Kuchnia azjatycka - orientalne smaki w domowym jadłospisie (przepisy)

Znane na całym świecie dania kuchni azjatyckiej – sushi, sajgonki czy curry – to tylko wąski wycinek bogactwa orientalnych smaków. Kuchnia azjatycka to ogólne określenie kilku kuchni, do których zaliczamy: kuchnię japońską, chińską i wietnamską. Kuchnia orientu jest bardzo zdrowa i smaczna. Azjaci prawdopodobnie dzięki swojej diecie zawdzięczają jeden z najniższych wskaźników nadwagi czy chorób cywilizacyjnych.
Z pomocą kulinarnych dań możecie przenieść się choćby na moment do dalekiej Azji, która słynie ze świetnej i zdrowej kuchni. Jeśli mieliście już szansę odwiedzić Chiny, Japonię czy Wietnam - odświeżycie własne wspomnienia z dalekich wojaży. Kuchnię rodem z Azji kojarzymy przede wszystkim z ryżem, a potem z ogromem rodzajów aromatycznych przypraw i dodatków. Ale to także niezwykle zdrowa kuchnia, gdzie charakterystyczna jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem jest olej sezamowy czy sojowy i ryby morskie. Unika się jedzenia czerwonego mięsa, nabiału i słodyczy.
Fundamentalnym składnikiem każdego posiłku są warzywa, przede wszystkim świeże, a także przygotowywane na parze lub w woku, dzięki czemu zachowują większość wartości odżywczych. W kuchni azjatyckiej wśród warzyw szczególne miejsce zajmuje soja, wykorzystywana jako zamiennik mięsa i produkty sojowe takie jak: tofu, tempeh czy pasta miso. Bardzo istotnym składnikiem jest oczywiście ryż, który jest bardzo zdrowy i odżywczy, a także lekkostrawny. Można go przyrządzać na wiele sposobów: gotowany, smażony, jako dodatek do potraw i samodzielne danie. Charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej jest bogactwo przypraw o intensywnym aromacie: imbir, curry, kardamon, chili, wasabi czy kolendra.
Potrawy serwuje się w niewielkich porcjach, choć na talerzach jest bardzo wiele składników o rozmaitych smakach. Za najbardziej charakterystyczną cechę kuchni w Azji należałoby więc uznać różnorodność, również dlatego, że wszystkie dalekowschodnie kraje słyną z kultu przyrządzania i jedzenia posiłku.
KUCHNIA CHIŃSKA
W Chinach każdy region ma swoją specyficzną kuchnię. Na północy popularne są makaron i pieczywo, na południu - owoce morza, na zachodzie – pikantna wołowina, a na wschodzie – słodkie dania na bazie brązowego ryżu. Kuchnia chińska jest jedną z najpopularniejszych kuchni orientalnych. Charakteryzuje się szybkim przygotowywaniem dań z użyciem woka, a także z umiejętnego łączenia pięciu smaków – słodkiego, kwaśnego, ostrego, słonego i gorzkiego. W Chinach jedzenie ma na celu nie tylko zaspokoić głód, lecz stanowi całą filozofię.
Dania chińskie przygotowuje się szybko, wyjątek w tym względzie stanowią pekińskie zupy lecznicze. Są to zupy na mięsie, m.in. żółwim, które gotuje się bez przerwy kilka tygodni. Tak przygotowana potrawa zawiera odpowiednią ilość chi – energii życiowej i jest podawana osobom, które muszą zrównoważyć w swoim ciele yin i yang. Leczenie jedzeniem ma w Chinach ogromną tradycję. Każda potrawa powinna zawierać pięć smaków, które - w zależności od rodzaju – oziębiają lub ocieplają organizm i wpływają na funkcjonowanie poszczególnych narządów wewnętrznych.
KUCHNIA JAPOŃSKA
Kuchnia japońska słynie przede wszystkim z sushi, do przygotowania którego poza ryżem używa się także: zielonego wasabi, wodorostów, ryb (w tym surowych) i owoców morza. Kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni słynie także z zup. Tradycyjne zupy dashi to rybne buliony z suszonych ryb, szczególnie z ryby bonito. Jedną z bardziej popularnych jest zdrowa miso-shiru ze sfermentowanej soi i ryżu. Popularne są również sake, sos sojowy, tofu, misa (rodzaj pasty ze sfermentowanej soi). Najważniejsza reguła kulinarna w Japonii brzmi: smaki nie mogą się ze sobą mieszać. Dlatego potrawy podaje się w małych porcjach, z odrobiną przypraw.
