Jaka filiżanka do jakiej kawy? Czajnik czy imbryk? Dobierz porcelanę do dań i napojów.

Jaka filiżanka do jakiej kawy? Czajnik czy imbryk? Dobierz porcelanę do dań i napojów.

Porcelanowa zastawa pełni istotną funkcję na stole podczas ważnych i uroczystych okazji. Jednak, czy na pewno wiemy jak prawidłowo podawać dania i napoje w porcelanowych naczyniach? Jaka filiżanka do jakiej kawy, czajnik czy imbryk do kawy i herbaty, jakie dania podajemy na półmiskach, a jakie na rawierach? Czy daną zupę podać na głębokim talerzu, czy w bulionówce?

 

Savoir-vivre to inaczej dobre maniery, pewne obowiązujące zasady przy stole, jak i w kontaktach towarzyskich. Współcześnie są to zasady nieco pomijane, ale w niektórych miejscach nadal bezwzględnie stosowane. Mimo wszystko zawsze warto wiedzieć, jakie dania i napoje podajemy w poszczególnych typach filiżanek, talerzy czy półmisków. Poniżej podpowiemy Ci, co to jest i do czego służy m.in.: imbryk, rawier, czy bulionówka.

CZAJNIK CZY IMBRYK, TALERZ CZY BULIONÓWKA?

 

  • Porcelanowy czajnik czy imbryk?

Czajniki i imbryki porcelanowe służą do parzenia i podawania na stół herbaty i kawy. Na pierwszy rzut oka nie ma specjalnego znaczenia, który z naparów podajemy w czajniku czy imbryku. Aczkolwiek każde z tych naczyń jest przeznaczone do czego innego — i warto o tym wiedzieć.

 

Porcelanowy czajnik Porcelanowy czajnik
Porcelanowy imbryk Porcelanowy imbryk

 

Czajniki i imbryki w zastawie porcelanowej wizualnie różnią się od siebie kształtem. Czajnik, który jest pękaty i niski, używany jest do przyrządzania herbaty, natomiast wysoki i smukły imbryk — do parzenia kawy. Niegdyś w zastawie porcelanowej to rozróżnienie było widoczne i znaczące — dziś już tak nie jest. Coraz częściej we współczesnych serwisach do kawy i herbaty występuje tylko jeden rodzaj naczynia — zazwyczaj jest to niski, o okrągłym kształcie i litrowej pojemności oraz smukłym dziobku czajnik.

  • Zupę podawać w talerzu czy w bulionówce? Do czego służy bulionówka?

O ile zastosowanie talerza płytkiego – zwanego też obiadowym – oraz talerza deserowego jest oczywiste, tak problemów może nastręczać właściwe użytkowanie głębokiego talerza do zupy oraz bulionówki.

  • W talerzu głębokim podajemy zupy z dodatkami: rosół z makaronem, barszcz z uszkami, kapuśniak, czy inne gorące zupy z mięsem i warzywami.
  • W bulionówce, czyli miseczce z dwoma uchwytami podajemy zupy-kremy, czyste buliony lub zupy bez dodatków. Ważnym elementem bulionówki jest spodek, na którym kładzie się paszteciki lub diablotki (krążki lub pałeczki wypiekane z ciasta francuskiego).

 

 

Talerze głębokie do zup z dodatkami mięs, warzyw czy makaronów Talerze głębokie do zup z dodatkami mięs, warzyw czy makaronów
Bulionówka do zup-kremów i czystych zup i bulionów Bulionówka do zup-kremów i czystych zup i bulionów

 

Należy pamiętać, że dobre maniery zachowania się przy stole zabraniają picia z bulionówki (pomimo iż naczynie to posiada dwa uszka). Podobnie jest w przypadku talerza głębokiego.

PÓŁMISEK CZY RAWIER? CO PODAJEMY NA JAKICH PÓŁMISKACH?

Porcelanowe półmiski także mają swoje konkretne przeznaczenie, choć w codziennym użytkowaniu nie zawsze trzymamy się zasad z tym związanych:

