Koktajle owocowe - pyszne i zdrowe (przepisy)

Koktajle owocowe - pyszne i zdrowe (przepisy)

Owocowe i owocowo-warzywne koktajle ze względu na swoje prozdrowotne właściwości szturmem zdobywają serca miłośników zdrowego odżywiania. Nie bez powodu - dostarczają wielu witamin i minerałów, więc śmiało możemy zastąpić nimi śniadanie czy kolację. Dodatkową ich zaletą jest łatwość przygotowania. Wystarczy kilka warzyw i owoców, garść dodatków, blender i dosłownie kilka minut czasu.

 

PODSTAWOWE ZASADY KOMPONOWANIA KOKTAJLI OWOCOWYCH I WARZYWNYCH

W uproszczeniu schemat przygotowania pełnowartościowego koktajlu można zapisać następująco:

  • wybierz owoce / warzywa (ok.100-150 g)
  • dodaj zieleninę (garść)
  • dodaj źródło błonnika (1-2 łyżeczki)
  • dodaj źródło białka (ok.30 g)
  • dodaj produkt tłuszczowy (1 łyżeczka)

 

Owoce i warzywa do koktajli

Mało cukru zawierają następujące owoce: kwaśne jabłka, grejpfruty, cytryny, limonki, wiśnie, truskawki, żurawina, maliny, jagody goji, borówki amerykańskie.

Średnią zawartość cukrów posiadają: brzoskwinie, pomarańcze, gruszki, jabłka, granaty, śliwki.

Dużą zawartość cukrów mają: morele, melony, kiwi, mango, papaje, ananasy, banany, daktyle, figi, rodzynki, winogrona.

Gęstości koktajlom dodadzą mięsiste owoce: banany, awokado lub mango. Najlepiej używać owoców dojrzałych - są łatwiej przyswajalne przez organizm.

Zimą, gdy świeże owoce są niedostępne używajmy mrożonych. Co ciekawe, mrożone owoce mogą mieć nawet więcej wartości odżywczych niż świeże, gdyż witamina C zawarta w owocach świeżych szybko się utlenia, a mrożenie zatrzymuje ten proces.

Koktajl jagodowo-bananowy Koktajl jagodowo-bananowy

 

Elementy zielone w kojtajlach

Świetnym warzywnym dodatkiem do koktajli jest seler naciowy czy natka pietruszki, zwiększające zawartość witaminy C w napoju. Z zielonych warzyw liściastych dobrze sprawdzą się również: sałata masłowa, dębowa, rzymska, szpinak, zioła, jarmuż, kapusta włoska, mniszek lekarski, burak liściowy, brukiew ogrodowa lub wodna.

Zielenina powinna być urozmaicona i używana zamiennie, by uniknąć problemów związanych ze szczawianami.

 

Źródło błonnika

Dorzuć płatki owsiane, gryczane lub jaglane, nasiona chia, słonecznika, dyni, ostropestu czy siemię lniane, by dostarczyć organizmowi dawkę błonnika, który przyczynia się do zmniejszenia wchłaniania cholesterolu, spowolnienia tempa rozkładu węglowodanów i zmniejszenia uczucia głodu. Ponadto reguluje rytm wypróżnień.

 

Białko, by koktajl był sycący

Białko nie tylko sprawi, że koktajl będzie bardziej sycący, ale i przyczyni się do usprawnienia przemiany materii. Dodanie białka do koktajlu pomoże też kontrolować poziom cukrów we krwi. Jako źródło białka świetnie sprawdzą się: roślinne odżywki białkowe, nasiona konopi, orzechy (laskowe, migdały, włoskie), pestki (dyni, słonecznika), siemię lniane, masło orzechowe, nasiona babki płesznik.

 

Dodatek tłuszczów nienasyconych

Do koktajlu warto dodać źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w których rozpuszczają się, a za razem przyswajają witaminy z grup A, D, E, K. Świetnie sprawdzi się: olej lniany, z konopi, kokosowy, słonecznikowy czy oliwa z oliwek.

