, by pozbyć się zapachu octu.
  • Z takimi zabrudzeniami doskonale radzi sobie także soda oczyszczona, która jest sprawdzonym i ekologicznym środkiem pielęgnującym i czyszczącym. Do naczynia z ciepłą wodą (ilość wody zależna od wielkości sitka czy zaparzacza - powinna je całe zakrywać) dodaj kilka łyżeczek sody oczyszczonej, a następnie zanurz w tym roztworze sitko. Pozostaw je w nim na pół godziny, a potem przepłucz pod bieżącą wodą. Tym prostym sposobem nie tylko wyczyścisz sitko, ale też pozbędziesz się zapachów, które zdążyły na nim osiąść przez wielokrotne zaparzanie herbat i ziół.

 

Filiżanka aromatycznej kawyFiliżanka aromatycznej kawy

Nawet kawę czy herbatę najlepszej jakości można popsuć przygotowując ją w niewłaściwy sposób. Korzystne dla organizmu i zdrowia cechy tych napojów są nie tylko zasługą specjalnie wyselekcjonowanych i dobranych liści oraz ziaren, ale też sposobu ich parzenia. Już wieki temu znano metody na idealne zaparzanie herbaty i kawy, które czyniono wręcz z rytualną czcią, bo właśnie ten proces miał dominujący wpływ na ostateczną jakość i prozdrowotne właściwości danego napoju. Tak też powinniśmy robić i dziś, by w pełni delektować się smakiem i aromatem kawowych ziaren i herbacianych liści.

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!