Po każdym kęsie mięsa biesiadnik zobowiązany jest przegryźć marynowany imbir, by zatrzeć smak poprzedniej potrawy. Ulubionym napojem w Japonii jest zielona herbata z kardamonem.
KUCHNIA WIETNAMSKA
Najbardziej znanym specjałem kuchni wietnamskiej są sajgonki (nem), czyli naleśniki zawijane w papier ryżowy z nadzieniem mięsnym, rybnym lub warzywnym. Wietnamczycy popijają je aromatyczną zieloną herbatą jaśminową bądź sokiem z trzciny cukrowej. Charakterystyczne dla kuchni wietnamskiej są sos rybny, pho (rodzaj rosołu z makaronem ryżowym i różnymi dodatkami), krewetki w ryżowych plackach. Wietnamczycy mają upodobania do słodko-kwaśnych potraw a wśród ulubionych składników potraw jest trawa cytrynowa, liście cytryny lub limonki i cukier.
KUCHNIA KOREAŃSKA
Kuchnia koreańska jest jedną z najzdrowszych na świecie, mimo to jest jeszcze mało znana w naszym kraju. W kuchni koreańskiej królują pikantne smaki uzyskiwane m.in. dzięki dodatkowi ostrej pasty doenjang na bazie soi. Koreański tradycyjny posiłek nie jest kompletny jeśli nie występuje w nim kimchi (czyt. kimczi) czyli mieszanka różnych warzyw – głownie kapusty pekińskiej, rzodkwi, marchewki, szczypiorku i czosnku.
Wiele rodzajów kimchi jest przyprawianych ostrym proszkiem chili, ale dostępne są też wersje bez papryki, zwane białym kimchi. Po zmieszaniu wszystkich składników, kimchi fermentuje kilka tygodni w szklanym lub glinianym słoju. W Korei ilość dań podanych na stół zależy od wagi spotkania. Koreańczycy podają wszystkie dania na stół od razu, przeważnie w małych i kolorowych miskach. Dla mieszkańców Korei bardzo ważne jest spożywanie posiłków w gronie rodziny; unikają oni jedzenia w na mieście czy w biegu.
PRZEPISY - WPROWADŹ ORIENTALNE SMAKI DO SWOJEJ KUCHNI
Orientalne tofu z warzywami
Składniki:
- - 2 ząbki czosnku
- - 2 łyżeczki sosu chili Sambal Oelek
- - biała cebula
- - olej kokosowy do smażenia
- - 250 g tofu
- - 250 g pieczarek
- - szklanka zielonego groszku
- - 400 ml mleczka kokosowego
- - sól, czarny pieprz
- - makaron ryżowy
Sposób wykonania:
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanym woku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy około pół minuty posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy sos Sambal Oelek i przesmażamy razem. Dodajemy posiekaną w półplasterki cebulę oraz tofu pokrojone w kostkę i smażymy do zarumienienia a następnie dodajemy pieczarki i zielony groszek i dalej przesmażamy aż zmiękną.
Dolewamy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień. Gdy pieczarki zmiękną a sos stężeje doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z dodatkiem makaronu ryżowego.
Smażony makaron z kurczakiem po chińsku
Składniki:
- - 15 g suszonych grzybów mun
- - 90 g pędów bambusa
- - 200 g makaronu ryżowego
- - 3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- - 2 piersi z kurczaka
- - kawałek imbiru wielkości kciuka
- - 2 ząbki czosnku
- - kolendra lub natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Grzyby mun namaczamy we wrzątku lub wrzącym rosole drobiowym. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Na rozgrzanym oleju podsmażamy obrane i przeciśnięte przez praskę czosnek i imbir. Kurczaka kroimy w paski. Przesmażamy z czosnkiem i imbirem. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy sos sojowy, a następnie odsączone grzyby, pędy bambusa i makaron. Przesmażamy wszystko kilka minut. Serwujemy posypane kolendrą lub natką pietruszki.