 

WŁAŚCIWOŚCI KOKTAJLI OWOCOWYCH

  • wspomagają odchudzanie, poprawiają przemianę materii,
  • odkwaszają organizm i oczyszczają go z toksyn,
  • bogate źródło żelaza, magnezu, potasu, kwasu foliowego oraz witamin z grupy A, B, C i E oraz białka,
  • wspomagają odchudzanie, poprawiają przemianę materii,
  • zwalczają wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia się organizmu,
  • wspomagają leczenie anemii, cukrzycy oraz podnoszą krzepliwość krwi,
  • stymulują system immunologiczny organizmu,
  • dodają energii,
  • regulują ciśnienie tętnicze
  • nie obciążają układu pokarmowego.

 

JAK PRZYGOTOWAĆ POŻYWNY KOKTAJL?

  • Koktajl to pełnowartościowy posiłek, a nie napój czy deser. Jego składniki zostaną lepiej przyswojone i nie będą ulegać fermentacji w przewodzie pokarmowym, gdy nie będą łączone z innym posiłkiem. Dobrze jest zachować przerwę ok. 1 – 2 godzin po zjedzeniu posiłku, a po wypiciu koktajlu poczekać z kolejnym posiłkiem ok. 20 – 40 minut. Idealnie byłoby sięgać po koktajle z samego rana, na pierwszy posiłek, a następnie po 3 h zjeść drugie śniadanie.
  • Ważne jest to, by nie pić codziennie tych samych kombinacji warzywno-owocowych, zwłaszcza w przypadku szpinaku, który zawiera szczawiany – spożywane w nadmiarze mogą utrudniać wchłanianie wapnia i żelaza.
  • Jeśli nie jest to konieczne nie obieraj owoców i nie usuwaj gniazd nasiennych, które dadzą się zmiksować. Pestki zawierają błonnik i witaminę B-17.
  • Możemy wzbogacić smak koktajli, a także ponieść ich wartości odżywcze dodając przyprawy, takie jak imbir, kurkumę, cynamon, sproszkowane chili lub zastępując mleko, czy wodę herbatą ziołową np. z pokrzywy, czy rumianku lub zieloną. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby herbaty ziołowe parzyć wcześniej i poczekać, aż będą chłodne.
  • Koktajl to nie woda mineralna tylko skoncentrowana dawka składników odżywczych, którą należy się delektować i to nie tylko ze względu na smak. W naszej ślinie znajdują się enzymy trawienne, które biorą udział w trawieniu pokarmu. Pij je więc powoli małymi łyczkami. Koktajle pijmy najlepiej od razu po przygotowaniu, wtedy mają najwięcej wartości odżywczych.

 

Koktajl wiśniowo-kokosowy Koktajl wiśniowo-kokosowy

PRZEPIS: KOKTAJL WIŚNIOWO-KOKOSOWY

Składniki (na jeden koktajl)

  • szklanka wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • miód wielokwiatowy do smaku
  • łyżeczka nasion chia

 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (z wiśniami włącznie) najlepiej schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Wiśnie umyć i wydrylować. Owoce umieścić w kielichu blendera wraz z mlekiem kokosowym i jogurtem. Zmiksować. Dosłodzić do smaku miodem. Dodać nasiona chia i wymieszać. Serwować od razu po przygotowaniu.

 

Smoothie z ogórkiem i miętą Smoothie z ogórkiem i miętą

PRZEPIS: SMOOTHIE Z OGÓRKIEM I MIĘTĄ

Składniki (na dwa koktajle):

  • 1 ogórek długi
  • duża garść świeżej mięty
  • 2 pomarańcze
  • 6 dużych kostek lodu
  • łyżeczka nasion babki płesznik lub błonnika roślinnego

 

Do dekoracji:

  • Plasterki pomarańczy, listki mięty

 

Sposób przygotowania

Ogórki myjemy i kroimy razem ze skórką. Miętę myjemy. Pomarańcze myjemy i odcinamy skórki. Kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki, pomarańcze, źródło błonnika i miętę umieszczamy w dzbanku miksera i miksujemy na gładki koktajl. Lód zawijamy w czystą ściereczkę i kruszymy na mniejsze kawałki. Dodajemy do koktajlu i miksujemy jeszcze chwilę, aby dobrze się rozdrobnił. Serwujemy zaraz po przygotowaniu, dekorując plasterkiem pomarańczy i listkami mięty.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!