Kiszone ogórki. Zdrowe, tanie i mało kaloryczne

Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni – spożywane zarówno w formie świeżej, jak i przetworów. Dostępne są w sklepach przez cały rok, ale te najlepsze, gruntowe kupujemy w sezonie letnim. To jest czas, kiedy możemy zatroszczyć się o to, by zachować ich smak w domu także w miesiącach jesiennych i zimowych. Aby przygotować ogórki kiszone.
Tradycja uprawy ogórków ma w Polsce już 500 lat, choć warzywa te znane były już dużo wcześniej, a przybyły do nas z Azji. Uprawiamy je w lecie – sezon rozpoczyna się niemal wraz z początkiem wakacji. Ogórki są ciepłolubne – najlepiej rosną na mocno nasłonecznionych i żyznych glebach. Są bardzo wdzięcznym obiektem upraw – można je sadzić nawet na przydomowej działce czy w ogródku, nie są zbyt wymagające.
Ogórek jest bardzo cenionym warzywem, m.in. dlatego, że w ogromnej części jego składnikiem jest… woda. To sprawia, że ogórki są niskokaloryczne, a to z kolei pozwala na ich stosowanie w dietach odchudzających. Ogórki są także często wykorzystywane w kosmetologii, jako składnik maseczek pielęgnacyjnych oraz kremów – działa bowiem kojąco na podrażnioną skórę. Ale co najważniejsze w kuchni – ma przyjemny, delikatny i orzeźwiający smak. Szczególnie ten świeży, kupiony w środku sezonu – podawany z jogurtem lub śmietaną w formie mizerii, czy jedzony w całości, czasem lekko osolony.
Miąższ ogórka zawiera wiele składników, korzystnie wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Warto często stosować go w kuchni, jako składnika kanapek czy popularnych sałatek. Nie bez powodu w niektórych krajach jest on podstawowym składnikiem dań uważanych za narodowe – przykładem może być niezwykle popularna na Bałkanach sałatka szopska.
Ogórki bardzo cenimy z uwagi na ich korzystne dla naszego organizmu właściwości :
- - wspomagają usuwanie wody z organizmu, dzięki czemu zwalczają obrzęki i pomagają w chorobach układu moczowego
- - działają kojąco na skórę, łagodzą podrażnienia, zmniejszają opuchliznę, przez co znalazły zastosowanie w kosmetyce
- - oczyszczają organizm z toksyn, co jest pomocne w przypadku zatrucia pokarmowego
Poza sezonem używamy z reguły dostępnych w sklepach ogórków szklarniowych lub importowanych, które jednak niezbyt nadają się do przetworów. Dlatego warto w lecie przygotować w domu zapas przygotowany w ulubiony sposób świeżych ogórków – zachowają one w większości swoje właściwości i będą niezastąpionym i zdrowym składnikiem codziennej diety.
Ogórki to bardzo wdzięczne warzywo do marynowania , zaprawiania i kiszenia. W polskiej kuchni ogórki kiszone mają status niemal ikony – są jej znakiem rozpoznawczym. „Kiszonki” są bardzo popularne i polecane z uwagi na zawartość witamin i kwasu mlekowego, odpowiedzialnego za oczyszczanie organizmu , wspomaganie trawienia, zmniejszanie poziomu cholesterolu .
W procesie kwaszenia spada zawartość cukru i zwiększa się ilość wody, dzięki czemu ogórki są jeszcze mniej kaloryczne. Jedynym niuansem, na który powinniśmy uważać, jest zwiększona zawartość soli, która w dużym nadmiarze nie jest w naszych organizmach pożądana.
Jakie ogórki są najlepsze do kiszenia ? :
- - najpewniejsze do kiszenia są ogórki gruntowe z drugiej połowy zbiorów
- - jeśli mamy własne ogórki - najlepiej zrywać je wcześnie rano, kiedy są bardzo jędrne, gdyż nie „zmęczyło” ich jeszcze gorące słońce. Tu mamy też dodatkową pewność co do sposobu ich uprawiania i nawożenia
- - warto zwrócić uwagę na kolor - najlepsze są te z jaśniejszą skórką, oraz jędrność – ogórki nie mogą być zwiędnięte
Do kiszenia ogórków na codzienne potrzeby tradycyjnie używamy szerokich słojów i naczyń w kształcie beczek. Kiedyś były to naczynia drewniane, dziś stosujemy te wykonane z ceramiki – beczki kamionkowe. Dostępne są na rynku w różnych wielkościach – możemy kupić te odpowiadające naszym potrzebom. Do kiszenia ogórków nie stosuje się naczyń plastikowych czy metalowych. Pamiętaj o wcześniejszym wyczyszczeniu i wyparzeniu beczki. Ogórki, kiszone z myślą o dłuższym przechowywaniu (np. na sezon zimowy), przygotowujemy w dużych szklanych, szczelnie zamykanych słoikach.
Ile gospodyń domowych, tyle przepisów na kiszone ogórki – każda pani domu posiada własny sprawdzony przepis. Świeże ogórki zalewa się wodą z dodatkiem soli, dodając do zalewy różne przyprawy. Najczęściej jest to świeży koper i czosnek, dodające całości cudownego aromatu. Można też dodać liść laurowy, pieprz, gorczycę, ziele angielskie czy nawet chrzan dla zaostrzenia smaku. Ogórki w beczce kisimy w tak przygotowanej zalewie przez okres 7-14 dni – po tym czasie są już gotowe do jedzenia. Można je także spasteryzować i włożyć do słoików – będą nas zachwycały swoim smakiem aż do kolejnego lata.
Ogórki kiszone to z pewnością dobra alternatywa do ogórków szklarniowych, dostępnych po sezonie. Choć wcale nie muszą ich zastępować – ogórki świeże i kiszone można spożywać zamienne, zachowując wszystkie walory zdrowej domowej diety. Żadne suplementy nie zastąpią nam naturalnych składników. Nie da się wyobrazić polskiej sztuki kulinarnej bez ogórków, także tych kiszonych.