Jakie garnki do Twojej kuchni ?

Jakie garnki do Twojej kuchni ?

W ostatnich latach przeżywamy prawdziwy renesans zainteresowania gotowaniem, co z kolei przekłada się na to, że wielu z nas zwraca się w stronę kuchni. Tak jak mechanik nie mógłby pracować bez narzędzi a informatyk bez komputera, tak żaden kucharz (zawodowiec czy amator) nie przygotuje pysznych posiłków bez garnków.

 

W sprzedaży dostępna jest cała masa najróżniejszych rodzajów i odmian garnków kuchennych. Poczynając od małych, przez większe, wysokie i niskie, emaliowane, stalowe, indukcyjne… Nietrudno się w tym pogubić. Zatem jak wybrać taki garnek który będzie dla nas optymalny i nie zginąć w gąszczu sklepowych propozycji?

Garnki kuchenne - jak je dobrze wybrać? Garnki kuchenne - jak je dobrze wybrać?

Przede wszystkim musisz wiedzieć, jakiego typu kuchenką dysponujesz (gazową, elektryczną, halogenową etc). Dla przykładu do kuchenek indukcyjnych możesz, upraszczając nieco,  używać tylko garnków, które przyciągają magnes (są magnetyczne). Dla pewności warto zwrócić uwagę na oznaczenia na dnie naczynia.

Jeśli posiadasz w domu zmywarkę, zakładasz, że garnki będziesz myć właśnie w niej. Warto zatem się upewnić czy dany garnek można czyścić w maszynie.

Często brakuje nam miejsca do przechowywania wielu kuchennych naczyń, sprawdź zatem, czy komplet garnków, która wpadł Ci w oko, można przechowywać jeden w drugim. Oszczędza to sporo miejsca w kuchennych szafkach. Niektórzy producenci z tego samego powodu proponują odpinane od garnków rączki.

Innym szczegółem, nad którym warto się pochylić są uchwyty garnków oraz pokrywki. Dobrze jest wybrać garnki, których uchwyty się nie nagrzewają, a pokrywki posiadają otwór odprowadzający parę.  Szklane pokrywki pozwalają na podglądanie gotującej się potrawy, ale nawet te hartowane potrafią się zbić. Z metalowymi to Ci się nie przydarzy, ale też nie zajrzysz do garnka bez uchylania pokrywy.

Kluczowa kwestią przy wyborze garnków jest jakość produktu: elementy takie jak uszka, pokrywki czy grubość dna i ścianek, a także jakość wykonania powinny zwrócić Twoją uwagę.  Dobrze jest, jeśli garnek posiada wewnątrz skalę/miarkę. Zdecydowanie ułatwia to przygotowywanie potraw.  Kupując komplet garnków, chcielibyśmy cieszyć się nim przez wiele lat. Warto postawić na renomowanych producentów i ich cenione wyroby.

Garnki kuchenne - jak je dobrze wybrać? Garnki kuchenne - jak je dobrze wybrać?

Innym istotnym aspektem jest design. Na rynku dostępne są już nie tylko nudne szare, czy kremowe garnki. Do wyboru mamy cała paletę kolorów, wzorów i kształtów. Bez problemu dopasujesz naczynia do charakteru i stylu swojej kuchni, a także do Twoich preferencji kolorystycznych.

Kiedy już wiesz, na co zwrócić uwagę przy zakupie warto zadać sobie pytanie z jakiego materiału miałyby być wykonane nasze naczynia? Najbardziej popularne są garnki stalowe, emaliowane i aluminiowe.

Garnki emaliowane, choć przez pewien czas odstawione na boczny tor, dziś cieszą się coraz większym uznaniem. Jeśli właściwie je pielęgnujesz  i przede wszystkim nie obtłuczesz warstwy emalii (co wcale nie jest takie proste) te odwdzięczą nam się szeregiem właściwości.

Są odporne na korozję, detergenty, ścieranie, promieniowanie UV, wysokie temperatury oraz szok termiczny, a także kwasoodporne. Ponadto nie zawierają szkodliwych substancji oraz są wyjątkowo gładkie co uniemożliwia gromadzenie i rozmnażanie się bakterii.

Bardzo popularne są również garnki ze stali nierdzewnej. Wbrew pozorom stal stali nierówna. Warto zagłębić się nieco w temacie i sprawdzić z jakim rodzajem stali mamy do czynienia. Najlepsza będzie  ta oznaczona symbolem 18/10 lub 18/8.

Dobry garnek stalowy powinien być solidny, ciężki, z ściankami o grubości 0,6–0,8 mm. Dno stalowego garnka powinno być grube i składać się z kilku warstw, co gwarantuje dobre przewodzenie ciepła, jego równomierne rozprowadzanie oraz utrzymywanie temperatury. W niektórych modelach w dnie garnka umieszczana jest miedziana lub aluminiowa wkładka, która jeszcze lepiej przewodzi ciepło, a co za tym idzie zmniejsza zużycie energii.

Lekki garnek wyprodukowany jest z minimalnej ilości stali nierdzewnej, dlatego jego ścianki i dno są bardzo cienkie, co sprzyja nierównemu nagrzewaniu się, słabemu trzymaniu ciepła, odkształcaniu czy przepalaniu.

Warto zwrócić uwagę również na garnki aluminiowe. Aluminium świetnie przewodzi ciepło, równomierne i szybko rozprowadza ciepło, a następnie długo je utrzymuje, dzięki czemu oszczędzamy czas i energię. Garnki aluminiowe są lekkie, nie ulegają korozji i najczęściej można ich używać na wszystkich typach kuchenek (z indukcyjnymi włącznie). Ponadto posiadają powłoki nieprzywieralne co skutecznie zapobiega przywieraniu i przypalaniu potraw oraz ułatwia utrzymanie naczyń w czystości.

Jak widać przy wyborze garnka warto wziąć pod uwagę wiele aspektów, poświęcić swój czas i wybrać dobry jakościowo produkt dostosowany do naszych potrzeb. A potem… cieszyć się zakupem przez lata :)

 

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!