  • Na podłużnych lub owalnych półmiskach podajemy potrawy plasterkowane - wędliny, sery itp. Na nich także podaje się mięsa do dań głównych
  • Na półmiskach okrągłych serwujemy ryby, zazwyczaj z dodatkiem warzyw
  • Najbardziej zagadkowym na pierwszy rzut oka rodzajem półmiska jest rawier - nie wszyscy wiedzą, czym tak właściwie on jest i do czego rawier służy. Rawier jest głębszym rodzajem półmiska, na którym podaje się przekąski, zimne dania (np. śledzie w śmietanie, rybę po grecku) lub drobne dania mięsne, np. klopsiki. Przekąskami mogą też być np. oliwki czy ogórki - je także podajemy w rawierze - w głębsze naczynie zapobiega wyciekowi soku czy oleju, a także wypadaniu zawartości na obrus.
  • Drobne przekąski: orzeszki, pistacje lub oliwki podajemy w dipówkach - małych półmiskach, często bardziej podobnych do salaterek. Każdy rodzaj przekąski podajemy w osobnej dipówce - dla wygody (i ozdoby stołu) można zaopatrzyć się w dipówki dzielone, z kilkoma komorami na różne przekąski

 

Półmisek owalny do dań plasterkowanych Półmisek owalny do dań plasterkowanych
Rawier - głębszy półmisek do przekąsek Rawier - głębszy półmisek do przekąsek

 

Ogólna zasada mówi, że potraw nie należy podawać gościom bezpośrednio na talerzach obiadowych, płytkich lub głębokich, tylko właśnie na półmiskach. W dużych zestawach obiadowych zwyczajowo występują trzy półmiski o różnych wielkościach i szerokościach, dzięki czemu możesz dobrać rodzaj półmiska czy rawiera do serwowanej potrawy. Należy przy tym także pamiętać, że nie powinno się na półmisek nakładać zbyt wiele jedzenia, by nie wypadało i co ważne – nie wystawało poza jego obrzeża. W końcu przystawki i mięsa podane na półmiskach powinny wyglądać estetycznie i schludnie.

Inna ważna zasada - dania z dodatkiem sosu nie podajemy w formie polanej nim. Sos powinien zostać podany osobno (w sosjerce - specjalnym naczyniu do tego przeznaczonym), a ewentualna mała jego ilość na półmisku z mięsem służy wyłącznie do dekoracji.

JAKA FILIŻANKA DO JAKIEJ KAWY?

Kupując zastawę porcelanową możemy wybierać wśród kilku rodzajów filiżanek. Coraz większemu zatarciu ulega podział na tradycyjne filiżanki do czarnej kawy czy herbaty. Ale już poszczególne rodzaje kawy pija się w innych filiżankach - warto wiedzieć jaka filiżanka do jakiej kawy.

 

Filiżanka do kawy i herbaty Filiżanka do kawy i herbaty
Filiżanka śniadaniowa Filiżanka śniadaniowa

 

Tradycyjny podział filiżanek ze względu na ich zastosowanie:

  • filiżanka do tradycyjnej czarnej kawy – charakteryzuje się smukłym i wysokim kształtem. Jest wyprofilowana w taki sposób, by zatrzymywały aromat kawy.
  • filiżanka do herbaty – tradycyjna jest niska i ma kształt szeroki na górze, stopniowo zwężający się ku dołowi. nieco przypominając kielich kwiatu, zwyczajowo ma ok. 220 ml pojemności. Dziś raczej filiżanka do czarnej kawy i herbaty jest tym samym naczyniem
  • filiżanka śniadaniowa – jest duża, szeroka, o pojemności przekraczającej 300 ml. Idealnie sprawdza się do kakao, gorącej czekolady, a także herbaty.
  • filiżanka do cappuccino – jest bardzo podobna do filiżanki kawowej. Cappuccino pijemy w filiżankach o pojemności ok.200 ml, ale - w odróżnieniu od zwykłej czarnej kawy - filiżanka powinna być ogrzana. Możemy w niej podać także latte
  • filiżanka do espresso – najmniejszy rodzaj filiżanek do kawy. Jest niska, o małej pojemności, stworzona do szybkiej i mocnej kawy „na raz”.

Kaw warstwowych czy kaw z dodatkiem alkoholu (np. latte, latte macchiato, kawa po irlandzku) w ogóle nie podajemy w filiżankach. Duży urok ma ich wygląd, dlatego też podaje się je w wysokich, przeźroczystych szklankach w nich prezentują się najbardziej okazale.

Filiżanka do cappuccino Filiżanka do cappuccino
Filiżanka do espresso Filiżanka do espresso

 

Część zasad dobrego nakrywania stołu i korzystania z naczyń kuchennych zachowała się do dziś, a niektóre odeszły do lamusa. Warto jednak wiedzieć, w czym i jak podawać do stołu poszczególne dania, by wyglądały one schludnie i estetycznie, goście mogli je łatwo sobie nałożyć na talerze, a całość aranżacji była po prostu praktyczna.

Elementy zastawy porcelanowej Elementy zastawy porcelanowej

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!